Rönnbärsgelé

En klassisk gelé som smakar härligt till kött eller varför inte en god hårdost?

Du behöver

  • 3 liter rönnbär
  • 2 tsk citronsyra
  • 1 kg socker per liter färdig saft

Gör så här:

Lägg bären i en stor gryta och täck med vatten. Koka i cirka 25 minuter. Rör ner citronsyran och låt rinna av genom silduk. Detta tar några timmar, har du möjlighet så låt saften rinna under natten.

Koka upp saften och tillsätt 1 kg socker per liter saft. Låt saften koka upp och skumma sedan väl. Slå på rengjorda burkar.

Ett tips är att använda mindre burkar till gelén, då passar den både på bordet och som present när du är bortbjuden.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Lena
15 december 2014

vilket alternativ kan jag bäst använda ist. för socker i rönnbärsgele´?

Kommentar av osignerat
18 augusti 2013

Men hur stelnar gelén? Blir det inte bara saft?

Redaktionens kommentar
Av pektinet i bären. Vissa bär och frukter innehåller mycket (som äpple, vinbär), andra mindre pektin (som jordgubbar eller päron).
Kommentar av osignerat
10 september 2012

förlåt ( heter Emily

Kommentar av osignerat
10 september 2012

ska rönnbär vara frysen först? tack =)

Kommentar av Lärkan
24 augusti 2009

Hur mycket vatten ska man använda när man kokar gelén??

Redaktionens kommentar
Så mycket att det täcker bären.
Kommentar av nanne
12 augusti 2009

Hej alla vänner av rönnbär ! Om ni plockar rönnbären innan den första frosten så lägg dem i frysen en tid. På så sätt blir de mildare i smaken då sockret frigörs i bären...Tack för en fin sajt !!!

Torparmor


Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Gröt

Dagens viktigaste mål

Starta dagen med en rykande skål gröt! Varför inte en klassisk mannagrynsgröt med bär och mjölk?

gröt.com

Smart helgmat

Lyxig kyckling - helgmat som räcker länge!

En riktigt klassisk helgstek är ett lyxigt sätt att fira helg! Gör två rätter i en: Läckert fylld kyckling som finmiddag och kycklingsoppa i veckan.

kycklingrecept.nu


Enkel festmat

Viltskav till mer än bara grytor!

Färdigt renskav är den lätta vägen till lyxiga vilträtter på några minuter. Allt från renskavspytt till klassisk viltgryta passar både helgkväll som vardag!

Viltkött har ofta mycket smak och lagar du renskav behöver du sällan krydda med örtkryddor. Låt istället råvarorna hjälpa varandra och locka fram de enkla smakerna.
En klassisk viltskavsgryta med enbär, svamp och lingon värmer och är enkel festmat som passar när man vill ha rejäl, varm mat. Men viltskav från frysen passar lika bra i en pasta carbonara eller i en risotto som får fint mustig smak.
Tillsammans med rotfrukter blir viltskav en god viltskavspytt, eller en renskavspytt som en vildare variant av pyttipanna.
Serverad du renskav med rödbetor och timjan har du en lyxig helgrätt som passar fint med grönsallad och hembakat bröd!
Äter inte alla i sällskapet kött? Det går faktiskt att göra en vegetarisk variant – vegetarisk renskavsgryta på Quorn, som smakar vilt och riktigt bra!

 viltskav.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...