Lingonsylt

Serveras till allt från köttbullar till pannkakor. Hemkokt är alltid godast!

En sats ger cirka två kilo sylt.

Du behöver

  • 3 liter lingon
  • ½ liter vatten
  • 1 kg socker

Gör så här:

Rensa och skölj bären. Koka upp lingonen i vattnet och låt koka i cirka 15 minuter. Låt sockret smälta ner i sylten och tag av från värmen. Rör tills sylten börjar svalna. Slå upp på rengjorda burkar.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Kommentar av Diana
14 oktober 2013

Om jag vill använda Stevia som sötningsmedel, hur mycket skall jag då använda?

Kommentar av osignerat
13 september 2012

Kokade lingonsylt som detta år blev alldeles för tunn ( hade kanske för mkt vatten?) Vet ej vad jag gjort för fel då jag kokar lingonsylt varje år! sylten är upphälld på burkar och står i kylen, kan jag koka om den och isåfall ska jag hälla av vätska så den blir fastare?

YVonne

Redaktionens kommentar
Brukar sylten bli fastare när du kokar efter samma recept? Kanske var det ovanligt mycket vätska i bären i år? Du kan koka om sylten och tillsätta pektin, socker eller syltsocker (med pektin i) så får du en tjockare sylt. Jag skulle inte hälla av vätska från en kokt sylt - det känns som slöseri.
Kommentar av osignerat
31 augusti 2011

jag hade i lite vaniljsocker, det blev hur bra som helst!

Kommentar av Malin
7 augusti 2011

Hej! Finns det recept på lingonsylt med plommon? Jag har gott om båda just nu.

Kommentar av osignerat
4 oktober 2009

Gjorde igår en egen lingonsylt med syltsocker och där vätskan blev lite från barskåpet!

Calvados samt en skvätt portvin och div.

Blev fruktansvärt gott, serverades med fläsklägg och potatis/blomkålsmos.

Man måste prova lite nytt!

Redaktionens kommentar
Rolig idé! Kul att det blev lyckat.
Kommentar av Tuvan
26 september 2009

lite mer socker får det nog vara ! Jag har ett topprecept : 2 l lingon 4 dl vatten 9 dl socker koka lingon och vatten i 10 min. skumma, ta grytan från värmen, rör i sockret. klart !

Kommentar av lotta koh lan ta
31 augusti 2009

Mums fili baba

Kommentar av SNOAAZOP
28 juli 2009

MUMSMUMS LINGON PYLT!

Kommentar av Stintan
23 maj 2009

Är det verkligen möjligt att det ska vara så mycket vatten, ½ liter?

Vanligvis tar man bara 1-2 dl. Bären bildar vätska i sig.

Redaktionens kommentar
Hur mycket vatten du behöver kan variera beroende på bären som ibland är torrare och ibland vätskar sig mera. Hur tjock sylt man vill ha spelar förststås också roll! Du kan ju börja med 2 dl och späda med mera om du vill.
Kommentar av thang pi
21 augusti 2010

hej!

jag tackar dig.

det hjälper mig. (:

Äldre kommentarer

|  1  | 2 |

Påskmeny

En påskbuffé för alla smaker!

Klassiska påsksmaker eller en modernt kryddad påskbuffé? Vi har recepten på både påskmat och påskgodis!

Till påsk är det klassiskt som gäller för många. Självklart vill vi ha ägg i mänger och gärna någon av alla varianter på ägghalvor med god fyllning. Hemmagravad lax är ett enkelt lyx och påskalamm, som stek eller kanske serverad med champinjonstuvning är fantastiskt gott.
Förutom en traditionell janssonsfrestelse och inlagd sill passar många nya, grönare rätter in på buffén: Vad sägs om tomatcrêpes, rödbetssallad med kikärtor eller en lätt räksallad med äpple?
Påskgodis hör också till måstena. Men skippa plockgodiset och gör eget istället! Citronfudge, brända mandlar med apelsin eller vaniljtryffel gör både stora och små godisgrisar lyckliga när de öppnar sina påskägg!
Riktigt God Påsk på er allihop!

 påskmat.se

Lasagne

Lasagne bolognese

Klassiker vinner i längden. Ingenting slår en lasagne bolognese.

lasagne.nu

Scones

Baka scones på höstkanten

Dags att dra täcket över huvudet och sova fram till april? Nej! Stig upp och baka grova scones istället!

scones.se


Fisksoppa

Värmande fisksoppa!

Fisk är nyttigt. Men det hindrar inte att en värmande fisksoppa smakar gott!

Fisk är en god början till många rätter och i soppa gör den sig utmärkt. Förutom att fisk innehåller nyttiga fetter så ger den protein till låg fetthalt. Och mycket smak!

Prova ett nytt vardagsrecept med festsmak! En enkel och rejäl fisksoppa med kokosmjölk, som fungerar både en vardagskväll och som helgmat.

Servera med hembakat bröd förstås, kanske en baguette? Eller ett gott grahamsbröd?

Vi lovar en värmande höstmiddag!

 fisksoppa.se


Kantareller

Svampstuvning på toast. Färska kantareller i en len gräddstuvning är den perfekta förrätten...

Viltskav

Vildsvinsskav med rotfrukter och lingon Vildsvinskött och lingon är smaker från skogen. Klimatsmart och gott!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...

 Krönikor 

"Höstens alla mysböcker ger mig rysningar"

Nu är jag så där irriterad igen. På sommaren går det bra, då fokuserar förlagen som ger ut kokböcker på ämnen som "de hundra godaste gräddtårtorna" och "sill i parti och minut". Men så fort dagarna börjar bli kortare så kommer de, som höstlöv, först ett och et...

Läs vidare ...

 Bokrecensioner 

Allt annat än svenska sockerkakor

Mästerkonditorn Roy Fares följer upp sin första, och hyllade, bakbok "Sweet!" med en bok om amerikanska bakverk. Snyggt, stort och sött! Titeln "United States of Cakes" lurar mig att tro att det är en övergripande bok om am...

Läs vidare ...

Vacker kokbok för de redan frälsta

Veggivore kanske blir ett nytt ord att lägga till ordförrådet. På författarens hemsida kan man läsa följande förklaring till begreppet: Ordet ”veggi” behöver ingen vidare förklaring. Men vo...

Läs vidare ...

Högtravande, studentikost – och alldeles underbart!

Edward Bloms kokbok är, precis som titeln anger, alldeles för mycket. Jag tänker att det kanske är ett skämt – tills jag börjar läsa. Flertalet av de kokböcker som ges ut idag brukar innehålla f&o...

Läs vidare ...

Personliga intervjuer skiljer ut boken från mängden

I "Bagarnas bästa bröd och bakverk" har Åsa Swanberg och Malou Holm träffat några av Sveriges främsta bagare och konditorer. Vilka kan det vara? tänkte jag först. De kända kockarna kan man ju räkna upp...

Läs vidare ...

 Artiklar 

Ny bakbok lovar godare glutenfritt bröd

Att baka glutenfritt kan vara knepigt. Nu kommer en ny bakbok som bara handlar om glutenfritt bröd. Med hjälp av bland annat bovete, majsmjöl och nyponskalsmjöl blir de glutenfria bröden godare. Författarna använder också kall degvätska, små mängder jäst och l...

Läs vidare ...

Vegetarianer se hit – ny gedigen kokbok

Snygg som en saga tycker LitteraturMagazinets recensent Nina Fries om Bonniers vegetariska kokbok. "Den är så oerhört skön att vila ögonen på, inbunden med någon slags grov väv, i retro färgskala." Hon blir också förförd av många av rätternas namn. Vad sägs om...

Läs vidare ...