Lingonsylt

Serveras till allt från köttbullar till pannkakor. Hemkokt är alltid godast!

En sats ger cirka två kilo sylt.

Du behöver

  • 3 liter lingon
  • ½ liter vatten
  • 1 kg socker

Gör så här:

Rensa och skölj bären. Koka upp lingonen i vattnet och låt koka i cirka 15 minuter. Låt sockret smälta ner i sylten och tag av från värmen. Rör tills sylten börjar svalna. Slå upp på rengjorda burkar.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Lars, med dl-måttet
7 oktober 2014

Är det inte lite dumt att för ett så enkelt recept som lingonsylt mäta den ena ingrediensen i vikt och den andra i volym?

Kommentar av Diana
14 oktober 2013

Om jag vill använda Stevia som sötningsmedel, hur mycket skall jag då använda?

Kommentar av osignerat
13 september 2012

Kokade lingonsylt som detta år blev alldeles för tunn ( hade kanske för mkt vatten?) Vet ej vad jag gjort för fel då jag kokar lingonsylt varje år! sylten är upphälld på burkar och står i kylen, kan jag koka om den och isåfall ska jag hälla av vätska så den blir fastare?

YVonne

Redaktionens kommentar
Brukar sylten bli fastare när du kokar efter samma recept? Kanske var det ovanligt mycket vätska i bären i år? Du kan koka om sylten och tillsätta pektin, socker eller syltsocker (med pektin i) så får du en tjockare sylt. Jag skulle inte hälla av vätska från en kokt sylt - det känns som slöseri.
Kommentar av osignerat
31 augusti 2011

jag hade i lite vaniljsocker, det blev hur bra som helst!

Kommentar av Malin
7 augusti 2011

Hej! Finns det recept på lingonsylt med plommon? Jag har gott om båda just nu.

Kommentar av osignerat
4 oktober 2009

Gjorde igår en egen lingonsylt med syltsocker och där vätskan blev lite från barskåpet!

Calvados samt en skvätt portvin och div.

Blev fruktansvärt gott, serverades med fläsklägg och potatis/blomkålsmos.

Man måste prova lite nytt!

Redaktionens kommentar
Rolig idé! Kul att det blev lyckat.
Kommentar av Tuvan
26 september 2009

lite mer socker får det nog vara ! Jag har ett topprecept : 2 l lingon 4 dl vatten 9 dl socker koka lingon och vatten i 10 min. skumma, ta grytan från värmen, rör i sockret. klart !

Kommentar av lotta koh lan ta
31 augusti 2009

Mums fili baba

Kommentar av SNOAAZOP
28 juli 2009

MUMSMUMS LINGON PYLT!

Kommentar av Stintan
23 maj 2009

Är det verkligen möjligt att det ska vara så mycket vatten, ½ liter?

Vanligvis tar man bara 1-2 dl. Bären bildar vätska i sig.

Redaktionens kommentar
Hur mycket vatten du behöver kan variera beroende på bären som ibland är torrare och ibland vätskar sig mera. Hur tjock sylt man vill ha spelar förststås också roll! Du kan ju börja med 2 dl och späda med mera om du vill.

Äldre kommentarer

|  1  | 2 |

Höstsoppa

Svampsopporna som värmer bäst efter skogsturen!

Varm mat är ett måste när höstregnen drar in. En ångande skål mustig svampsoppa värmer både mage och frusna själar.

Efter regn kommer svamp. Nu är tiden för de riktigt stora skördarna av höstkantareller. Och få rätter passar lika efter skogsturen som en skål het svampsoppa!
De flesta matsvampar passar, använd gärna soppar eller just trattkantareller. Gör en enkel svampsoppa med lök eller mixa en slät och krämig svampsoppa med gräddig smak! Gillar du att experimentera kan du utgå från vårt grundrecept på svampsoppa – en bra bas att smaksätta själv.
Svamp passar utmärkt tillsammans med en mängd råvaror. Prova en riktig favorit – svampsoppa med ost. En krämig festsoppa som också är en bra förrätt.
Eller gör en svamp– och squashsoppa, en riktigt bra kombination för en höstsoppa.
Vill du äta helt veganskt? Då är en svamp– och potatissoppa ett smakrikt allternativt som passar alla! Servera gärna soppan med rostade nötter eller pumpafrön som gästerna själva kan strö över tallriken.

Trevlig svamptur!

 sopprecept.se

Scones

Fruktscones

Scones är snabbakat och gott, både som fika och mellanmål. Prova ett nytt recept på små, smakliga fruktscones!

scones.se

Bakabullar

Äppelbullar

Ingenting går upp mot varma bullar... Baka äppelbullar och lyft fikat till oanade höjder!

bakabullar.se


Rabarber

Rabarbertider

Nu sträcker de slanka röda stjälkarna på sig i trädgården. Dags att njuta av rabarber, kanske i muffins?

Rabarberns syrliga smak lyfts fram fint av sötma. Passa på att lagra ett stycke försommar till gråare dagar i form av chutney eller sylt! Fast allra godast är rabarbern förstås just nu i en rabarberpaj. Med kardemumma, kolasmak eller havretäcke kanske? Och så kan du se fram emot att göra rabarber- och jordgubbssaft, när den tiden kommer...

 smulpaj.se


Lingonsylt

Ett mångsidigt bär Lingonsylt passar till såväl köttbullarna som pannkakorna. En oumbärlig del i svensk matkultur helt enkelt! Plocka, koka, njut.

Laxrätter

Äppelfylld lax i ugn Lite tid att laga tar den, laxen, men med alla höstiga tillbehör gör den sig till såväl finmiddag som kall på buffé.
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...