Rabarbersylt med vanilj

Vanilj och rabarber passar fint ihop. Så också i sylt! En läcker variant av rabarbersylt som passar både till glass och tårtor eller kakor.

Du behöver

  • 2 liter rabarber (ca 1kg)
  • 1/2 dl vatten
  • 8 dl socker (640g)
  • 1 tsk citronsyra
  • 2 msk vaniljsocker
  • (1 vaniljstång)

Gör så här:

Skölj, rensa och skär rabarbern i skivor.

Koka upp rabarber, vatten, socker och citronsyra. Om du vill ha vaniljstång: Dela den och skrapa ner frön i sylten. Låt hela vaniljstången koka med.

Låt sylten koka samman i cirka 10 minuter. Skumma sylten.

Ta upp vaniljstången. Klipp den i bitar och spara den.

Om du vill ha en slätare sylt kan du nu mixa den lätt med en stavmixer.

Rör ner vaniljsocker och se till att det löst sig.

Håll sylten på gränsen till kokande och häll sedan upp den i rengjorda, varma burkar. Fördela vaniljstången i burkarna.

Låt gärna sylten stå till sig någon vecka innan den serveras, så får den mera smak.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Sara
12 maj 2014

Hej, hur länge håller sig sylten i kylen? går den göra på frysta rabarber?


Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Tjuvstarta våffelfrossan

Tid för våfflor

Den 25:e mars firas Vårfrudagen, eller våffeldagen som den blivit i hungrig folkmun. För visst är våfflor fantastiskt gott?

vafflor.se

Chokladkakor

Rött i chokladen

En riktigt god chokladkaka kan rädda en dålig dag. Kanske en mörk, rödvinsdoftande variant?

bakakaka.se


Efterrätter

Maräng

Påsken är här! Spara några ägg till efterrätten och gör helgens godaste fruktmaräng!

Alla som någon gång haft höns förstår varför vi äter ägg just till Påsk... Det är nu som äggen kommer! Och även om du kanske inte har egna höns så finns ekologiska ägg att köpa i snart sagt varje butik.

Ägg ingår ju i många av våra vanligaste bakverk. Tänk dig en solgul sockerkaka, fortfarande varm... Eller våra älskade pannkakor!

Koka inte alla ägg i påsk utan spara några och laga en härlig fruktmaräng som avslutning på en riktigt påskmiddag! Mjuk maräng som täcke till frukt eller bär lyfter fram smaken på en fint sätt. En utmärkt efterrätt som passar fint till helgen!

Glad påsk önskar pepparochsalt.se!

 efterratter.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...