Plommonsylt

En god bas-sylt som går bra både till bakverk och morgongröten. Kärnorna gör att sylten tjocknar. Vill du att sylten ska behålla sin ljusa färg så tillsätter du lite citronsyra från början.

Du behöver

  • 1 kg plommon
  • 0,5 dl vatten
  • 600 g socker
  • (2 tsk citronsyra)

Gör så här:

Rensa och kärna ur plommonen, men spara kärnorna. Skär frukten i mindre bitar.

Koka kärnorna i vattnet några minuter och lyft sedan upp dem ur kastrullen. Lägg i frukt och socker och låt koka ihop cirka 10 minuter.

Slå på väl rengjorda burkar och förvara svalt och sylten ska förvaras en längre tid. Om man inte vill ha skalet med i sylten skållas frukten först så släpper skalen lätt.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Jonas Västervik
30 september 2012

Vad/när skall citronsyran tillsättas?

Redaktionens kommentar
Lös det in lite hett vatten och sätt till på slutet.
Kommentar av Sol-Britt Ahlgren
17 september 2012

Tack för ett lätt recept, enkelt ock bra.

Kommentar av osignerat
20 juli 2012

Inte undra på att jag fick saft

Kommentar av Camilla
24 augusti 2011

Minska på sockret om plommonen inte är sura. Jag tog 300 g socker istället, det räckte till våra plommon.

Kommentar av osignerat
21 augusti 2011

tack för det hära receptet

Kommentar av osignerat
7 augusti 2011

Det står fortfarande fel i receptet.

Kommentar av marianne andersson
7 september 2009

katastrof. SAFT HADE JAG KOKAT FÖRUT. men hur lyder det rätta receptet då.

Redaktionens kommentar
Receptet är rättat. Ett komma hade fallit bort, i stället för 0,5 dl stod det 5 dl...
Kommentar av ggg
23 augusti 2009

MM vad gått

Kommentar av Siv
21 augusti 2009

Hej,

Vi gjorde denna sylt igår, exakt som det står i receptet.

Det skulle vi inte gjort, det blev plommonsaft.

Redaktionens kommentar
Beklagar! Det hade smugit sig in ett fel i receptet vilket gjorde att många misslyckades med sylten, som blev på tok för lös. Vi beklagar och har nu rättat felet! Tack ni som påpekade att receptet inte fungerade, då har vi chans att rätta.
Kommentar av Maggie-Jane Alexandersson
24 augusti 2010

Hej! Jag blandade röda vinbär med opalplommon - ungefär lika mycket av varje. Det blev gott.

Maggie-Jane i Vänersborg.

Äldre kommentarer

|  1  | 2 |

Äppelkakor

Läckraste äppelkakorna du enkelt bakar själv!

På många håll börjar de första äpplena så smått mogna och vi laddar upp med några klassiska recept på äppelkaka. Smulpaj med äpplen och paj med äppelmos passar många gånger men ibland vill man ha en typisk kaka till kaffet eller efterrätten. Prova vårt recept på saftiga äppelkaka eller gör en riktigt god äppelkaka i långpanna som räcker till många gäster. Själva äter vi oss proppmätta på en nykomponerad äppelkaka med muscovadosocker. Det smakrika rårörsockret ger kakan en extra skjuts och lyfter klassikern till ny höjd!

 efterratter.se

Pizza

Sportlovsmiddag? Pizza!

I sportlovstider smakar maten extra bra efter en dag i snön - och alla hurrar när det vankas pizza till middag!

bakapizza.se

Rabarber

Rabarbertider

Nu sträcker de slanka röda stjälkarna på sig i trädgården. Dags att njuta av rabarber, kanske i muffins?

smulpaj.se


Småkakor

Knapriga småkakor

Småkakor är stor bakkonst, och det ska vara bitar i! Chocolate chip cookies med med rostade kakaobönor blir perfekt!

Stora kakfat fyllda med små kakor får oss alltid fikasugna. Och allra godast blir det om kakan bjuder på knapriga chokladbitar, frön eller nötter som överraskning!
Vi tröttnar aldrig på chokladskorpor eller mandelskorpor till kaffet. Eller russinkakor, perfekta med sin mjuka smak, gärna ett recept med solrosfrön och russin i samma kaka.
Chokladbröd i all ära men chocolate chip cookies med rostade, krossade kakaobönor, cacao nibs, är minst lika gott! Och har man svårt att hålla sig till småkakorna kan brownies fyllda med mandel och romrussin aldrig vara fel. Massor med smak och mycket knaprigt i fyllningen!

 smakakor.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Smått och gott

Mandelkakor. Småkakor är stor bakning! Det enkla är ibland det allra godaste.
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...