Lingonsylt

Serveras till allt från köttbullar till pannkakor. Hemkokt är alltid godast!

En sats ger cirka två kilo sylt.

Du behöver

  • 3 liter lingon
  • ½ liter vatten
  • 1 kg socker

Gör så här:

Rensa och skölj bären. Koka upp lingonen i vattnet och låt koka i cirka 15 minuter. Låt sockret smälta ner i sylten och tag av från värmen. Rör tills sylten börjar svalna. Slå upp på rengjorda burkar.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Kommentar av Diana
14 oktober 2013

Om jag vill använda Stevia som sötningsmedel, hur mycket skall jag då använda?

Kommentar av osignerat
13 september 2012

Kokade lingonsylt som detta år blev alldeles för tunn ( hade kanske för mkt vatten?) Vet ej vad jag gjort för fel då jag kokar lingonsylt varje år! sylten är upphälld på burkar och står i kylen, kan jag koka om den och isåfall ska jag hälla av vätska så den blir fastare?

YVonne

Redaktionens kommentar
Brukar sylten bli fastare när du kokar efter samma recept? Kanske var det ovanligt mycket vätska i bären i år? Du kan koka om sylten och tillsätta pektin, socker eller syltsocker (med pektin i) så får du en tjockare sylt. Jag skulle inte hälla av vätska från en kokt sylt - det känns som slöseri.
Kommentar av osignerat
31 augusti 2011

jag hade i lite vaniljsocker, det blev hur bra som helst!

Kommentar av Malin
7 augusti 2011

Hej! Finns det recept på lingonsylt med plommon? Jag har gott om båda just nu.

Kommentar av osignerat
4 oktober 2009

Gjorde igår en egen lingonsylt med syltsocker och där vätskan blev lite från barskåpet!

Calvados samt en skvätt portvin och div.

Blev fruktansvärt gott, serverades med fläsklägg och potatis/blomkålsmos.

Man måste prova lite nytt!

Redaktionens kommentar
Rolig idé! Kul att det blev lyckat.
Kommentar av Tuvan
26 september 2009

lite mer socker får det nog vara ! Jag har ett topprecept : 2 l lingon 4 dl vatten 9 dl socker koka lingon och vatten i 10 min. skumma, ta grytan från värmen, rör i sockret. klart !

Kommentar av lotta koh lan ta
31 augusti 2009

Mums fili baba

Kommentar av SNOAAZOP
28 juli 2009

MUMSMUMS LINGON PYLT!

Kommentar av Stintan
23 maj 2009

Är det verkligen möjligt att det ska vara så mycket vatten, ½ liter?

Vanligvis tar man bara 1-2 dl. Bären bildar vätska i sig.

Redaktionens kommentar
Hur mycket vatten du behöver kan variera beroende på bären som ibland är torrare och ibland vätskar sig mera. Hur tjock sylt man vill ha spelar förststås också roll! Du kan ju börja med 2 dl och späda med mera om du vill.
Kommentar av thang pi
21 augusti 2010

hej!

jag tackar dig.

det hjälper mig. (:

Äldre kommentarer

|  1  | 2 |

Glassfest!

Hemgjord glass – läcker svalka i sommarvärmen!

Att göra egen glass är lättare än det kanske verkar. Med en enkel glassmaskin gör du hemgjord glass med mer smak än all glass du kan köpa!

Det är en varm sommar i år och få tackar nej till lite svalkande glass. Få saker är lika tacksamma att göra själv som just glass. Du får en helt annan och mycket rikare smak på hemgjord glass och vet dessutom vad du stoppar i den!
Och det är inte så svårt. Knepet för att lyckas är att röra glassen medan den fryser och för det använder du en glassmaskin. Det finns en uppsjö av modeller men har du inte bråttom så räcker en enkel maskin långt.
Glass kan göra på mängder av sätt. Från en enkel och snabb vaniljglass utan ägg till en riktigt krämig och smakrik chokladglass. Eller yoghurtglass, bärglass eller kanske mjölkfri glass?
Det är lätt att experimentera om du väl gjort glass några gånger. Anpassa dej efter vilka bär som är mogna. Kanske blåbärsglass, hallonglass eller en god sorbet på citron eller havtorn? Eller så lyxar du till det med en svalkande saffransglass!
Oavsett vilken din favorit blir så smakar hemgjord glass fantastiskt! Och glöm inte chokladsåsen

 glassrecept.nu

Frukostbullar

Andra bullar

Grovt är gott! Med lättbakade små yoghurtbröd får du en bra start på dagen.

frukostbullar.se

Hembakta bullar

Bulla upp!

Finns det något bättre än nybakta bullar? Baka mandelbullar med citron, häll upp ett stort glas mjölk och förgyll vilken dag som helst.

bakabullar.se


Bakabullar

Heja kanelbullen!

Fira en brungräddad fikafavorit! Den 4 oktober är det kanelbullens dag!

Få kakor och fikabröd är lika uppskattade och klassiska som kanelbullen!

Som caféägare fick jag baka plåtvis med dessa gyllenbruna läckerheter. För ung som gammal älskade bullar...

I år är det tio år sedan Kanelbullens dag först firades. Och nog finns det skäl att fira med en nybakad bulle.

bakabullar.se hittar du tipsen för de bästa kanelbullarna. Och skulle du mot förmodan vara trött på just kanelbullar så finns det recept på många andra, goda bullar!

 bakabullar.se


Kantareller

Svampstuvning på toast. Färska kantareller i en len gräddstuvning är den perfekta förrätten...

Bakelser

Fina mazariner Imponera med hemgjorda mazariner - något helt annat än de inplastade.
Prenumerera direkt! Gratis!

Sås

Rhodeislandsås Snygg färg har rhodeislandsåsen som lyfter salladen eller kanske hamburgaren till nya höjder.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...