Rabarbersylt med citrus

En riktigt god sylt till frukostbullar eller rostat bröd. Perfekt till lagrad ost - gärna på en ostbricka!

Detta är dessutom receptet när du har rabarber i frysen när det är säsong för ekologiska apelsiner!

Du behöver

  • 1000 g rabarber (ca 8dl skurna)
  • 500 g ekologiska apelsiner (4-5 st)
  • 100 g ekologisk citron (1 st)
  • 1000 g socker

Gör så här:

Skölj, rensa och skär rabarbern i skivor.

Tvätta apelsinerna och citronen noga och skrubba skalen. Skär bort eventuella märken eller fläckar. Skär sedan all frukt i små bitar. Det rinner fruktsaft så se till att ha en bricka under.

Blanda frukten med rabarbern och sockret i en kastrull stor nog att rymma kokningen.

Koka upp och skumma sylten.
Låt sedan sylten koka samman i cirka 10 minuter. Skumma eventuellt igen.

Om du vill ha en slätare sylt kan du nu mixa den lätt med en stavmixer.

Håll sylten på gränsen till kokande och häll sedan upp den i rengjorda, varma burkar.

Låt gärna sylten stå till sig någon vecka innan den serveras, så får den mera smak.

Förvara burkarna svalt så håller de i många veckor. Vid kylförvaring kan en oöppnad burk stå till nästa säsong.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Baka med äpplen

Äppellängd med honung!

Äpplen passar till mer än paj eller mos. Prova vetelängd med honung och mandel!

bakakaka.se

Naketkorn

Nordiskt ris

Ris i all ära, men naketkorn är både gott och klart annorlunda!

veganrecept.se


Kladdkakor

Chokladpaj

Ruggigt ute? Baka en god chokladpaj, med mjuk chokladfyllning!

Kladdkakan är en av våra mest uppskattade kakor. Inte så konstigt - lättbakad, snabblagad och alltid god!

Prova ett nytt recept där en mjuk och kladdig chokladfyllning bakas av i mör pajdeg. Chokladpajen blir en lite elegantare variant av chokladkaka, som platsar både som fika och finare efterrätt.

En kaka som trollar fram solsken den mest regnvåta höstdag! Kanske en ny favorit?

 kladdkakor.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...