Rabarberchutney

Det perfekta tillbehöret till mustiga grytor och kryddiga grillrätter! En chutney som blir bättre av att mogna några veckor i kyl.

Du behöver

  • 1 liter rensade och skurna rabarberstjälkar
  • 1 gul lök
  • 4 vitlöksklyftor
  • 3 dl socker
  • 1 kanelstång, ca 5 cm
  • 2 tsk malen ingefära
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 dl russin

Gör så här:

Rensa och skär rabarbern i bitar. Rensa och skär löken i klyftor eller bitar. Rensa vitlöken och skär i små bitar.

Koka samman alla ingredienser utom russinen i en stor gryta, under lock. Låt småkoka i 35 minuter. Skumma av. Rör vid behov under kokningen.

Tillsätt russinen och koka i ytterligare 15 minuter.

Häll upp i väl rengjorda glasburkar och låt mogna i kyl i minst två veckor innan servering.

Förvara burkarna svalt så håller de sig till nästa säsong.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av osignerat
12 juli 2011

Kan man frysa rabarberchutneyn?

Mvh Monica


Grilltips!

Fräsch melonsallad gillar grillat!

Balansera grillkvällen med rätt tillbehör. Sallader på vattenmelon matchar kolgrillen perfekt!

Grillat är mat med rejäla smaker. Men kraftig mat behöver lite balans! Låt därför rätt tillbehör bli det som binder samman grillkvällen. Söt vattenmelon är fräscht i värmen och passar minst lika bra på grillbuffén som till desserten.

Melon går fint att servera som den är men prova en melonsallad med lagrad ost till grillad kyckling. Eller gör en kall tomat-och melonsalsa med chili som passar till grillad halloumiost och grönsaksspett. En syrlig melonsallad med gurka och rödlök är ett gott tillbehör till grillat kött av flera slag. Varför inte prova alla tre till nästa grillkväll? Vi lovar att de höjer smaken på resten av festen!

 grillrecept.nu

Bakabullar

Andra bullar

Vem kan motstå nybakade bullar? Nu öppnar bakabullar.se, sajten med våra favoritrecept på bullar!

bakabullar.se

Kyckling i curry

Långkok blir mustigt värmande grytor!

Glöm grytan på spisen och bjud på riktigt mustig currygryta!

grytrecept.se


Grönkål

Grönkål + pasta = sant

Nu finns det inte många färska, svenska grönsaker att få i novembermörkret, men den vitaminspäckade grönkålen är ett viktigt undantag. Dessutom passar den hand i handske med pasta som i en mustig lasagne med grönkål och färskost.

En snabbare variant på kombinationen pasta och grönkål är krämig pastasås smaksatt med kryddnejlika och överströdd med hasselnötter som en tjuvstart på julens smaker. Grönkålen passar bra såväl färsk som tillagad. Finns det inte färsk grönkål att få tag på går fryst också bra, även om den inte ger samma färska känsla och tuggmotstånd.

Framåt jul brukar grönkålen, som är viktig till julbordets halländska långkål, säljas på fler ställen. Jul, förresten - kanske får en färsk grönkålssallad göra entré redan nu och följa med som en grön favorit på julbordet?

 lasagne.nu


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Cannelloni

Färsk pasta, fylld med gräddig lax och ost! En gjuten helgrätt som passar hela veckan…
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...