Plommonsylt - Koka sylt

Plommonsylt

En god bas-sylt som går bra både till bakverk och morgongröten. Kärnorna gör att sylten tjocknar. Vill du att sylten ska behålla sin ljusa färg så tillsätter du lite citronsyra från början.

Du behöver

  • 1 kg plommon
  • 0,5 dl vatten
  • 600 g socker
  • (2 tsk citronsyra)

Gör så här:

Rensa och kärna ur plommonen, men spara kärnorna. Skär frukten i mindre bitar.

Koka kärnorna i vattnet några minuter och lyft sedan upp dem ur kastrullen. Lägg i frukt och socker och låt koka ihop cirka 10 minuter.

Slå på väl rengjorda burkar och förvara svalt och sylten ska förvaras en längre tid. Om man inte vill ha skalet med i sylten skållas frukten först så släpper skalen lätt.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Jonas Västervik
30 september 2012

Vad/när skall citronsyran tillsättas?

Redaktionens kommentar
Lös det in lite hett vatten och sätt till på slutet.
Kommentar av Sol-Britt Ahlgren
17 september 2012

Tack för ett lätt recept, enkelt ock bra.

Kommentar av osignerat
20 juli 2012

Inte undra på att jag fick saft

Kommentar av Camilla
24 augusti 2011

Minska på sockret om plommonen inte är sura. Jag tog 300 g socker istället, det räckte till våra plommon.

Kommentar av osignerat
21 augusti 2011

tack för det hära receptet

Kommentar av osignerat
7 augusti 2011

Det står fortfarande fel i receptet.

Kommentar av marianne andersson
7 september 2009

katastrof. SAFT HADE JAG KOKAT FÖRUT. men hur lyder det rätta receptet då.

Redaktionens kommentar
Receptet är rättat. Ett komma hade fallit bort, i stället för 0,5 dl stod det 5 dl...
Kommentar av ggg
23 augusti 2009

MM vad gått

Kommentar av Siv
21 augusti 2009

Hej,

Vi gjorde denna sylt igår, exakt som det står i receptet.

Det skulle vi inte gjort, det blev plommonsaft.

Redaktionens kommentar
Beklagar! Det hade smugit sig in ett fel i receptet vilket gjorde att många misslyckades med sylten, som blev på tok för lös. Vi beklagar och har nu rättat felet! Tack ni som påpekade att receptet inte fungerade, då har vi chans att rätta.
Kommentar av Maggie-Jane Alexandersson
24 augusti 2010

Hej! Jag blandade röda vinbär med opalplommon - ungefär lika mycket av varje. Det blev gott.

Maggie-Jane i Vänersborg.

Äldre kommentarer

|  1  | 2 |

Snabba mat-pannkakor

Pannkaksfest med franska galetter!

Lyxa till vardagskvällen eller bara variera torsdagspannkakan? Franska bovetepannkakor, galetter med fyllning är värdig snabbmat!

Pannkakor är vardagsmat för många av oss. Lättlagat, snabbt och barnvänligt. Och för en del ett klassiskt måste efter ärtsoppan på torsdagarna.
I Sverige regerar de vanliga pannkakorna med vetemjöl, mjölk och ägg som bas. Mjuka och goda, med sylt och grädde som tillbehör blir de en söt efterrätt eller mellanmål.
Men det går att servera pannkakor som huvudrätt. Vår fläskpannkaka är ett svenskt exempel. Crêpes är fyllda pannkakor som vi gärna fyller med svampstuvning, kyckling, bönor eller köttfärs. Hemlagade tortillas av majsmjöl är mättande, lättlagat och gott som allternativ till färdigköpta bröd.
Vill du ha snabba matpannkakor ska du pröva franska galetter – bovetepannkakor som du fyller, gärna direkt i stekpannan. God snabbmat med stil! Ett plus att galetter är naturligt glutenfritt då bovete är en ört och inte innehåller gluten. Dessutom görs galetter på vatten och blir därmed mjölkfria. Mat som passar de flesta!

 pannkakor.se

Julgodis

Hemgjort julgodis

Bästa julgodiset är hemgjort, snyggt som gåbortspresent eller på ett överdådigt gottebord till jul. Och enkelt att göra - som nougatgodis med hasselnötter!

julgodisrecept.se

Gratänger

Värmande och matiga potatisgratänger

Enkel vardagsmat eller lyxigt tillbehör till helgsteken? En klassisk gratäng med potatis som bas är båda delar!

gratäng.se


Bakakaka

Kex till osten

Riktig god ost kräver goda kex. Baka goda havrekex som garanterat passar till favoritosten!

Nybakat bröd i all ära, men ibland vill man ha någonting lite lättare som tilltugg. Ofta blir det kexpaketet. Och kex passar bra till mycket, både som lättare tilltugg till fikat och till ostbrickan. Bakar du havrekex som är en mindre söt variant än de vanliga digestivekexten går det utmärkt även som mellanmål, serverade med smör, ost och kanske marmelad.

Att baka kex är både lätt och går snabbt. Så även om det tar lite längre tid än att öppna ett kexpaket så är det väl värt jobbet.

Prova en plåt redan i dag och fikat är färdigt!

 bakakaka.se


Cheesecake

Fryst kärlek! En kylig kaka som värmer inombords… Cheesecake regerar!

Lasagne

Pasta+ugn=matkärlek! Klassisk lasagne är så nära himmelriket vi kommer på denna jord…
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...