Körsbärssylt på kärnor

Körsbärssylt är en smakrik sylt som passar lika bra i bakverk som på nybakade scones!

Du behöver

  • 2 liter körsbär
  • 6 dl socker
  • 1 tsk citronsyra
  • ev 1 msk pektin

Gör så här:

Rensa körsbären. Tag vara på kärnorna och koka dem i 2 dl vatten i fem minuter. Sila av. Släng kärnorna men behåll vätskan.

Blanda ner körsbären och sockret och låt koka samman 10 minuter på svag värme. Skumma av och rör ner citronsyran.

Tillsätt eventuellt pektinet utblandat i två matskedar socker och låt koka upp. Slå på rengjorda burkar.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Anders
10 augusti 2015

Körsbärskärnor innehåller cyanid och är farliga att äta i större mängder. I det här fallet slängs dock själva kärnorna och dessutom kokas sylten, så det är kanske OK. Någon som vet mer?

Kommentar av Iamh
28 juli 2013

Kanske skulle heta Körsbärssylt med kärnsmak. ??

Kommentar av jonas
16 juli 2013

Och vad var poängen med att koka kärnorna om man inte ska använda vätskan?

Redaktionens kommentar
Jodå! "Blanda ner körsbären..." - alltså blanda ner körsbär med mera i vattnet som kärnorna kokat i.

Våffelfest

Våffeldagen är här!

Den 25 mars är det Maria Bebådelsedagen och också våffeldagen. Njut av dina favoritvåfflor med familj eller vänner nu på lördag.

Våffeldagen är ett säkert vårtecken. Det brukar påstå att våffeldagen beror på en felsägning, att Vårfrudagen, som Maria bebådelsedagen kallades i södra Sverige förr blev till våffeldagen. Oavsett om det är sant eller inte passar våfflor bra när solen börjar lysa och hönsen åter lägger ägg.
Våfflor finns i mängder av varianter. Från klassiska våfflor, till hallonvåfflor eller vaniljvåfflor. Franska våfflor, våfflor med dinkel … listan kan göras hur lång som helst. Och även om vi gärna serverar våfflor med klassiska tillbehör som sylt och grädde passar de utmärkt med matiga tillbehör som ost eller kallskuret.
Belgiska våfflor har vi puffat för i flera år och nu är de här på bred front. Dessa höga, superfrasiga våfflor har blivit mångas favoritvåfflor. Servera gärna med chokladsås och grädde!

 vafflor.se

Sopprecept

Klassiska soppor

När det är grått ute värmer en soppa. Laga klassisk gulaschsoppa eller vegetariskt!

sopprecept.se

Sopprecept

Goda soppor

En god soppa till helgen? Många av nya recept på sopprecpt.se!

sopprecept.se


Helgmenyn

Tacksam ugnsrätt

Aubergine trivs i ugnen! Gratinerade passar de perfekt för egen kryddning.

Skaffa några auberginer så har du kommit en bra bit på väg mot helgmiddan. Få grönsaker är så tacksamma att använda till ugnsrätter, och de är lätta att krydda efter egen smak. Fyll med någonting gott och gratinera halvorna. Köttfärsfyllning eller vegetariskt går lika fint. Eller laga god moussaka! Kanske gratinerar du dem med kyckling och tomat? En god auberginedip är heller inte fel till plockmaten!

 helgmenyn.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...