Rabarbersylt

Rabarber kokar lätt sönder när den kokas till sylt, dessutom mörknar färgen. Det gör att rabarbersylt ibland kan se lite tråkig ut. I detta receptet ingår citronsyra som hindrar frukten från att mörkna och resultatet blir en vacker och god sylt!

Du behöver

  • 2 liter finskuren rabarber (ca 1 kg)
  • 2 dl vatten
  • 8 dl socker (640 g)
  • 2 tsk citronsyra

Gör så här:

Skölj och skär rabarbern i bitar. Koka en sockerlag på vatten och socker och lägg i rabarbern och citronsyran.

Låt sjuda cirka 20 minuter och skumma.

Häll upp sylten på varma, rengjorda burkar och servera till tillexempel vaniljglass.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Kommentar av Marie
19 maj 2013

Tips: låt den skurna rabarbern dra en stund i sockret istället så det vätskar sig och börja sedan uppkokningen. Alltså strunta i att ha i extra vatten. Det finns redan massor i rabarbern! Finrivet skal från en citron är också gott att ha i.

Kommentar av osignerat
20 juni 2012

Hur länge håller sylten i kylskåpet?

Kommentar av osignerat
12 maj 2011

Hej! Är det 2 liter rabarber skurna i bitar som menas? Går det att använda citronsaft istället för citronsyran? Tacksam för svar.

Redaktionens kommentar
2 liter finskurna rabarber, ja. Och det går att använda citronsaft men doseringen får du prova dig fram till.
Kommentar av Anne Saramo
24 juni 2009

Skall det vara vanligt hushållssocker eller syltsocker? Eller innehåller rabarber Pektin? Jag tror inte det.

Anne Saramo

Redaktionens kommentar
Sylten blir tjockare med syltsocker (pektin), men jag kokar den på vanligt socker.
Kommentar av rachel
5 juli 2010

hej!

undrar när man ska regöra burkar för sylt, vad betyder kall ungn. ja har vanlig ugn

tackar för svar

Redaktionens kommentar
Kall ugn betyder att den är avstängd och inte hunnit bli varm.
Kommentar av jeanette
5 oktober 2008

jätte fin sida leta efter plommonsylt hitta det tackar


Vintersoppor

Soppan som värmer i vintermörkret!

Vegetariska soppor är klimatbra, billigt och supergott! Prova en krämig jordärtskockssoppa som enkel festmat.

Soppor är smart mat. Värmande i vintermörkret, lättlagade och enkla att ha färdiga om tiden inte räcker till. Med bröd eller krutonger är kvällsmaten färdig. Och en god soppa med nybakat bröd är också riktigt festmat. Lagar du soppa på råvaror i säsong får du dessutom miljö-bra mat. Och billig!
Därför slår vi gärna ett slag för rotfrukter och lagar potatissoppa, morotssoppa eller rödbetssoppa. Enkla recept med få ingredienser som ändå mättar och har massor av smak. Eller kanske en mustig rotfruktssoppa med fänkål?
Vår senaste favorit är ett nytt recept på jordärtskockssoppa. Smakrik och krämig blir den en perfekt helgrätt eller förrätt. Förförsikt gott, klokt billigt och sjukt lyxigt!

 sopprecept.se

Viltfärslimpa

Vilt ger smaken

Färs förvandlas alltför oftast till pastasås. Men viltfärslimpa passar både som varmrätt och till snittar.

helgmenyn.se

Hallon

Hallonår hela året

När man kämpat sig genom snåret och fintat hallonmaskarna är det bara ren njutning kvar. Tårta fylld med halloncurd, någon?

bakatårta.se


Baka med äpplen

Äppellängd med honung!

Äpplen passar till mer än paj eller mos. Prova vetelängd med honung och mandel!

En klassisk äppelpaj smakar fantastiskt med vaniljsås. Men det finns massor av andra goda efterrätter och bakverk för den som vill variera.
Stekta äpplen är både enkelt och gott till glass, antingen i panna eller helstekta äpplen i ugn. Och frukten passar som fyllning i både långpannekaka och en elegant äppelmazarin.
För den som gillar klassiskt vetebröd är äppelbullar perfekt fikabröd. Både äppelbullar med mos och äppelbullar med äppelhack är riktigt gott!
Eller så provar du ett nytt, gott recept på vetelängd, fylld med honung och äpple. En riktigt god äppellängd!

 bakakaka.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...