Snabb jordgubbssylt

Vill du snabbt ha en god sylt till glassen till det nybakta brödet? Prova snabbkokt jordgubbssylt som går lätt att laga i små satser just när man behöver!

Du behöver

  • 2 l jordgubbar
  • 2 1/2 dl vatten
  • 4 1/2 dl socker
  • 1 msk citronsaft

Gör så här:

Rensa, skölj och skiva eller dela jordgubbarna.

Koka upp vatten med socker i en kastrull stor nog att rymma jordgubbarna. När sockret löst sig lägger du i jordgubbarna och kokar samman på medelhög värme i 15 minuter. Höj sedan värmen och koka tills sylten når en temperatur på 105 grader. Har du ingen termometer får du koka 15-20 minuter och avbryta när sylten tjocknat.

Häll upp den varma sylten på rengjorda burkar och låt svalna. Eller servera sylten varm och nykokt till glass, våfflor, pannkakor eller sockerkaka.

Denna sylt är inte gjord för att förvara i rumstemperatur eller lagra lång tid. Förava den i kylen så håller den ofta några veckor. Vill du spara den längre går det bra att frysa den, men då i plastpåsar eller burkar och inte i glasburkar.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Fettisdagen

Baka semlor med mjuk maräng till fettisdagen!

Vi älskar semlor! Årets absolut hetaste nyhet är semlor med mjuk färskmaräng på mandelfyllningen!

Stora, klassiska semlor fyllda med fluffig grädde. Eller minisemlor? Kanske en wienersemla, karlsbader, chokladsemla eller hallonsemlor? Lemon-curd-semla, tiramisù-semla eller semmelmuffins? Lingonsemla, chokladmoussemla eller vaniljsemla … Att skapa nya varianter av den klassiska semlan med mandelmassa och vispgrädde har verkligen spridit sig. Då vi på pepparochsalt var tidigt ut med att experimentera är det inte konstigt att vi har tagit fram några av de bästa recepten på hemgjorda semlor. Vilken blir då årets godaste nyhet på Fettisdagen? Självklart ett helt nytt recept på semla med färsk maräng. Nytt och spännande! Men oavsett om du vågar prova nytt är hembakat godast. Och hos oss får du både tips och recept för att skapa de allra bästa semlorna.

 semlor.nu

Gratängrecept

Goda gratänger värmer

Mat i ugn är bekvämt. En god gratäng sköter sig själv och mättar många!

gratäng.se

Bakakaka

Kafferep

Småkakor som smälter i munnen... Blanda modern och klassiskt och servera läckra småkakor till latten!

bakakaka.se


Kladdkakor

Elegant

Visst kan en kladdkaka vara elegant! Prova kladdkaka med tryffel.

Kladdkaka brukar bli den perfekta kakan när det är brådis eller när gästerna kommer oväntat. Och visst är det smidigt med en lättbakad kaka som går fort att grädda.

Men det går att lyfta kladdkakan till en ny nivå, utan mycket ansträngning. Prova ett nytt recept på kladdkaka med tryffel!

Eller testa att laga en god chokladpaj med kladdkakefyllning. Kanske en mjuk chokladkladdkaka serverad med lättvispad grädde?

Nästan lika snabbakade som den klassiska kladdkakan men helt klart elegantare!

Stilfull fika!

 kladdkakor.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...