Rårörda lingon

Den absolut enklaste sylten att göra, med en frisk och god smak. Går bra att göra på frusna bär, som får tina tillsammans med sockret och rörs när de tinat.

Du behöver

  • 1 liter lingon
  • 3 dl socker

Gör så här:

Varva lingon och socker i en bunke. Rör tills allt socker löst sig helt, tio minuter eller mer. Slå på rena burkar och förvara i kyl. Rårörda lingon håller i veckor i kyl.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Daisy Stigberg
9 juni 2010

Ett jättetrevligt sätt att dela med sig av bra recept det är så roligt att läsa och pröva alla recept är klara och enkla och lätta att följa en eloge det här var bra.

Kommentar av rachel
5 juli 2010

hej!

ja undrar om man kan byta ut sockret till något annat som är nyttigare och smakar lika bra tex fundera ja på råsocker, kanske inte så mycket nyttigare men funkar de eller kommer de att stelna, vilket de brukar göra om man värmer och sedan blandar med något som är kallt. hoppas du förstå va aj menar. Ja undrar också om man inte bara kan röra ihop vatten och lingon, eller håller de inte lika bra eller smakar de inte lika bra. ja vill helt enkelt inte ha socker i de

tackar för svar!

har aldrig gjort lingonsylt förut

Redaktionens kommentar
Du kan använda råsocker eller byta en del mot honung. Men helt utan socker blir det inte lingsonsylt. Och tyvärr finns inget sätt att laga sylt utan socker om du inte vill använda konstgjorda sötningsmedel.
Kommentar av Sten-Åke Lindell
26 oktober 2010

Prov med Blåbär, Hallon och Jordgubbar har gjorts med honung i stället för socker.

80% bär och 20% färskhonung fungerar utmärkt och ger en betydligt bättre syltsmak.

Lokala biodlaren har alltid utsökt färsk naturell honung under sommaren/hösten.

www.biodlarna.se


Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Glass

Mera glass!

Finns det något godare än glass? Yoghurt- och saffransglass känns lyxigt och friskt!

glassrecept.nu

Bröd till jul

Julens bästa bröd

Kryddigt, mustigt julbröd passar inte bara på julbordet. Njut hela december av julens bästa bröd!

hembakatbrod.se


Salladstider

Lätt start på året

Efter jul och nyår med all mäktig mat känns det helt rätt att börja året med en sallad!

Ligger helgmaten ännu tung i magen? Eller börjar du bara längta efter lite lättare mat efter julen? Börja året med en god quinoasallad med bönor, caesarsallad, fetasostsallad eller kanske en kycklingsallad! Och skulle magen kurra är en varm soppa både gott, lättlagat och nyttigt! Vi föreslår klassiker som rödbetssoppa, krämig kycklingsoppa eller kanske potatis– och purjolökssoppa.

 salladsrecept.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...