Plommonsylt

En god bas-sylt som går bra både till bakverk och morgongröten. Kärnorna gör att sylten tjocknar. Vill du att sylten ska behålla sin ljusa färg så tillsätter du lite citronsyra från början.

Du behöver

  • 1 kg plommon
  • 0,5 dl vatten
  • 600 g socker
  • (2 tsk citronsyra)

Gör så här:

Rensa och kärna ur plommonen, men spara kärnorna. Skär frukten i mindre bitar.

Koka kärnorna i vattnet några minuter och lyft sedan upp dem ur kastrullen. Lägg i frukt och socker och låt koka ihop cirka 10 minuter.

Slå på väl rengjorda burkar och förvara svalt och sylten ska förvaras en längre tid. Om man inte vill ha skalet med i sylten skållas frukten först så släpper skalen lätt.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Jonas Västervik
30 september 2012

Vad/när skall citronsyran tillsättas?

Redaktionens kommentar
Lös det in lite hett vatten och sätt till på slutet.
Kommentar av Sol-Britt Ahlgren
17 september 2012

Tack för ett lätt recept, enkelt ock bra.

Kommentar av osignerat
20 juli 2012

Inte undra på att jag fick saft

Kommentar av Camilla
24 augusti 2011

Minska på sockret om plommonen inte är sura. Jag tog 300 g socker istället, det räckte till våra plommon.

Kommentar av osignerat
21 augusti 2011

tack för det hära receptet

Kommentar av osignerat
7 augusti 2011

Det står fortfarande fel i receptet.

Kommentar av marianne andersson
7 september 2009

katastrof. SAFT HADE JAG KOKAT FÖRUT. men hur lyder det rätta receptet då.

Redaktionens kommentar
Receptet är rättat. Ett komma hade fallit bort, i stället för 0,5 dl stod det 5 dl...
Kommentar av ggg
23 augusti 2009

MM vad gått

Kommentar av Siv
21 augusti 2009

Hej,

Vi gjorde denna sylt igår, exakt som det står i receptet.

Det skulle vi inte gjort, det blev plommonsaft.

Redaktionens kommentar
Beklagar! Det hade smugit sig in ett fel i receptet vilket gjorde att många misslyckades med sylten, som blev på tok för lös. Vi beklagar och har nu rättat felet! Tack ni som påpekade att receptet inte fungerade, då har vi chans att rätta.
Kommentar av Maggie-Jane Alexandersson
24 augusti 2010

Hej! Jag blandade röda vinbär med opalplommon - ungefär lika mycket av varje. Det blev gott.

Maggie-Jane i Vänersborg.

Äldre kommentarer

|  1  | 2 |

Gratänger

Värmande och matiga potatisgratänger

Enkel vardagsmat eller lyxigt tillbehör till helgsteken? En klassisk gratäng med potatis som bas är båda delar!

Bekväm mat går lätt att ha färdig i frysen eller kylen, passar vardag som fest och kan serveras ihop med de flesta tillbehör. Gratänger med potatis som bas är just bekvämt. Du kan smaksätta med vad du för tillfället råkar ha hemma. Och servera dem till det mesta!
Gör du potatisgratäng med zucchini har du en god vego–gratäng till bönsalladen. Väljer du din favoritkorv kan potatisgratängen med korv och färskost bli en riktig festrätt eller barnens älsklingsrätt! Tillsammans med en grönsallad är enkel potatisgratäng med lax en perfekt vardagsmiddag – medan samma gratäng blir festmat på buffén. Eller prova ännu ett nytt, gott recept på rotfruktsgratäng som smakar utmärkt till både söndagsstek eller ett kryddigt grillspett!

 gratäng.se

Pannkakor

Crêpes

Fyllda pannkakor är en läckerhet som gjord för köksexperiment. Prova nya, goda recept på crêpes!

pannkakor.se

Fruktfest

Äppel, päppel... paj!

Den första äppelpajen ger försmak på en lång, god höst. Vi börjar med efterrätten!

smulpaj.se


Pingst

Pingsttid med dignande kakfat

Vad behövs för en skön pingsthelg? Baka kolakakor och sätt på kaffet!

De flesta klarar av att baka en plåt småkakor och nog är det värt mödan! Hembakad fika smakar bäst mellan hägg och syren i tiden kring pingst. Chokladdrömmar är klassiska trillade kakor som är lätta att lyckas med. Komplettera gärna med sockerkaka! Dukningen är också viktig: små spetsdukar, finkopparna, friska blommor i överflöd gör fikastunden till en välbehövlig vila.

 smakakor.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Helgkyckling

Lättlagad kyckling. Filéer i ugn, fyllda med smakrik korv…Lätt nog för vardagen – gott nog för helgen!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...