Smultronsylt

Visst är de lite svåra att plocka i större mängd. Men smultronsylten smakar fantastiskt...

Du behöver

  • 100 g smultron (ca 2,5 dl)
  • 100 socker (ca 1,2 dl)
  • 100 g vatten (ca 1 dl)

Gör så här:

Koka samman socker och vatten till en tjock sirap.

Lägg i smultronen försiktigt, ett och ett eller några få åt gången.

Ställ sockerlagen med smultronen svalt i uppåt en vecka. Rör om försiktigt en gång om dagen.

Sila av sockerlagen och koka samman den till en tjock sirap. Lägg tillbaka bären i den kokande lagen. När smultronen svällt upp till sin ursprungliga storlek tas kastrullen av värmen.

Häll sylten i varma burkar och förslut.

Sylten förvaras svalt och serveras till exempel till rullrån eller glass.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av CN
4 augusti 2010

När jag kokade vatten å socker tjockt så sockrade det sig när jag tog av det av spisen!!!

Hur länge ska man koka sockret, vill inte förstöra mer smultron!


Plommontider

Plommon till godaste kakorna och sylt!

Mjuk plommonkaka är ett fint sätt att ta vara på höstens plommon. Prova ett nytt recept och gör en riktig höstfika!

Plommonen är mogna och vi vill såklart ta vara på all den goda frukten. Några burkar god plommonsylt är perfekt att ta fram till vinterns desserter eller kakbak. Vill du variera så smaksätt sylten och koka plommonsylt med kardemumma. Riktigt gott till vaniljglass!
Eller baka en mjuk plommonkaka av lite av all frukten. Ett nytt, gott och lättbakat recept som passar både till efterrätt och som lyxig fika. God höstkaka som passar med glass eller vaniljsås!

 kokasylt.se

Gröt

Dagens viktigaste mål

Starta dagen med en rykande skål gröt! Varför inte en klassisk mannagrynsgröt med bär och mjölk?

gröt.com

Kola

Lyxigaste lördagsgodiset!

Sötsuget tar inte slut med påsken, och hemlagad kola till lördagsgodis kan väl inte vara så farligt?

kolarecept.se


Helgtipset

Lasagne till helgen!

Finns det någonting som går upp mot en ångande, nygräddad lasagne?

En lasagne kan lagas på en mängd läckra

sätt. Vegetarisk med keso,

gjord på lammfärs eller

varför inte kycklinglasagne?

Och lasagne är inte svårlagat eller tidskrävande! Väl i ugnen sköter den sig själv och du får tid att fixa sallad, göra vitlöksbröd och provsmaka vinet!

God helg önskar Pepparochsalt!

 lasagne.nu


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Lätt lamm

Lammrostbiff med potatis. Att laga lamm i ugn är klassisk festmat. Dessutom riktigt, riktigt bra festmat!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...