Rönnbärsgelé

En klassisk gelé som smakar härligt till kött eller varför inte en god hårdost?

Du behöver

  • 3 liter rönnbär
  • 2 tsk citronsyra
  • 1 kg socker per liter färdig saft

Gör så här:

Lägg bären i en stor gryta och täck med vatten. Koka i cirka 25 minuter. Rör ner citronsyran och låt rinna av genom silduk. Detta tar några timmar, har du möjlighet så låt saften rinna under natten.

Koka upp saften och tillsätt 1 kg socker per liter saft. Låt saften koka upp och skumma sedan väl. Slå på rengjorda burkar.

Ett tips är att använda mindre burkar till gelén, då passar den både på bordet och som present när du är bortbjuden.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Lena
15 december 2014

vilket alternativ kan jag bäst använda ist. för socker i rönnbärsgele´?

Kommentar av osignerat
18 augusti 2013

Men hur stelnar gelén? Blir det inte bara saft?

Redaktionens kommentar
Av pektinet i bären. Vissa bär och frukter innehåller mycket (som äpple, vinbär), andra mindre pektin (som jordgubbar eller päron).
Kommentar av osignerat
10 september 2012

förlåt ( heter Emily

Kommentar av osignerat
10 september 2012

ska rönnbär vara frysen först? tack =)

Kommentar av Lärkan
24 augusti 2009

Hur mycket vatten ska man använda när man kokar gelén??

Redaktionens kommentar
Så mycket att det täcker bären.
Kommentar av nanne
12 augusti 2009

Hej alla vänner av rönnbär ! Om ni plockar rönnbären innan den första frosten så lägg dem i frysen en tid. På så sätt blir de mildare i smaken då sockret frigörs i bären...Tack för en fin sajt !!!

Torparmor


Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Sopprecept

Goda soppor

En god soppa till helgen? Många av nya recept på sopprecpt.se!

sopprecept.se

Fikaklassiker

Favoritfika – sockerkakor med choklad eller citron!

Ibland vill man tillbaka till grunden i berg av muffins och cupcakes. Vi slår ett slag för en hederlig sockerkaka till eftermiddagsfikan.

sockerkakor.se


Sockerkakor

Mjuka kakor!

Kakälskare, se hit! www.sockerkakor.se är en sajt med bara mjuka kakor.

Finns det någonting mera klassiskt i kakväg än sockerkaka? Goda, mjuka och lättbakade. Och med stora variationsmöjligheter.

En luftig och lätt tårtbotten, en saftig och god chokladkaka eller en enkel sockerkaka, som passar fint en vardag? Nu lansera vi receptsajten www.sockerkakor.se inom pepparochsalt.se.

Kanske hittar du en ny favoritkaka redan i dag? Varmt välkommen in bland de nya recepten!

 sockerkakor.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...