Körsbärssylt på kärnor

Körsbärssylt är en smakrik sylt som passar lika bra i bakverk som på nybakade scones!

Du behöver

  • 2 liter körsbär
  • 6 dl socker
  • 1 tsk citronsyra
  • ev 1 msk pektin

Gör så här:

Rensa körsbären. Tag vara på kärnorna och koka dem i 2 dl vatten i fem minuter. Sila av. Släng kärnorna men behåll vätskan.

Blanda ner körsbären och sockret och låt koka samman 10 minuter på svag värme. Skumma av och rör ner citronsyran.

Tillsätt eventuellt pektinet utblandat i två matskedar socker och låt koka upp. Slå på rengjorda burkar.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Anders
10 augusti 2015

Körsbärskärnor innehåller cyanid och är farliga att äta i större mängder. I det här fallet slängs dock själva kärnorna och dessutom kokas sylten, så det är kanske OK. Någon som vet mer?

Kommentar av Iamh
28 juli 2013

Kanske skulle heta Körsbärssylt med kärnsmak. ??

Kommentar av jonas
16 juli 2013

Och vad var poängen med att koka kärnorna om man inte ska använda vätskan?

Redaktionens kommentar
Jodå! "Blanda ner körsbären..." - alltså blanda ner körsbär med mera i vattnet som kärnorna kokat i.

Fettisdagen

Baka semlor med mjuk maräng till fettisdagen!

Vi älskar semlor! Årets absolut hetaste nyhet är semlor med mjuk färskmaräng på mandelfyllningen!

Stora, klassiska semlor fyllda med fluffig grädde. Eller minisemlor? Kanske en wienersemla, karlsbader, chokladsemla eller hallonsemlor? Lemon-curd-semla, tiramisù-semla eller semmelmuffins? Lingonsemla, chokladmoussemla eller vaniljsemla … Att skapa nya varianter av den klassiska semlan med mandelmassa och vispgrädde har verkligen spridit sig. Då vi på pepparochsalt var tidigt ut med att experimentera är det inte konstigt att vi har tagit fram några av de bästa recepten på hemgjorda semlor. Vilken blir då årets godaste nyhet på Fettisdagen? Självklart ett helt nytt recept på semla med färsk maräng. Nytt och spännande! Men oavsett om du vågar prova nytt är hembakat godast. Och hos oss får du både tips och recept för att skapa de allra bästa semlorna.

 semlor.nu

Grilla ost!

Fest med ost på grillen

Grillning behöver inte förknippas bara med kött och fisk - prova att grilla ost och gör en maffig halloumiburgare!

grillrecept.nu

Efterrätter

Baka en cocoskaka i helgen!

Prova ett nytt recept i helgen! En smakrik och saftig cocoskaka, bakad på grahamsmjöl och täckt med choklad.

efterratter.se


Frukost

Lyxigt nybakat!

Sparka igång dagen med stil! Hembakta frallor vinner över vilket morgonhumör som helst.

En bra start tycks kunna påverka hela dagen. Och få saker får en på lika bra humör som nybakat bröd till frukost! Njut av mjuka tekakor med smör och god hårdost. Baka franskbrödbullar och servera med favoritmarmeladen och hela kannan nybryggt te.

Vill du stila lite extra bakar du egna bagels till långfrukosten. Eller steker en rejäl hög med amerikanska pannkakor...

Inte hunnit förbereda bakandet och eller för morgontrött för större projekt? Det finns alltid scones av många slag. Rykande nygräddade är de en minst lika god start på dagen!

 frukostbullar.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...