Rabarbersylt med vanilj

Vanilj och rabarber passar fint ihop. Så också i sylt! En läcker variant av rabarbersylt som passar både till glass och tårtor eller kakor.

Du behöver

  • 2 liter rabarber (ca 1kg)
  • 1/2 dl vatten
  • 8 dl socker (640g)
  • 1 tsk citronsyra
  • 2 msk vaniljsocker
  • (1 vaniljstång)

Gör så här:

Skölj, rensa och skär rabarbern i skivor.

Koka upp rabarber, vatten, socker och citronsyra. Om du vill ha vaniljstång: Dela den och skrapa ner frön i sylten. Låt hela vaniljstången koka med.

Låt sylten koka samman i cirka 10 minuter. Skumma sylten.

Ta upp vaniljstången. Klipp den i bitar och spara den.

Om du vill ha en slätare sylt kan du nu mixa den lätt med en stavmixer.

Rör ner vaniljsocker och se till att det löst sig.

Håll sylten på gränsen till kokande och häll sedan upp den i rengjorda, varma burkar. Fördela vaniljstången i burkarna.

Låt gärna sylten stå till sig någon vecka innan den serveras, så får den mera smak.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Sara
12 maj 2014

Hej, hur länge håller sig sylten i kylen? går den göra på frysta rabarber?


Julkakor

Julens godaste fruktkaka med punsch och vanilj!

Vi älskar fruktkakor! Till jul är de söta kakorna sprängfyllda med syltad frukt och russin ett måste. Årets nyhet blir fruktkaka smaksatt med punsch och vanilj.

Någonting mer klassiskt till jul än fruktkakor är svårt att tänka sig. Och nästan alltid blir dessa välmatade kakor bättre i smaken om de bakas i god tid före jul och får vila svalt tills de ska serveras. Många bakar den tyska varianten, stollen som är fylld med mandel. Andra vill ha en gammaldags korintkaka där de lite syrliga korinterna sätter smaken. Vår klassiska fruktkaka med citronskal och syltad apelsinskal är perfekt till julkaffet, te eller het glögg. Nytt för den här julen är ett recept på fruktkaka med vanilj och punsch. Passar perfekt att servera i tunna skivor till glöggen en kylig vintereftermiddag. Baka den redan nu och lagra den till jul så hinner smakerna bli ännu bättre.

 julkakor.se

Lussekatter

Lussekatter och andra saffransbröd

Saftiga lussekatter till Lucia vill väl alla ha? Svaret är att baka lussekatter med kesella, säger vissa...

julkakor.se

Formbröd

Baka lätt med form

Att jäsa bröd i form gör det lätt att lyckas. Enkelt rågbröd är en snabb väg till nybakat bröd!

hembakatbrod.se


Brownies

Blondies - brownies med vit choklad

Brownies är chokladälskarens favoritkaka. Variera med blondies på vit choklad!

Chokladrutor sprängfyllda med choklad och gärna nötter är svårt att motstå. Värstingbrownies med kexbotten är svårslagna och imponerar på de mest svårflirtade. Men också lättbakade kolabrownies är läckert och snyggt på kakfatet. Liksom brownies med muscovadosocker. Eller så provar du lyxiga romrussinbrownies med mandel. Gillar du vit choklad finns blondies, den ljusa varianten av brownies. Här ett recept på blondies med mandel och tranbär! Massor av vit choklad och massor av god smak utlovas…

 browniesrecept.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...