Rårörda lingon

Den absolut enklaste sylten att göra, med en frisk och god smak. Går bra att göra på frusna bär, som får tina tillsammans med sockret och rörs när de tinat.

Du behöver

  • 1 liter lingon
  • 3 dl socker

Gör så här:

Varva lingon och socker i en bunke. Rör tills allt socker löst sig helt, tio minuter eller mer. Slå på rena burkar och förvara i kyl. Rårörda lingon håller i veckor i kyl.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Daisy Stigberg
9 juni 2010

Ett jättetrevligt sätt att dela med sig av bra recept det är så roligt att läsa och pröva alla recept är klara och enkla och lätta att följa en eloge det här var bra.

Kommentar av rachel
5 juli 2010

hej!

ja undrar om man kan byta ut sockret till något annat som är nyttigare och smakar lika bra tex fundera ja på råsocker, kanske inte så mycket nyttigare men funkar de eller kommer de att stelna, vilket de brukar göra om man värmer och sedan blandar med något som är kallt. hoppas du förstå va aj menar. Ja undrar också om man inte bara kan röra ihop vatten och lingon, eller håller de inte lika bra eller smakar de inte lika bra. ja vill helt enkelt inte ha socker i de

tackar för svar!

har aldrig gjort lingonsylt förut

Redaktionens kommentar
Du kan använda råsocker eller byta en del mot honung. Men helt utan socker blir det inte lingsonsylt. Och tyvärr finns inget sätt att laga sylt utan socker om du inte vill använda konstgjorda sötningsmedel.
Kommentar av Sten-Åke Lindell
26 oktober 2010

Prov med Blåbär, Hallon och Jordgubbar har gjorts med honung i stället för socker.

80% bär och 20% färskhonung fungerar utmärkt och ger en betydligt bättre syltsmak.

Lokala biodlaren har alltid utsökt färsk naturell honung under sommaren/hösten.

www.biodlarna.se


Fettisdagen

Baka semlor med mjuk maräng till fettisdagen!

Vi älskar semlor! Årets absolut hetaste nyhet är semlor med mjuk färskmaräng på mandelfyllningen!

Stora, klassiska semlor fyllda med fluffig grädde. Eller minisemlor? Kanske en wienersemla, karlsbader, chokladsemla eller hallonsemlor? Lemon-curd-semla, tiramisù-semla eller semmelmuffins? Lingonsemla, chokladmoussemla eller vaniljsemla … Att skapa nya varianter av den klassiska semlan med mandelmassa och vispgrädde har verkligen spridit sig. Då vi på pepparochsalt var tidigt ut med att experimentera är det inte konstigt att vi har tagit fram några av de bästa recepten på hemgjorda semlor. Vilken blir då årets godaste nyhet på Fettisdagen? Självklart ett helt nytt recept på semla med färsk maräng. Nytt och spännande! Men oavsett om du vågar prova nytt är hembakat godast. Och hos oss får du både tips och recept för att skapa de allra bästa semlorna.

 semlor.nu

Gratängrecept

Goda gratänger värmer

Mat i ugn är bekvämt. En god gratäng sköter sig själv och mättar många!

gratäng.se


Småkakor

Knapriga småkakor

Småkakor är stor bakkonst, och det ska vara bitar i! Chocolate chip cookies med med rostade kakaobönor blir perfekt!

Stora kakfat fyllda med små kakor får oss alltid fikasugna. Och allra godast blir det om kakan bjuder på knapriga chokladbitar, frön eller nötter som överraskning!
Vi tröttnar aldrig på chokladskorpor eller mandelskorpor till kaffet. Eller russinkakor, perfekta med sin mjuka smak, gärna ett recept med solrosfrön och russin i samma kaka.
Chokladbröd i all ära men chocolate chip cookies med rostade, krossade kakaobönor, cacao nibs, är minst lika gott! Och har man svårt att hålla sig till småkakorna kan brownies fyllda med mandel och romrussin aldrig vara fel. Massor med smak och mycket knaprigt i fyllningen!

 smakakor.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...