Plommonsylt med kardemumma

Kardemumma passar fint tillsammans med plommon. Servera till pannkakor och lättvispad grädde. Vill du att sylten ska behålla sin ljusa färg så tillsätter du lite citronsyra från början.

Du behöver

  • 1 kg plommon
  • 0,5 dl vatten
  • 600 g socker
  • 2 tsk mald kardemumma
  • 2 tsk hela kardemummakärnor
  • (2 tsk citronsyra)

Gör så här:

Skålla plommonen och skala dem med en vass kniv. Kärna ur frukten, men spara kärnorna. Skär plommonen i mindre bitar.

Koka kärnorna i vattnet några minuter och lyft sedan upp dem ur kastrullen. Lägg i frukt, socker och kardemumma och låt koka ihop cirka 10 minuter.

Slå på väl rengjorda burkar och förvara svalt och sylten ska förvaras en längre tid. Låt sylten stå ett tag före servering, så växer smaken fram.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Tommy B
6 juni 2017

Gjorde chutney (succés) och plommonsylt i höstas. Tyvärr stark citronsmak på sylten. Hur få bort eller neutralisera? Med vänlig hälsning Tommy i Bromölla

Kommentar av Bea
14 juli 2012

Jag gjorde den här sylten för förra sommaren. Den blev supergod!! Lite för lös tyvärr, men det var mitt eget fel. Jag hade den till havregrynsgröt. Supersmaskigt!!!

Kommentar av osignerat
5 augusti 2011

Man skall väl skumma av också?

Kommentar av Sigge
27 september 2009

Minska kardemumman, det blir för mycket kardemumma smak!

Hälsningar Sigge


Fettisdagen

Baka semlor med mjuk maräng till fettisdagen!

Vi älskar semlor! Årets absolut hetaste nyhet är semlor med mjuk färskmaräng på mandelfyllningen!

Stora, klassiska semlor fyllda med fluffig grädde. Eller minisemlor? Kanske en wienersemla, karlsbader, chokladsemla eller hallonsemlor? Lemon-curd-semla, tiramisù-semla eller semmelmuffins? Lingonsemla, chokladmoussemla eller vaniljsemla … Att skapa nya varianter av den klassiska semlan med mandelmassa och vispgrädde har verkligen spridit sig. Då vi på pepparochsalt var tidigt ut med att experimentera är det inte konstigt att vi har tagit fram några av de bästa recepten på hemgjorda semlor. Vilken blir då årets godaste nyhet på Fettisdagen? Självklart ett helt nytt recept på semla med färsk maräng. Nytt och spännande! Men oavsett om du vågar prova nytt är hembakat godast. Och hos oss får du både tips och recept för att skapa de allra bästa semlorna.

 semlor.nu

Sallader med gryn

Grynen som gör det

Nu är våren här och det är dags att damma av picknickkorgen. Packa ner en matig kamutvetesallad med avocado och mozzarella!

salladsrecept.se

Squashrecept

Squash i överflöd

När squashen mognar i trädgården blir mången odlare panikslagen. Vad gör man med överflödet? Tja, kanske paj?

vegetariskarecept.se


Halloween

Dags för Halloweenfest!

I helgen blir det Halloweenfirande! Snygg och spöklik cheesecake med hallon är perfekt att bjuda på.

Visst kräver en cheesecake lite förberedelser, men det är den värd! Om tiden är knapp kan en lakritskladdkaka med krossad turkisk peppar passa bättre. Visst hör lakrits och Halloween ihop? Lakrits är också smaksättningen på det bästa hemgjorda Halloweengodiset: lakritskola. Gör förresten i ordning en stor bålskål med blodröd bål när festen är på gång. Härlig och hemsk Halloween önskas alla läsare!

 halloweenrecept.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...