Plommonsylt med kardemumma

Kardemumma passar fint tillsammans med plommon. Servera till pannkakor och lättvispad grädde. Vill du att sylten ska behålla sin ljusa färg så tillsätter du lite citronsyra från början.

Du behöver

  • 1 kg plommon
  • 0,5 dl vatten
  • 600 g socker
  • 2 tsk mald kardemumma
  • 2 tsk hela kardemummakärnor
  • (2 tsk citronsyra)

Gör så här:

Skålla plommonen och skala dem med en vass kniv. Kärna ur frukten, men spara kärnorna. Skär plommonen i mindre bitar.

Koka kärnorna i vattnet några minuter och lyft sedan upp dem ur kastrullen. Lägg i frukt, socker och kardemumma och låt koka ihop cirka 10 minuter.

Slå på väl rengjorda burkar och förvara svalt och sylten ska förvaras en längre tid. Låt sylten stå ett tag före servering, så växer smaken fram.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Tommy B
6 juni 2017

Gjorde chutney (succés) och plommonsylt i höstas. Tyvärr stark citronsmak på sylten. Hur få bort eller neutralisera? Med vänlig hälsning Tommy i Bromölla

Kommentar av Bea
14 juli 2012

Jag gjorde den här sylten för förra sommaren. Den blev supergod!! Lite för lös tyvärr, men det var mitt eget fel. Jag hade den till havregrynsgröt. Supersmaskigt!!!

Kommentar av osignerat
5 augusti 2011

Man skall väl skumma av också?

Kommentar av Sigge
27 september 2009

Minska kardemumman, det blir för mycket kardemumma smak!

Hälsningar Sigge


Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Skorpor

Knaprigt med snits

Litet är vackert. En klassisk mandelskorpa är rätt tillbehör till espresson eller ostbrickan!

bakakaka.se

Glutenfritt

Glutenfritt helt enkelt

Peppar&Salt har glutenfria recept och inspiration till alla måltider! Din egen müsliblandning med mandel och quinoapuffar kan förgylla den gråaste vintermorgon.

glutenfriarecept.se


Kladdkakor

Kladdkaka med hallon

Variera favoritfikat och sätt smak på kladdisen! Kladdkaka med hallon är enkel lyxfika.

Kladdkaka är snabbkakan nummer ett. Inte konstigt – lättbakad, snabb och riktigt god. Dessutom är det lätt att variera kakan efter humör och vad man har i skafferiet. Prova att baka kladdkaka med nötter, mint, vanilj eller jordnötter. Vill du prova något annorlunda är kladdkaka med lakrits en lyckad kombination! Eller så lagar du en lyxig kladdkaka med hallon och mörk choklad. Riktigt gott men lika enkelt att lyckas med som vanligt!

 kladdkakor.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...