Rabarbersylt med citrus

En riktigt god sylt till frukostbullar eller rostat bröd. Perfekt till lagrad ost - gärna på en ostbricka!

Detta är dessutom receptet när du har rabarber i frysen när det är säsong för ekologiska apelsiner!

Du behöver

  • 1000 g rabarber (ca 8dl skurna)
  • 500 g ekologiska apelsiner (4-5 st)
  • 100 g ekologisk citron (1 st)
  • 1000 g socker

Gör så här:

Skölj, rensa och skär rabarbern i skivor.

Tvätta apelsinerna och citronen noga och skrubba skalen. Skär bort eventuella märken eller fläckar. Skär sedan all frukt i små bitar. Det rinner fruktsaft så se till att ha en bricka under.

Blanda frukten med rabarbern och sockret i en kastrull stor nog att rymma kokningen.

Koka upp och skumma sylten.
Låt sedan sylten koka samman i cirka 10 minuter. Skumma eventuellt igen.

Om du vill ha en slätare sylt kan du nu mixa den lätt med en stavmixer.

Håll sylten på gränsen till kokande och häll sedan upp den i rengjorda, varma burkar.

Låt gärna sylten stå till sig någon vecka innan den serveras, så får den mera smak.

Förvara burkarna svalt så håller de i många veckor. Vid kylförvaring kan en oöppnad burk stå till nästa säsong.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Fettisdagen

Baka semlor med mjuk maräng till fettisdagen!

Vi älskar semlor! Årets absolut hetaste nyhet är semlor med mjuk färskmaräng på mandelfyllningen!

Stora, klassiska semlor fyllda med fluffig grädde. Eller minisemlor? Kanske en wienersemla, karlsbader, chokladsemla eller hallonsemlor? Lemon-curd-semla, tiramisù-semla eller semmelmuffins? Lingonsemla, chokladmoussemla eller vaniljsemla … Att skapa nya varianter av den klassiska semlan med mandelmassa och vispgrädde har verkligen spridit sig. Då vi på pepparochsalt var tidigt ut med att experimentera är det inte konstigt att vi har tagit fram några av de bästa recepten på hemgjorda semlor. Vilken blir då årets godaste nyhet på Fettisdagen? Självklart ett helt nytt recept på semla med färsk maräng. Nytt och spännande! Men oavsett om du vågar prova nytt är hembakat godast. Och hos oss får du både tips och recept för att skapa de allra bästa semlorna.

 semlor.nu

Gratängrecept

Goda gratänger värmer

Mat i ugn är bekvämt. En god gratäng sköter sig själv och mättar många!

gratäng.se

Bakabullar

Nybakat

Vad sägs om en nybakad kanelbulle till helgfikat? I stället för en mikrad från frysen...

bakabullar.se


Torsdag

Ärtsoppan

Traditionell ärtsoppa på torsdag eller omväxling mitt i veckan? Ja tack till soppa!

Ärtor har odlats här i norden långt tillbaka i tiden, och torsdags-ärtsoppan är en rätt som faktiskt kan kallas klassisk. Och nog är det mat som både mättar och värmer utmärkt i november!

Serverad med grovkorning senap och gärna rågbröd till. Ärtsoppa med fläsk eller vegetarisk väljer vi efter tycke och smak.

Vill du ha lite variation så prova ett nytt sopprecept. En vegetarisk röd linssoppa, eller en värmande svampsoppa

kanske? Den som gillar fisk väljer förstås fisksoppa,

och den frusne blir varm av en mustig kycklingsoppa!

Oavsett vilken soppa som faller dig bäst i smaken blir måltiden

inte komplett om den inte avslutas med pannkakor! Omväxling? Prova ett recept på grahamspannkakor,

gott och lite nyttigare. Värmande måltid på er!

 sopprecept.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...