Rönnbärsgelé

En klassisk gelé som smakar härligt till kött eller varför inte en god hårdost?

Du behöver

  • 3 liter rönnbär
  • 2 tsk citronsyra
  • 1 kg socker per liter färdig saft

Gör så här:

Lägg bären i en stor gryta och täck med vatten. Koka i cirka 25 minuter. Rör ner citronsyran och låt rinna av genom silduk. Detta tar några timmar, har du möjlighet så låt saften rinna under natten.

Koka upp saften och tillsätt 1 kg socker per liter saft. Låt saften koka upp och skumma sedan väl. Slå på rengjorda burkar.

Ett tips är att använda mindre burkar till gelén, då passar den både på bordet och som present när du är bortbjuden.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Lena
15 december 2014

vilket alternativ kan jag bäst använda ist. för socker i rönnbärsgele´?

Kommentar av osignerat
18 augusti 2013

Men hur stelnar gelén? Blir det inte bara saft?

Redaktionens kommentar
Av pektinet i bären. Vissa bär och frukter innehåller mycket (som äpple, vinbär), andra mindre pektin (som jordgubbar eller päron).
Kommentar av osignerat
10 september 2012

förlåt ( heter Emily

Kommentar av osignerat
10 september 2012

ska rönnbär vara frysen först? tack =)

Kommentar av Lärkan
24 augusti 2009

Hur mycket vatten ska man använda när man kokar gelén??

Redaktionens kommentar
Så mycket att det täcker bären.
Kommentar av nanne
12 augusti 2009

Hej alla vänner av rönnbär ! Om ni plockar rönnbären innan den första frosten så lägg dem i frysen en tid. På så sätt blir de mildare i smaken då sockret frigörs i bären...Tack för en fin sajt !!!

Torparmor


Våffelfest

Våffeldagen är här!

Den 25 mars är det Maria Bebådelsedagen och också våffeldagen. Njut av dina favoritvåfflor med familj eller vänner nu på lördag.

Våffeldagen är ett säkert vårtecken. Det brukar påstå att våffeldagen beror på en felsägning, att Vårfrudagen, som Maria bebådelsedagen kallades i södra Sverige förr blev till våffeldagen. Oavsett om det är sant eller inte passar våfflor bra när solen börjar lysa och hönsen åter lägger ägg.
Våfflor finns i mängder av varianter. Från klassiska våfflor, till hallonvåfflor eller vaniljvåfflor. Franska våfflor, våfflor med dinkel … listan kan göras hur lång som helst. Och även om vi gärna serverar våfflor med klassiska tillbehör som sylt och grädde passar de utmärkt med matiga tillbehör som ost eller kallskuret.
Belgiska våfflor har vi puffat för i flera år och nu är de här på bred front. Dessa höga, superfrasiga våfflor har blivit mångas favoritvåfflor. Servera gärna med chokladsås och grädde!

 vafflor.se

Semlor

Dags för semlor!

Fettisdagen den 21 februari är en högtidsdag vi gärna tjuvstartar på! Nu längtar vi efter klassiska semlor med mandelmassa och grädde.

semlor.nu

Krutonger

Tillbehören som lyfter maten

Rätt tillbehör förvandlar vardagsmat till fest. Läckra krutonger lyfter soppan, salladen eller grytan!

buffemat.se


Scones

Majsscones

När solen tittar fram känns det helt rätt med solgula scones! Baka goda majsscones och njut dem nybakta.

Mat äter vi förstås oavsett väder, men när solen nu börjat lysa varmare blir man ofta sugen på någonting lätt och gott. Scones passar utmärkt som solig försommarfika! Någonting snabbare går det knappast att hitta och så enkelt att alla klarar av att baka dem. Men framförallt är det så gott med nybakade scones...

Prova ett extra soligt recept med majsmjöl i degen! Majsscones går fint att servera med smör, marmelad och vanlig hårdost. Men de smakar också fint tillsammans med en bit ädelost eller en skiva lufttorkad skinka.

Solig vårfika önskar pepparochsalt.se!

 scones.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...