Plommonsylt - Koka sylt

Plommonsylt

En god bas-sylt som går bra både till bakverk och morgongröten. Kärnorna gör att sylten tjocknar. Vill du att sylten ska behålla sin ljusa färg så tillsätter du lite citronsyra från början.

Du behöver

  • 1 kg plommon
  • 0,5 dl vatten
  • 600 g socker
  • (2 tsk citronsyra)

Gör så här:

Rensa och kärna ur plommonen, men spara kärnorna. Skär frukten i mindre bitar.

Koka kärnorna i vattnet några minuter och lyft sedan upp dem ur kastrullen. Lägg i frukt och socker och låt koka ihop cirka 10 minuter.

Slå på väl rengjorda burkar och förvara svalt och sylten ska förvaras en längre tid. Om man inte vill ha skalet med i sylten skållas frukten först så släpper skalen lätt.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Jonas Västervik
30 september 2012

Vad/när skall citronsyran tillsättas?

Redaktionens kommentar
Lös det in lite hett vatten och sätt till på slutet.
Kommentar av Sol-Britt Ahlgren
17 september 2012

Tack för ett lätt recept, enkelt ock bra.

Kommentar av osignerat
20 juli 2012

Inte undra på att jag fick saft

Kommentar av Camilla
24 augusti 2011

Minska på sockret om plommonen inte är sura. Jag tog 300 g socker istället, det räckte till våra plommon.

Kommentar av osignerat
21 augusti 2011

tack för det hära receptet

Kommentar av osignerat
7 augusti 2011

Det står fortfarande fel i receptet.

Kommentar av marianne andersson
7 september 2009

katastrof. SAFT HADE JAG KOKAT FÖRUT. men hur lyder det rätta receptet då.

Redaktionens kommentar
Receptet är rättat. Ett komma hade fallit bort, i stället för 0,5 dl stod det 5 dl...
Kommentar av ggg
23 augusti 2009

MM vad gått

Kommentar av Siv
21 augusti 2009

Hej,

Vi gjorde denna sylt igår, exakt som det står i receptet.

Det skulle vi inte gjort, det blev plommonsaft.

Redaktionens kommentar
Beklagar! Det hade smugit sig in ett fel i receptet vilket gjorde att många misslyckades med sylten, som blev på tok för lös. Vi beklagar och har nu rättat felet! Tack ni som påpekade att receptet inte fungerade, då har vi chans att rätta.
Kommentar av Maggie-Jane Alexandersson
24 augusti 2010

Hej! Jag blandade röda vinbär med opalplommon - ungefär lika mycket av varje. Det blev gott.

Maggie-Jane i Vänersborg.

Äldre kommentarer

|  1  | 2 |

Påskmeny

Påskens alla smaker på samma buffé!

Påsken ger hopp om våren! Vi bjuder på en grön påskbuffé, med många äggrätter och med hemlagat påskgodis i påskäggen.

Vårljus och ett välfyllt påskbord ger verkligen vårkänslor. Förr var det först nu som hönsen började lägga ägg efter vintern. Även idag äter vi extra mycket just till påsk.
Vi föreslår en lite grönare påskbuffé i år! Gör en bra grund som mättar många gäster och passar till de flesta smaker. En god potatissallad, buljongkokt potatis och en varm gratäng är bra tillbehör, om du inte vill servera Janssons frestelse. Servera hembakat bröd som passar till sill och ost. Välj gärna lammstek i olivolja om du vill servera stek till varmrätt – lammrostbiff är ett gott alternativ! Hemmagravad lax är himmelsk gott men inkokt lax passar mins lika bra på buffébordet.
Håll efterrätten enkel efter all god mat! En bärpaj på bär från frysen eller en fruktmaräng passar perfekt. Eller gör glace au four: Kall glass under ett täcke av sylt eller bär och varm maräng.
Finns det någon plats för sötsaker kvar sparar vi den till påskägget: Hemgjord citronfudge , arraksägg och chokladkrisp
En riktigt skön påsk önskar redaktionen! Och glöm inte att fånga vårsolen om den skymtar fram!

 påskmat.se

Lussekatter

Lussekatter och andra saffransbröd

Saftiga lussekatter till Lucia vill väl alla ha? Svaret är att baka lussekatter med kesella, säger vissa...

julkakor.se

Omelett

Säg omelett!

Vad sägs om snabbmat till helgen? Skippa hamburgaren och laga en mättande omelett!

omelettrecept.se


Kladdkakor

Godaste kakan

En kladdkaka passar alltid fint! Prova ett recept på en god och smakrik kaka som bakas lätt i långpannan!

Kokos, choklad och muscavadosocker - detta är en riktigt läcker kladdkaka!

Bakas lätt i långpannan och räcker till många. Dessutom blir den bara godare av att vila någon dag innan den äts.

Så fram med förklädet och slå på ugnen - Det är dags att skaffa en ny kladdkaksfavorit!

 kladdkakor.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Brownies

Mörka chokladbrownies. Chokladrutornas Rolls Roys… Brownies passar både fika och efterrätt.
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...