Rårörda lingon

Den absolut enklaste sylten att göra, med en frisk och god smak. Går bra att göra på frusna bär, som får tina tillsammans med sockret och rörs när de tinat.

Du behöver

  • 1 liter lingon
  • 3 dl socker

Gör så här:

Varva lingon och socker i en bunke. Rör tills allt socker löst sig helt, tio minuter eller mer. Slå på rena burkar och förvara i kyl. Rårörda lingon håller i veckor i kyl.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Daisy Stigberg
9 juni 2010

Ett jättetrevligt sätt att dela med sig av bra recept det är så roligt att läsa och pröva alla recept är klara och enkla och lätta att följa en eloge det här var bra.

Kommentar av rachel
5 juli 2010

hej!

ja undrar om man kan byta ut sockret till något annat som är nyttigare och smakar lika bra tex fundera ja på råsocker, kanske inte så mycket nyttigare men funkar de eller kommer de att stelna, vilket de brukar göra om man värmer och sedan blandar med något som är kallt. hoppas du förstå va aj menar. Ja undrar också om man inte bara kan röra ihop vatten och lingon, eller håller de inte lika bra eller smakar de inte lika bra. ja vill helt enkelt inte ha socker i de

tackar för svar!

har aldrig gjort lingonsylt förut

Redaktionens kommentar
Du kan använda råsocker eller byta en del mot honung. Men helt utan socker blir det inte lingsonsylt. Och tyvärr finns inget sätt att laga sylt utan socker om du inte vill använda konstgjorda sötningsmedel.
Kommentar av Sten-Åke Lindell
26 oktober 2010

Prov med Blåbär, Hallon och Jordgubbar har gjorts med honung i stället för socker.

80% bär och 20% färskhonung fungerar utmärkt och ger en betydligt bättre syltsmak.

Lokala biodlaren har alltid utsökt färsk naturell honung under sommaren/hösten.

www.biodlarna.se


Våffelfest

Våffeldagen är här!

Den 25 mars är det Maria Bebådelsedagen och också våffeldagen. Njut av dina favoritvåfflor med familj eller vänner nu på lördag.

Våffeldagen är ett säkert vårtecken. Det brukar påstå att våffeldagen beror på en felsägning, att Vårfrudagen, som Maria bebådelsedagen kallades i södra Sverige förr blev till våffeldagen. Oavsett om det är sant eller inte passar våfflor bra när solen börjar lysa och hönsen åter lägger ägg.
Våfflor finns i mängder av varianter. Från klassiska våfflor, till hallonvåfflor eller vaniljvåfflor. Franska våfflor, våfflor med dinkel … listan kan göras hur lång som helst. Och även om vi gärna serverar våfflor med klassiska tillbehör som sylt och grädde passar de utmärkt med matiga tillbehör som ost eller kallskuret.
Belgiska våfflor har vi puffat för i flera år och nu är de här på bred front. Dessa höga, superfrasiga våfflor har blivit mångas favoritvåfflor. Servera gärna med chokladsås och grädde!

 vafflor.se

Småkakor

Knapriga småkakor

Småkakor är stor bakkonst, och det ska vara bitar i! Chocolate chip cookies med med rostade kakaobönor blir perfekt!

smakakor.se

Smak av höst

Höstsmaker inför Halloween

Värm upp senhösten med rykande varm äppelglögg! Bjud in till en skönt avslappnad höstfest i helgen.

halloweenrecept.se


Bakabullar

Nybakat

Vad sägs om en nybakad kanelbulle till helgfikat? I stället för en mikrad från frysen...

Doften av nybakade kanelbullar som fyller köket kan göra både vuxna och barn helt saliga. Och locka fram helt oanade förmågor när det gäller hur många bullar vi kan stoppa i oss...

Själv bakar jag gärna en omgång klassiska kanelbullar, med eller utan pärlsocker, och njuter dem varma till latte eller svart te.

Kanelbullen är så självklar som fikabröd att den ibland kommer bort bland alla andra kakor. Eller så plågar vi våra smaklökar och äter den först efter att den varit fryst och uppvärmd... Nej, bjud dig själv på det enkla men goda, njut bullen helt nybakad!

Oavsett om du vill baka klassiska kanelbullar eller väljer någon annan variant så får du bra tips inför bullbaket på bakabullar.se.

Klassisk och god fika! Önskar pepparochsalt.se.

 bakabullar.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...