Rönnbärsgelé

En klassisk gelé som smakar härligt till kött eller varför inte en god hårdost?

Du behöver

  • 3 liter rönnbär
  • 2 tsk citronsyra
  • 1 kg socker per liter färdig saft

Gör så här:

Lägg bären i en stor gryta och täck med vatten. Koka i cirka 25 minuter. Rör ner citronsyran och låt rinna av genom silduk. Detta tar några timmar, har du möjlighet så låt saften rinna under natten.

Koka upp saften och tillsätt 1 kg socker per liter saft. Låt saften koka upp och skumma sedan väl. Slå på rengjorda burkar.

Ett tips är att använda mindre burkar till gelén, då passar den både på bordet och som present när du är bortbjuden.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Lena
15 december 2014

vilket alternativ kan jag bäst använda ist. för socker i rönnbärsgele´?

Kommentar av osignerat
18 augusti 2013

Men hur stelnar gelén? Blir det inte bara saft?

Redaktionens kommentar
Av pektinet i bären. Vissa bär och frukter innehåller mycket (som äpple, vinbär), andra mindre pektin (som jordgubbar eller päron).
Kommentar av osignerat
10 september 2012

förlåt ( heter Emily

Kommentar av osignerat
10 september 2012

ska rönnbär vara frysen först? tack =)

Kommentar av Lärkan
24 augusti 2009

Hur mycket vatten ska man använda när man kokar gelén??

Redaktionens kommentar
Så mycket att det täcker bären.
Kommentar av nanne
12 augusti 2009

Hej alla vänner av rönnbär ! Om ni plockar rönnbären innan den första frosten så lägg dem i frysen en tid. På så sätt blir de mildare i smaken då sockret frigörs i bären...Tack för en fin sajt !!!

Torparmor


Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Sås av alla slag

Glöm inte såsen!

Sätt guldkant på maten! Koka het chilisås som blir en vuxnare variant av ketchup.

sasrecept.se

Fisksoppa

Fisk ger smaken

Få rätter är så tacksamma som fisksoppa. Mycket smak för liten insats!

fisksoppa.se


Chokladkakor

Rött i chokladen

En riktigt god chokladkaka kan rädda en dålig dag. Kanske en mörk, rödvinsdoftande variant?

Vi erkänner gärna att vi älskar choklad! I allt från stabila kladdkakor till muffins. Få efterrätter är lika självklara till en god middag som de med choklad. Tackar du nej till hemgjord chokladglass, banankaka eller den härliga franska chokladkakan? Chokladälskaren som redan bakat mandelbrownies gör klokt i att prova ett nytt recept på chokladkaka med rött vin. Kan det bli godare?

 bakakaka.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...