Rabarbersylt

Rabarber kokar lätt sönder när den kokas till sylt, dessutom mörknar färgen. Det gör att rabarbersylt ibland kan se lite tråkig ut. I detta receptet ingår citronsyra som hindrar frukten från att mörkna och resultatet blir en vacker och god sylt!

Du behöver

  • 2 liter finskuren rabarber (ca 1 kg)
  • 2 dl vatten
  • 8 dl socker (640 g)
  • 2 tsk citronsyra

Gör så här:

Skölj och skär rabarbern i bitar. Koka en sockerlag på vatten och socker och lägg i rabarbern och citronsyran.

Låt sjuda cirka 20 minuter och skumma.

Häll upp sylten på varma, rengjorda burkar och servera till tillexempel vaniljglass.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Kommentar av Marie
19 maj 2013

Tips: låt den skurna rabarbern dra en stund i sockret istället så det vätskar sig och börja sedan uppkokningen. Alltså strunta i att ha i extra vatten. Det finns redan massor i rabarbern! Finrivet skal från en citron är också gott att ha i.

Kommentar av osignerat
20 juni 2012

Hur länge håller sylten i kylskåpet?

Kommentar av osignerat
12 maj 2011

Hej! Är det 2 liter rabarber skurna i bitar som menas? Går det att använda citronsaft istället för citronsyran? Tacksam för svar.

Redaktionens kommentar
2 liter finskurna rabarber, ja. Och det går att använda citronsaft men doseringen får du prova dig fram till.
Kommentar av Anne Saramo
24 juni 2009

Skall det vara vanligt hushållssocker eller syltsocker? Eller innehåller rabarber Pektin? Jag tror inte det.

Anne Saramo

Redaktionens kommentar
Sylten blir tjockare med syltsocker (pektin), men jag kokar den på vanligt socker.
Kommentar av rachel
5 juli 2010

hej!

undrar när man ska regöra burkar för sylt, vad betyder kall ungn. ja har vanlig ugn

tackar för svar

Redaktionens kommentar
Kall ugn betyder att den är avstängd och inte hunnit bli varm.
Kommentar av jeanette
5 oktober 2008

jätte fin sida leta efter plommonsylt hitta det tackar


Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Bagels

Annorlunda fikabröd

Bagels är det perfekta brödet både frukost, lunch och fika. Prova citronbagels!

bagelsrecept.se

Skorpor

Knaprigt med snits

Litet är vackert. En klassisk mandelskorpa är rätt tillbehör till espresson eller ostbrickan!

bakakaka.se


Hallon

Hallonår hela året

När man kämpat sig genom snåret och fintat hallonmaskarna är det bara ren njutning kvar. Tårta fylld med halloncurd, någon?

Hallon är det kanske mest användbara bäret i bakning. Med choklad till hallonkladdkaka eller med lakrits i en marängtårta bidrar de med härlig arom. I skafferiet kan man titta belåtet på rader av flaskor och burkar med hallonsylt och hallonsaft. Halloncurd är väldigt användbar - den passar i rulltårta, tårtor, på glass, till pannkakor eller våfflor. Tyvärr är hållbarheten begränsad men å andra sidan brukar den gå snabbt att äta upp.

 bakatårta.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...