Smultronsylt

Visst är de lite svåra att plocka i större mängd. Men smultronsylten smakar fantastiskt...

Du behöver

  • 100 g smultron (ca 2,5 dl)
  • 100 socker (ca 1,2 dl)
  • 100 g vatten (ca 1 dl)

Gör så här:

Koka samman socker och vatten till en tjock sirap.

Lägg i smultronen försiktigt, ett och ett eller några få åt gången.

Ställ sockerlagen med smultronen svalt i uppåt en vecka. Rör om försiktigt en gång om dagen.

Sila av sockerlagen och koka samman den till en tjock sirap. Lägg tillbaka bären i den kokande lagen. När smultronen svällt upp till sin ursprungliga storlek tas kastrullen av värmen.

Häll sylten i varma burkar och förslut.

Sylten förvaras svalt och serveras till exempel till rullrån eller glass.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av CN
4 augusti 2010

När jag kokade vatten å socker tjockt så sockrade det sig när jag tog av det av spisen!!!

Hur länge ska man koka sockret, vill inte förstöra mer smultron!


Äppelkakor

Läckraste äppelkakorna du enkelt bakar själv!

På många håll börjar de första äpplena så smått mogna och vi laddar upp med några klassiska recept på äppelkaka. Smulpaj med äpplen och paj med äppelmos passar många gånger men ibland vill man ha en typisk kaka till kaffet eller efterrätten. Prova vårt recept på saftiga äppelkaka eller gör en riktigt god äppelkaka i långpanna som räcker till många gäster. Själva äter vi oss proppmätta på en nykomponerad äppelkaka med muscovadosocker. Det smakrika rårörsockret ger kakan en extra skjuts och lyfter klassikern till ny höjd!

 efterratter.se

Krutonger

Tillbehören som lyfter maten

Rätt tillbehör förvandlar vardagsmat till fest. Läckra krutonger lyfter soppan, salladen eller grytan!

buffemat.se

Pizza

Hembakad fest!

Hoppa hämtpizzan i kväll! Din hembakade quattro stagioni smakar bättre...

bakapizza.se


Grön buffé

Grön buffé till Kristi himmelfärdsdag

Långhelg eller bara en ledig dag? Ta chansen att bjuda på enkel vårbuffé med smakrika och överraskande primörer, varför inte ogräspaj med kirskål!

Späd grönska smakar fantastiskt även om det är ogräs vi skördar. Nässelblad blir till en fantastisk nässelsoppa som gärna serveras med ägghalvor. Färskost är enkelt att göra och kan smaksättas med någon sprittande färsk, vild ört som ramslöken med dess milda vitlökssmak. Enklaste sparrisen kokas lätt och lindas om med parmaskinka. Se, där har vi en buffé!

 pajrecept.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Kanelkalas

Kanelbulle och mjölk, tack! Här en variant på vår allra mest älskade bulle, med äppelmos!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...