Jordgubbssylt

Ingen annan sylt är väl så förknippad med sommaren som jordgubbssylten. Som fyllning i tårtan, till pannkakorna eller serverad varm med vaniljglass!

Du behöver

  • 3 liter jordgubbar
  • 3 dl vatten
  • 8 dl socker
  • 1 tsk citronsyra

Gör så här:

Rensa jordgubbarna och dela dem i bitar. Blanda jordgubbar och socker i en kastrull. Låt sjuda tills jordgubbarna mjuknat och sedan ytterligare cirka 5 minuter.

Rör ner citronsyran. Skumma sylten och slå på rengjorda burkar eller låt sylten svalna, slå på fryssäker burk och förvara i frysen för längre hållbarhet.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av osignerat
25 juni 2014

Hur mycket sylt blir det?

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Malin
25 juni 2014

Var ska vattnet in i receptet? Jag hällde i lite tillsammans med sockret men det blev himla rinnigt resultat.

Kommentar av Cecilia
18 augusti 2013

Hej varför koka egen sylt och sen ha i den inte helt hälsosamma citronsyran...? Googla det så ser man att den utvinns från svartmögel. Funkar inte vanliga citroner lika bra?

Redaktionens kommentar
Mängden är liten, men det går också bra att byta citronsyra mot saften av en citron som kokas med från början. Det är bra att vara uppmärksam på tillsatser i maten!
Kommentar av carin
1 augusti 2013

Jag kommer från och med nu koka min egen sylt,marmelad och saft varför köpa när man kan göra själv. hur länge håller jordgubb sylten sig i frysen?

Redaktionens kommentar
Sylt behöver inte frysas med god hygien vid kokningen, rena och steriliserade burkar och lock (värmda i ugnen till 100 grader i cirka 10 minuter) och sval förvaring.
Kommentar av Nana
25 maj 2012

Ska koka sylt för första gången och undrar om jag kan ta frysta jordgubbar istället för färska? vad är det för vikt på 3 liter jordgubbar?

Redaktionens kommentar
Jag tror det är svårt att få konsistensen bra med frysta jordgubbar, använd hellre färska! Snart är de smakrika svenska jordgubbarna i säsong...
Kommentar av Martin
24 mars 2012

Hur får man rårörd jordgubbssylt tjockare?

Kommentar av amanda
18 november 2009

Varför kan sylten bli lös?

Kommentar av SL
5 juli 2009

Hej!

Jag undrar hur lång tid sylten står sig i en oöppnad burk i kylen?

Jag vet att lingonsylt står sig länge, men hur är det med annan sorts sylt utan konserveringsmedel?

Redaktionens kommentar
Jättesvårt att säga, det beror på så många saker. Hur väl sylten konserverades, hur mycket socker den innehåller, om bären har något naturligt konserveringsämne. Från någon månad och upp till ett år...
Kommentar av rg
6 juni 2009

hejsan

Redaktionens kommentar
Ja, hej, hej...
Kommentar av http://nooshis.blogg.se
3 maj 2009

Hur skummar man sylten?

Redaktionens kommentar
Man tar bort skummet med en sked eller hålslev.

Äldre kommentarer

|  1  | 2 |

Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Smak av höst

Höstsmaker inför Halloween

Värm upp senhösten med rykande varm äppelglögg! Bjud in till en skönt avslappnad höstfest i helgen.

halloweenrecept.se

Lasagne

Ädelost

Kombinera grovt med grönt och gör en god fullkornslasagne!

lasagne.nu


Bakakaka

Mera choklad!

Måttlighet ska vara en dygd. Men det kan väl inte gälla choklad? Ju mer klassisk, fransk chokladkaka, desto bättre!

Ofta är det enkla det goda. Att baka eller laga med bra råvaror räcker långt och blir nästan alltid gott. Men ibland kan det bli för lite av det goda... Passa på att baka en härligt chokladstinn kaka i veckan! Fylld med mörk choklad, täckt med chokladtryffel och servera med vispad grädde i överflöd!

Har du redan provat fransk chokladkaka? Kanske en choklad- och kokosfylld kladdkaka. Eller varför inte en chokladpaj? Chokladmuffins, någon? Kanske en riktigt lyxig cheesecake? Mer av det goda tack!

 bakakaka.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...