Rabarbersylt

Rabarber kokar lätt sönder när den kokas till sylt, dessutom mörknar färgen. Det gör att rabarbersylt ibland kan se lite tråkig ut. I detta receptet ingår citronsyra som hindrar frukten från att mörkna och resultatet blir en vacker och god sylt!

Du behöver

  • 2 liter finskuren rabarber (ca 1 kg)
  • 2 dl vatten
  • 8 dl socker (640 g)
  • 2 tsk citronsyra

Gör så här:

Skölj och skär rabarbern i bitar. Koka en sockerlag på vatten och socker och lägg i rabarbern och citronsyran.

Låt sjuda cirka 20 minuter och skumma.

Häll upp sylten på varma, rengjorda burkar och servera till tillexempel vaniljglass.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Kommentar av Marie
19 maj 2013

Tips: låt den skurna rabarbern dra en stund i sockret istället så det vätskar sig och börja sedan uppkokningen. Alltså strunta i att ha i extra vatten. Det finns redan massor i rabarbern! Finrivet skal från en citron är också gott att ha i.

Kommentar av osignerat
20 juni 2012

Hur länge håller sylten i kylskåpet?

Kommentar av osignerat
12 maj 2011

Hej! Är det 2 liter rabarber skurna i bitar som menas? Går det att använda citronsaft istället för citronsyran? Tacksam för svar.

Redaktionens kommentar
2 liter finskurna rabarber, ja. Och det går att använda citronsaft men doseringen får du prova dig fram till.
Kommentar av Anne Saramo
24 juni 2009

Skall det vara vanligt hushållssocker eller syltsocker? Eller innehåller rabarber Pektin? Jag tror inte det.

Anne Saramo

Redaktionens kommentar
Sylten blir tjockare med syltsocker (pektin), men jag kokar den på vanligt socker.
Kommentar av rachel
5 juli 2010

hej!

undrar när man ska regöra burkar för sylt, vad betyder kall ungn. ja har vanlig ugn

tackar för svar

Redaktionens kommentar
Kall ugn betyder att den är avstängd och inte hunnit bli varm.
Kommentar av jeanette
5 oktober 2008

jätte fin sida leta efter plommonsylt hitta det tackar


Julkakor

Julens godaste fruktkaka med punsch och vanilj!

Vi älskar fruktkakor! Till jul är de söta kakorna sprängfyllda med syltad frukt och russin ett måste. Årets nyhet blir fruktkaka smaksatt med punsch och vanilj.

Någonting mer klassiskt till jul än fruktkakor är svårt att tänka sig. Och nästan alltid blir dessa välmatade kakor bättre i smaken om de bakas i god tid före jul och får vila svalt tills de ska serveras. Många bakar den tyska varianten, stollen som är fylld med mandel. Andra vill ha en gammaldags korintkaka där de lite syrliga korinterna sätter smaken. Vår klassiska fruktkaka med citronskal och syltad apelsinskal är perfekt till julkaffet, te eller het glögg. Nytt för den här julen är ett recept på fruktkaka med vanilj och punsch. Passar perfekt att servera i tunna skivor till glöggen en kylig vintereftermiddag. Baka den redan nu och lagra den till jul så hinner smakerna bli ännu bättre.

 julkakor.se

Sås av alla slag

Glöm inte såsen!

Sätt guldkant på maten! Koka het chilisås som blir en vuxnare variant av ketchup.

sasrecept.se

Småkakor

Knapriga småkakor

Småkakor är stor bakkonst, och det ska vara bitar i! Chocolate chip cookies med med rostade kakaobönor blir perfekt!

smakakor.se


Matbröd

Hembakad lyx

Doften av nybakat bröd fyller köket! hembakatbrod.se är här!

Visst är det någonting speciellt med doften av nybakat bröd som sprider sig i köket!

Lär dig baka bättre bröd med våra tips. Prova bra brödrecept på olika typer av bröd. Vad sägs om mjuka och goda hålkakor på råg? Eller kanske ett gott grahamsbröd som passar både till soppan och ostbrickan?

Ett helt färskt franskbröd till brunchen är oslagbart... Eller vill du stila med hembakta hamburgerbröd? Välkommen till ännu en god sida på nätet!

 hembakatbrod.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...