Plommonsylt med kardemumma

Kardemumma passar fint tillsammans med plommon. Servera till pannkakor och lättvispad grädde. Vill du att sylten ska behålla sin ljusa färg så tillsätter du lite citronsyra från början.

Du behöver

  • 1 kg plommon
  • 0,5 dl vatten
  • 600 g socker
  • 2 tsk mald kardemumma
  • 2 tsk hela kardemummakärnor
  • (2 tsk citronsyra)

Gör så här:

Skålla plommonen och skala dem med en vass kniv. Kärna ur frukten, men spara kärnorna. Skär plommonen i mindre bitar.

Koka kärnorna i vattnet några minuter och lyft sedan upp dem ur kastrullen. Lägg i frukt, socker och kardemumma och låt koka ihop cirka 10 minuter.

Slå på väl rengjorda burkar och förvara svalt och sylten ska förvaras en längre tid. Låt sylten stå ett tag före servering, så växer smaken fram.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Tommy B
6 juni 2017

Gjorde chutney (succés) och plommonsylt i höstas. Tyvärr stark citronsmak på sylten. Hur få bort eller neutralisera? Med vänlig hälsning Tommy i Bromölla

Kommentar av Bea
14 juli 2012

Jag gjorde den här sylten för förra sommaren. Den blev supergod!! Lite för lös tyvärr, men det var mitt eget fel. Jag hade den till havregrynsgröt. Supersmaskigt!!!

Kommentar av osignerat
5 augusti 2011

Man skall väl skumma av också?

Kommentar av Sigge
27 september 2009

Minska kardemumman, det blir för mycket kardemumma smak!

Hälsningar Sigge


Våffelfest

Våffeldagen är här!

Den 25 mars är det Maria Bebådelsedagen och också våffeldagen. Njut av dina favoritvåfflor med familj eller vänner nu på lördag.

Våffeldagen är ett säkert vårtecken. Det brukar påstå att våffeldagen beror på en felsägning, att Vårfrudagen, som Maria bebådelsedagen kallades i södra Sverige förr blev till våffeldagen. Oavsett om det är sant eller inte passar våfflor bra när solen börjar lysa och hönsen åter lägger ägg.
Våfflor finns i mängder av varianter. Från klassiska våfflor, till hallonvåfflor eller vaniljvåfflor. Franska våfflor, våfflor med dinkel … listan kan göras hur lång som helst. Och även om vi gärna serverar våfflor med klassiska tillbehör som sylt och grädde passar de utmärkt med matiga tillbehör som ost eller kallskuret.
Belgiska våfflor har vi puffat för i flera år och nu är de här på bred front. Dessa höga, superfrasiga våfflor har blivit mångas favoritvåfflor. Servera gärna med chokladsås och grädde!

 vafflor.se

Kärleksfulla brownies

Fira kärleken med choklad!

Den 14:e februari firar vi alla hjärtans dag, så kom ihåg att choklad och kärlek går hand i hand. Brownies med honung för garanterat fram budskapet!

browniesrecept.se

Frukostbullar

Hembakad frukost-bulle förgyller hela dagen!

Vem vill inte vakna till doften av nybakat bröd? Hembakta grahamsbullar är rätt blandning mellan nyttigt och gott!

frukostbullar.se


Smulpaj

Solmogna bär i smulpaj

Den enklaste vägen till somrig fika stavas smulpaj. Under ett smuligt täcke är det gott med allt från syrliga krusbär till saftiga jordgubbar!

På några minuter har du blandat ihop degen till grundreceptet - socker, vetemjöl och smör. Nyplockade bär betyder pajkalas! Särskilt till syrliga pajer som krusbärspaj är vaniljsås gott. När de första blåbären mognar strax blir det blåbärspaj med vanilj och självklart går det bra att göra pajen glutenfri eller mjölkfri.

 smulpaj.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...