Körsbärssylt på kärnor

Körsbärssylt är en smakrik sylt som passar lika bra i bakverk som på nybakade scones!

Du behöver

  • 2 liter körsbär
  • 6 dl socker
  • 1 tsk citronsyra
  • ev 1 msk pektin

Gör så här:

Rensa körsbären. Tag vara på kärnorna och koka dem i 2 dl vatten i fem minuter. Sila av. Släng kärnorna men behåll vätskan.

Blanda ner körsbären och sockret och låt koka samman 10 minuter på svag värme. Skumma av och rör ner citronsyran.

Tillsätt eventuellt pektinet utblandat i två matskedar socker och låt koka upp. Slå på rengjorda burkar.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Anders
10 augusti 2015

Körsbärskärnor innehåller cyanid och är farliga att äta i större mängder. I det här fallet slängs dock själva kärnorna och dessutom kokas sylten, så det är kanske OK. Någon som vet mer?

Kommentar av Iamh
28 juli 2013

Kanske skulle heta Körsbärssylt med kärnsmak. ??

Kommentar av jonas
16 juli 2013

Och vad var poängen med att koka kärnorna om man inte ska använda vätskan?

Redaktionens kommentar
Jodå! "Blanda ner körsbären..." - alltså blanda ner körsbär med mera i vattnet som kärnorna kokat i.

Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Kyckling

Citrongrillad

Citron och timjan kan aldrig bli fel. Servera citronkyckling, där honung och timjan ger smak.

kycklingrecept.nu

Smulpaj

Solmogna bär i smulpaj

Den enklaste vägen till somrig fika stavas smulpaj. Under ett smuligt täcke är det gott med allt från syrliga krusbär till saftiga jordgubbar!

smulpaj.se


Lingon till mat och bakning

Syrligt och sött med lingon

Lingonet är ett mångsidigt bär som finns i överflöd så här års. Väljer du lingonsylt eller en härlig dessert med lingon? Eller både och?

Vackert röda lingon tittar fram lite här och var och passar med sin syrliga smak både till matlagning och som ett uppfriskande tillskott i bakningen. Variera husmansrätten köttbullar med lingonsylt och laga köttbullarna på viltfärs, för att uppleva lingonens förmåga att ta fram den vilda smaken, precis som till vildsvinsskav. Till efterrätt passar en lingondessert med kanel- och kardemummagrädde - kryddor som är smakkompisar till lingon. För all del, lingonpaj passar fint det också, välj själv!

 bärrecept.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...