Lingonsylt

Serveras till allt från köttbullar till pannkakor. Hemkokt är alltid godast!

En sats ger cirka två kilo sylt.

Du behöver

  • 3 liter lingon
  • ½ liter vatten
  • 1 kg socker

Gör så här:

Rensa och skölj bären. Koka upp lingonen i vattnet och låt koka i cirka 15 minuter. Låt sockret smälta ner i sylten och tag av från värmen. Rör tills sylten börjar svalna. Slå upp på rengjorda burkar.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Kommentar av Lars, med dl-måttet
7 oktober 2014

Är det inte lite dumt att för ett så enkelt recept som lingonsylt mäta den ena ingrediensen i vikt och den andra i volym?

Kommentar av Diana
14 oktober 2013

Om jag vill använda Stevia som sötningsmedel, hur mycket skall jag då använda?

Kommentar av osignerat
13 september 2012

Kokade lingonsylt som detta år blev alldeles för tunn ( hade kanske för mkt vatten?) Vet ej vad jag gjort för fel då jag kokar lingonsylt varje år! sylten är upphälld på burkar och står i kylen, kan jag koka om den och isåfall ska jag hälla av vätska så den blir fastare?

YVonne

Redaktionens kommentar
Brukar sylten bli fastare när du kokar efter samma recept? Kanske var det ovanligt mycket vätska i bären i år? Du kan koka om sylten och tillsätta pektin, socker eller syltsocker (med pektin i) så får du en tjockare sylt. Jag skulle inte hälla av vätska från en kokt sylt - det känns som slöseri.
Kommentar av osignerat
31 augusti 2011

jag hade i lite vaniljsocker, det blev hur bra som helst!

Kommentar av Malin
7 augusti 2011

Hej! Finns det recept på lingonsylt med plommon? Jag har gott om båda just nu.

Kommentar av osignerat
4 oktober 2009

Gjorde igår en egen lingonsylt med syltsocker och där vätskan blev lite från barskåpet!

Calvados samt en skvätt portvin och div.

Blev fruktansvärt gott, serverades med fläsklägg och potatis/blomkålsmos.

Man måste prova lite nytt!

Redaktionens kommentar
Rolig idé! Kul att det blev lyckat.
Kommentar av Tuvan
26 september 2009

lite mer socker får det nog vara ! Jag har ett topprecept : 2 l lingon 4 dl vatten 9 dl socker koka lingon och vatten i 10 min. skumma, ta grytan från värmen, rör i sockret. klart !

Kommentar av lotta koh lan ta
31 augusti 2009

Mums fili baba

Kommentar av SNOAAZOP
28 juli 2009

MUMSMUMS LINGON PYLT!

Kommentar av Stintan
23 maj 2009

Är det verkligen möjligt att det ska vara så mycket vatten, ½ liter?

Vanligvis tar man bara 1-2 dl. Bären bildar vätska i sig.

Redaktionens kommentar
Hur mycket vatten du behöver kan variera beroende på bären som ibland är torrare och ibland vätskar sig mera. Hur tjock sylt man vill ha spelar förststås också roll! Du kan ju börja med 2 dl och späda med mera om du vill.

Äldre kommentarer

|  1  | 2 |

Alla hjärtans dag!

Baka och bjud med hjärtat på alla hjärtans dag!

Glöm smycken och blommor. Satsa på en kärleksfull bakelse på alla hjärtans dag!

Hjärtan kan aldrig vinnas med guld och glitter. Men en kärlekskaka är ett bra sätt att sprida glädje. Baka någonting gott du själv skulle vilja bli bjuden på och dela med dig till alla som behöver lite kärlek!
Vi har några favoriter som vi mer än gärna sprider. Klassiker som hjärtformade kärleksmums eller mazarinhjärtan. Eller franska våfflor med arrakssmörkräm? Maffig chokladkaka med rödvin … eller kanske en stor alla hjärtanstårta som räcker till många vänner?
Själva bjuder vi på ett nytt recept på alla hjärtansbakelser med kokosgrädde och chokladsmörkräm. Gör en stor sats och sprid kärlek till många!
Kärleksfulla hälsningar från pepparochsalt.se!

 bakakaka.se

Morotskaka

Klassiker

En god morotskaka är ett måste på caféet. Baka den klassiska morotskakan själv!

morotskaka.com

Brownies

Lyxiga brownies

Vilken är världens godaste brownie? Får vi förestlå mandelbrownies med kexbotten!

browniesrecept.se


Kycklingrecept

Dragon & bacon

Baconlindad kycklingfilé med ugnsbakad rotfrukter... prova ett recept som är lätt att lyckas med och smakar fantastiskt!

Det är lätt att lyckas bra när man lagar mat med kyckling. Köttet är både magert och saftigt och det går lätt att variera rätterna.

Prova baconlindad kycklingfilé med dragon och du får en helgrätt som går att laga både med tanke på miljö och plånbok. I dag finns både kyckling och bacon som är ekologiskt producerat, och de flesta rotfrukter går fint att hitta kravmärkta.

Att krydda kyckling med örtkryddor ger ofta en fin smak, lindar du den i bacon får du dessutom till en bra brytning mellan örterna, den milda kycklingen och det kraftiga i baconet.

Servera med matvete och örtkryddade, ugnsbakade morötter och rödbetor så har du en festmiddag av det robustare slaget, som smakar betydligt mer än du behövt anstränga dig!

Snabbt, lätt och väldigt gott!

Trevlig mathelg önskar pepparochsalt.se!

 kycklingrecept.nu


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Smått och gott

Mandelkakor. Småkakor är stor bakning! Det enkla är ibland det allra godaste.
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...