Plommonsylt

En god bas-sylt som går bra både till bakverk och morgongröten. Kärnorna gör att sylten tjocknar. Vill du att sylten ska behålla sin ljusa färg så tillsätter du lite citronsyra från början.

Du behöver

  • 1 kg plommon
  • 0,5 dl vatten
  • 600 g socker
  • (2 tsk citronsyra)

Gör så här:

Rensa och kärna ur plommonen, men spara kärnorna. Skär frukten i mindre bitar.

Koka kärnorna i vattnet några minuter och lyft sedan upp dem ur kastrullen. Lägg i frukt och socker och låt koka ihop cirka 10 minuter.

Slå på väl rengjorda burkar och förvara svalt och sylten ska förvaras en längre tid. Om man inte vill ha skalet med i sylten skållas frukten först så släpper skalen lätt.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Jonas Västervik
30 september 2012

Vad/när skall citronsyran tillsättas?

Redaktionens kommentar
Lös det in lite hett vatten och sätt till på slutet.
Kommentar av Sol-Britt Ahlgren
17 september 2012

Tack för ett lätt recept, enkelt ock bra.

Kommentar av osignerat
20 juli 2012

Inte undra på att jag fick saft

Kommentar av Camilla
24 augusti 2011

Minska på sockret om plommonen inte är sura. Jag tog 300 g socker istället, det räckte till våra plommon.

Kommentar av osignerat
21 augusti 2011

tack för det hära receptet

Kommentar av osignerat
7 augusti 2011

Det står fortfarande fel i receptet.

Kommentar av marianne andersson
7 september 2009

katastrof. SAFT HADE JAG KOKAT FÖRUT. men hur lyder det rätta receptet då.

Redaktionens kommentar
Receptet är rättat. Ett komma hade fallit bort, i stället för 0,5 dl stod det 5 dl...
Kommentar av ggg
23 augusti 2009

MM vad gått

Kommentar av Siv
21 augusti 2009

Hej,

Vi gjorde denna sylt igår, exakt som det står i receptet.

Det skulle vi inte gjort, det blev plommonsaft.

Redaktionens kommentar
Beklagar! Det hade smugit sig in ett fel i receptet vilket gjorde att många misslyckades med sylten, som blev på tok för lös. Vi beklagar och har nu rättat felet! Tack ni som påpekade att receptet inte fungerade, då har vi chans att rätta.
Kommentar av Maggie-Jane Alexandersson
24 augusti 2010

Hej! Jag blandade röda vinbär med opalplommon - ungefär lika mycket av varje. Det blev gott.

Maggie-Jane i Vänersborg.

Äldre kommentarer

|  1  | 2 |

Spökkakor

Halloween – skrämande gott till helgen!

Ju fler skrämmande goda kakor, desto mysigare blir festen! Baka halloweenspöken, fladdermöss eller blodrödamuffins åt alla busungar!

Halloween har på några år blivit en självklarhet också i Sverige. Vem vill inte fira en högtid så fylld av godsaker att det är skrämmande?! Och vi på pepparochsalt.se tycker att det blir klart otäckare ju fler läskiga kakor du dukar fram.
En riktigt god pumpapaj eller ruggigt mumsig halloweencheesecake är en bra början. Satsa sedan på många, små kakor och bakelser så får du snabbt ihop en riktig spökbuffé!
Eller vad sägs om bleka fladdermuskakor, halloween-spöken med vaniljsmak eller otäcka ögon-klubbor med vit choklad? Lägg sedan till några brustna (kak-) hjärtan, ett gäng marsipanmonster och några blodröda halloweenmuffins… Den som inte är lagom livrädd efter det är skrämmande trist och får inte komma på kalaset!
Vi säger självklart ”godis!” om någon frågar! Otäckt trevlig helg!

 halloweenrecept.se

Formbröd

Baka lätt med form

Att jäsa bröd i form gör det lätt att lyckas. Enkelt rågbröd är en snabb väg till nybakat bröd!

hembakatbrod.se

Midsommar

Matjessill i ny kostym!

Sill till nypotatis är klassisk midsommarmat. Det är enkelt att själv krydda matjessillen!

sillrecept.se


Enkel helglyx

Festpotatis till helgen

Helgmiddag med klass ordnar du lätt med pepparrotspotatis i ugn!

Hoppa över ris eller kokt potatis till söndagssteken och gör goda potatishalvor i ugn, smaksatta med pepparrot och lagrad ost. Perfekt tillbehör till både nötstek, lamm och biffar! Lägg till sallad och bröd så har du en riktig helgmiddag. Efterrätt? Både snabblagad björnbärskaka med vispgrädde och chokladkaka matchar menyn. Smaklig helg!

 helgmenyn.se


Kantareller

Svampstuvning på toast. Färska kantareller i en len gräddstuvning är den perfekta förrätten...

Chokladkakor

Tjusiga cookies Uppgradera dina chocolate chip cookies till finfika med cacao nibs och muscovadosocker!
Prenumerera direkt! Gratis!

Sås

Rhodeislandsås Snygg färg har rhodeislandsåsen som lyfter salladen eller kanske hamburgaren till nya höjder.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...