Lingonsylt

Serveras till allt från köttbullar till pannkakor. Hemkokt är alltid godast!

En sats ger cirka två kilo sylt.

Du behöver

  • 3 liter lingon
  • ½ liter vatten
  • 1 kg socker

Gör så här:

Rensa och skölj bären. Koka upp lingonen i vattnet och låt koka i cirka 15 minuter. Låt sockret smälta ner i sylten och tag av från värmen. Rör tills sylten börjar svalna. Slå upp på rengjorda burkar.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Lars R
27 september 2016

Har läst 10 olika recept på internet. Sockermängden per kg lingon varierar mellan 0,4 kg och 0,8 kg. Finns det någon vetenskap bakom detta eller är det bara tycke och smak?

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Stickan
11 augusti 2016

Har hittat 25 år gammal lingonsylt konserverad som smakar normalt kan det stämma ( i vårat gamla torp)

Kommentar av Lars, med dl-måttet
7 oktober 2014

Är det inte lite dumt att för ett så enkelt recept som lingonsylt mäta den ena ingrediensen i vikt och den andra i volym?

Kommentar av Diana
14 oktober 2013

Om jag vill använda Stevia som sötningsmedel, hur mycket skall jag då använda?

Kommentar av osignerat
13 september 2012

Kokade lingonsylt som detta år blev alldeles för tunn ( hade kanske för mkt vatten?) Vet ej vad jag gjort för fel då jag kokar lingonsylt varje år! sylten är upphälld på burkar och står i kylen, kan jag koka om den och isåfall ska jag hälla av vätska så den blir fastare?

YVonne

Redaktionens kommentar
Brukar sylten bli fastare när du kokar efter samma recept? Kanske var det ovanligt mycket vätska i bären i år? Du kan koka om sylten och tillsätta pektin, socker eller syltsocker (med pektin i) så får du en tjockare sylt. Jag skulle inte hälla av vätska från en kokt sylt - det känns som slöseri.
Kommentar av osignerat
31 augusti 2011

jag hade i lite vaniljsocker, det blev hur bra som helst!

Kommentar av Malin
7 augusti 2011

Hej! Finns det recept på lingonsylt med plommon? Jag har gott om båda just nu.

Kommentar av osignerat
4 oktober 2009

Gjorde igår en egen lingonsylt med syltsocker och där vätskan blev lite från barskåpet!

Calvados samt en skvätt portvin och div.

Blev fruktansvärt gott, serverades med fläsklägg och potatis/blomkålsmos.

Man måste prova lite nytt!

Redaktionens kommentar
Rolig idé! Kul att det blev lyckat.
Kommentar av Tuvan
26 september 2009

lite mer socker får det nog vara ! Jag har ett topprecept : 2 l lingon 4 dl vatten 9 dl socker koka lingon och vatten i 10 min. skumma, ta grytan från värmen, rör i sockret. klart !

Kommentar av lotta koh lan ta
31 augusti 2009

Mums fili baba

Äldre kommentarer

|  1  | 2 | Nästa »

Fettisdagen 28 februari

Baka dina egna semlor hemma med nya recept!

Det är semmeltider och vi äter semlor som aldrig förr. Prova något nytt och baka egna semmelmuffins!

Nuförtiden kan vi köpa semlor i butiker och på café mellan jul och påsk. Varje år mumsar vi i oss över 40 miljoner semlor i Sverige. Och varianterna blir fler även om de flesta vill ha klassiska semlor kring fettisdagen.
Alla konditorier påstår att just deras semlor är de allra godaste. Men godast är väl ändå dina egna, hembakade semlor! Baka klassiska semlor, wienersemlor, semlor med hallon, lemoncurd-semlor eller kanske chokladsemlor. Prova karlsbadersemlor, vaniljsemlor eller petit-choux semlor … Kanske en semmelkrans som räcker till många?
Eller tänk på gränserna lite till och testa något nytt. Kanske ett recept på chokladsemlor, saffranssemlor eller ett fat läckra semmelmuffins fyllda med mandelmassa.
Inte konstigt att vi gillar semlor!

 semlor.nu

Godis till påsk

Påskgodis för små och stora

Snyggt och gott ska påskgodiset vara. Lättlagat dessutom - som tryffel med mandel och vanilj!

påskgodisrecept.se

Lasagne

Läcker vegomat

Lasagne är mångas helgfavorit. Men den behöver inte lagas med köttfärs och ostsås. Prova en vegetarisk lasagne till helgen!

lasagne.nu


Pizza

Sportlovsmiddag? Pizza!

I sportlovstider smakar maten extra bra efter en dag i snön - och alla hurrar när det vankas pizza till middag!

Pizzabotten, ost och ... tomatsås? Nej, på en vit pizza skippar vi tomatsåsen och får en riktigt krispig botten, penslad med olivolja. Potatis i lövtunna skivor tillsammans med vitlök och färskost blir en elegant, snabblagad pizza. Pizza ai funghi ska förstås toppas med en nypa torkad svamp och smörfrästa champinjoner som gör smaken mustigare. För den som är mindre vågad av sig går capricciosa alltid hem!

 bakapizza.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...