Rabarbersylt med vanilj

Vanilj och rabarber passar fint ihop. Så också i sylt! En läcker variant av rabarbersylt som passar både till glass och tårtor eller kakor.

Du behöver

  • 2 liter rabarber (ca 1kg)
  • 1/2 dl vatten
  • 8 dl socker (640g)
  • 1 tsk citronsyra
  • 2 msk vaniljsocker
  • (1 vaniljstång)

Gör så här:

Skölj, rensa och skär rabarbern i skivor.

Koka upp rabarber, vatten, socker och citronsyra. Om du vill ha vaniljstång: Dela den och skrapa ner frön i sylten. Låt hela vaniljstången koka med.

Låt sylten koka samman i cirka 10 minuter. Skumma sylten.

Ta upp vaniljstången. Klipp den i bitar och spara den.

Om du vill ha en slätare sylt kan du nu mixa den lätt med en stavmixer.

Rör ner vaniljsocker och se till att det löst sig.

Håll sylten på gränsen till kokande och häll sedan upp den i rengjorda, varma burkar. Fördela vaniljstången i burkarna.

Låt gärna sylten stå till sig någon vecka innan den serveras, så får den mera smak.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Sara
12 maj 2014

Hej, hur länge håller sig sylten i kylen? går den göra på frysta rabarber?


Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Morotskaka

Morotskaka + lime

Det pratas om att vi ska äta mera grönt. Vi slår ett slag för morotskakan!

morotskaka.com

Hembakat

Baka bättre bröd!

Hembakat bröd lyfter middagen till en ny nivå. Prova grahamsbröd som får gästerna att jubla!

hembakatbrod.se


Matbröd

Hembakad lyx

Doften av nybakat bröd fyller köket! hembakatbrod.se är här!

Visst är det någonting speciellt med doften av nybakat bröd som sprider sig i köket!

Lär dig baka bättre bröd med våra tips. Prova bra brödrecept på olika typer av bröd. Vad sägs om mjuka och goda hålkakor på råg? Eller kanske ett gott grahamsbröd som passar både till soppan och ostbrickan?

Ett helt färskt franskbröd till brunchen är oslagbart... Eller vill du stila med hembakta hamburgerbröd? Välkommen till ännu en god sida på nätet!

 hembakatbrod.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...