Rabarbersylt

Rabarber kokar lätt sönder när den kokas till sylt, dessutom mörknar färgen. Det gör att rabarbersylt ibland kan se lite tråkig ut. I detta receptet ingår citronsyra som hindrar frukten från att mörkna och resultatet blir en vacker och god sylt!

Du behöver

  • 2 liter finskuren rabarber (ca 1 kg)
  • 2 dl vatten
  • 8 dl socker (640 g)
  • 2 tsk citronsyra

Gör så här:

Skölj och skär rabarbern i bitar. Koka en sockerlag på vatten och socker och lägg i rabarbern och citronsyran.

Låt sjuda cirka 20 minuter och skumma.

Häll upp sylten på varma, rengjorda burkar och servera till tillexempel vaniljglass.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Kommentar av Marie
19 maj 2013

Tips: låt den skurna rabarbern dra en stund i sockret istället så det vätskar sig och börja sedan uppkokningen. Alltså strunta i att ha i extra vatten. Det finns redan massor i rabarbern! Finrivet skal från en citron är också gott att ha i.

Kommentar av osignerat
20 juni 2012

Hur länge håller sylten i kylskåpet?

Kommentar av osignerat
12 maj 2011

Hej! Är det 2 liter rabarber skurna i bitar som menas? Går det att använda citronsaft istället för citronsyran? Tacksam för svar.

Redaktionens kommentar
2 liter finskurna rabarber, ja. Och det går att använda citronsaft men doseringen får du prova dig fram till.
Kommentar av Anne Saramo
24 juni 2009

Skall det vara vanligt hushållssocker eller syltsocker? Eller innehåller rabarber Pektin? Jag tror inte det.

Anne Saramo

Redaktionens kommentar
Sylten blir tjockare med syltsocker (pektin), men jag kokar den på vanligt socker.
Kommentar av rachel
5 juli 2010

hej!

undrar när man ska regöra burkar för sylt, vad betyder kall ungn. ja har vanlig ugn

tackar för svar

Redaktionens kommentar
Kall ugn betyder att den är avstängd och inte hunnit bli varm.
Kommentar av jeanette
5 oktober 2008

jätte fin sida leta efter plommonsylt hitta det tackar


Pasta

Pasta allt-i-ett för trötta gourmeter!

Snabb pasta blir ofta räddaren i köksnöden. Men pasta med champinjoner och rökt lax är riktig fredagsmysmat!

Pasta räddar vardagen i många kök. Snabbt, mättande, lättvarierat och mättande. Och allra bäst blir allt-i-ett rätterna med bara en gryta på bordet. Varianterna där varm pasta smaksätts med grönt, kött, fisk eller svamp är oändliga. Och ofta är det enkla det som blir allra godast. Variera pasta carbonaran och gör carbonara med chorizo eller färskost. Laga krämig pasta med grönkål, parmesan och hasselnötter. Eller gör pasta puttanesca med sardeller.
Eller så smaksätter du med rökt lax och gör pasta med champinjoner och rökt lax och bönor. En rätt som är snabb nog en vardagskväll men god nog för fredagsmys eller lördagsmiddag. Något grönt, lite bröd och du har kvällen räddad.

 pastarecept.se

Svalkande dryck

Svalkande recept

Sommarvärmen är här och vi längtar efter något svalkande i solen. Prova en välkyld drink på vattenmelon och mynta!

fruktrecept.se

Crêpes

Snabba pannkakor med god och matig fyllning

Pannkakor måste inte betyda sylt och grädde. Tvärtom. Gör matiga och goda crêpes med räkor som passar både vardag och helgkväll!

pannkakor.se


Färsk pasta

Hemlagad cannelloni

Färdig färsk pasta från butiken är räddaren i nöden. Gör cannelloni i största formen och packa lunchlådor om det blir något över.

Hemgjord pasta är riktigt gott och inte svårt att lyckas med. Har du dessutom en pastamaskin blir resultatet proffsigt. Men till vardags kan det vara snålt med tiden och då får färdigköpta lasagneplattor duga. Prova cannelloni med ostfyllning eller en god variant på cannelloni med lax. Gör klassisk cannelloni med köttfärs eller ställ pastarullarna på höjden som pastastubbar. En riktigt krämigt god cannelloni med kyckling är annars en favorit som värmer och mättar många!

 pastarecept.nu


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...