Konservering

Poängen med sylt är (förutom att det är gott!) att du vill kunna lagra bär och frukt. Sylt konserveras på flera sätt. Socker är i sig konserverande – ju mera socker, desto längre hållbarhet. Att du skummar av sylten noga är också viktigt.

När du slår upp sylten ska den vara varm och slås på rena, varma burkar. Skruva på ett rent, tätt lock och när burken sedan svalnar har du en helt tät konserv. Förvarar du burken svalt håller den oftast till nästa säsong.

I dag använder vi också konserveringsmedel för att öka hållbarheten i många sylter. Ett vanligt ämne är natriumbensoat (E211) som förhindrar frukt och bär från att jäsa och mögla. Ämnet finns naturligt i bland annat lingon och hjortron – därför får sylt på dessa bär en lång hållbarhet.

Stora mängder natriumbensoat ger lätt en bismak åt sylten.

Brittisk forskning har pekat på vissa hälsorisker med ett högt intag av natriumbensoat, som används i bland annat läsk och i England pågår en debatt hur natriumbensoat ska tillåtas.

Vill du tillsätta konserveringsmedel så följ anvisningen på förpackningen. Natriumbensoat ska tillsättas när sylten är färdig och bör inte kokas.


Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Varma soppor

Snabb ärtsoppa

Mixat är inte slätstruket! Gör grön ärtsoppa och locka fram smaker på några minuter.

sopprecept.se

Bakapizza

Snabbare pizza

Pizza till fredagsmyset? Det finns knep som gör pizzan klar på nolltid!

bakapizza.se


Viltskav

Vildare matlagning

I frysdisken finns flera sorters viltskav att välja på. Låt viltsmaken komma fram eller tämj den - prova renskav med äpple!

Vilt är ett klimatsmart alternativ som dessutom ger mycket smak. Låt viltmatlagningen bli en del av vardagen i en härlig pasta carbonara med renskav, som spetsas med enbär!

En klassisk viltskavsgryta blir en rustik festmåltid tillsammans med pressad potatis och grönsaker. Välkommen till ett lite vildare kök!

 viltskav.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...