Rabarbersylt med vanilj

Vanilj och rabarber passar fint ihop. Så också i sylt! En läcker variant av rabarbersylt som passar både till glass och tårtor eller kakor.

Du behöver

  • 2 liter rabarber (ca 1kg)
  • 1/2 dl vatten
  • 8 dl socker (640g)
  • 1 tsk citronsyra
  • 2 msk vaniljsocker
  • (1 vaniljstång)

Gör så här:

Skölj, rensa och skär rabarbern i skivor.

Koka upp rabarber, vatten, socker och citronsyra. Om du vill ha vaniljstång: Dela den och skrapa ner frön i sylten. Låt hela vaniljstången koka med.

Låt sylten koka samman i cirka 10 minuter. Skumma sylten.

Ta upp vaniljstången. Klipp den i bitar och spara den.

Om du vill ha en slätare sylt kan du nu mixa den lätt med en stavmixer.

Rör ner vaniljsocker och se till att det löst sig.

Håll sylten på gränsen till kokande och häll sedan upp den i rengjorda, varma burkar. Fördela vaniljstången i burkarna.

Låt gärna sylten stå till sig någon vecka innan den serveras, så får den mera smak.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Sara
12 maj 2014

Hej, hur länge håller sig sylten i kylen? går den göra på frysta rabarber?


Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Kladdkakor

Godaste kakan

En kladdkaka passar alltid fint! Prova ett recept på en god och smakrik kaka som bakas lätt i långpannan!

kladdkakor.se

Scones

Ost- och olivscones

Ost- och olivscones blir en matig fika! Eller ett gott tilltugg till salladen.

scones.se


Surdegsbröd

Hembakat med klass

Känslan av att ha bakat eget, riktigt gott bröd är fantastisk. Med bara mjöl, vatten, salt och lite jäst lyckas du med ljust surdegsbröd!

Surdegsbakandet stannade inte vid att bli en våg. Det är en alldeles för bra metod för att glömmas bort! Vi hjälper dig komma igång med din egen surdeg så du kan baka allt från grovt rågbröd med russin till ljust formbröd.

Experimentera gärna med dinkel eller havre för att hitta din favorit till frukosten. För dig som inte har degblandare eller starka armar rekommenderar vi knådfritt dinkelbröd helt utan jäst. Välkommen till en värld av gott bröd!

 surdegsbrod.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...