Jordgubbssylt

Ingen annan sylt är väl så förknippad med sommaren som jordgubbssylten. Som fyllning i tårtan, till pannkakorna eller serverad varm med vaniljglass!

Du behöver

  • 3 liter jordgubbar
  • 3 dl vatten
  • 8 dl socker
  • 1 tsk citronsyra

Gör så här:

Rensa jordgubbarna och dela dem i bitar. Blanda jordgubbar och socker i en kastrull. Låt sjuda tills jordgubbarna mjuknat och sedan ytterligare cirka 5 minuter.

Rör ner citronsyran. Skumma sylten och slå på rengjorda burkar eller låt sylten svalna, slå på fryssäker burk och förvara i frysen för längre hållbarhet.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av osignerat
25 juni 2014

Hur mycket sylt blir det?

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Malin
25 juni 2014

Var ska vattnet in i receptet? Jag hällde i lite tillsammans med sockret men det blev himla rinnigt resultat.

Kommentar av Cecilia
18 augusti 2013

Hej varför koka egen sylt och sen ha i den inte helt hälsosamma citronsyran...? Googla det så ser man att den utvinns från svartmögel. Funkar inte vanliga citroner lika bra?

Redaktionens kommentar
Mängden är liten, men det går också bra att byta citronsyra mot saften av en citron som kokas med från början. Det är bra att vara uppmärksam på tillsatser i maten!
Kommentar av carin
1 augusti 2013

Jag kommer från och med nu koka min egen sylt,marmelad och saft varför köpa när man kan göra själv. hur länge håller jordgubb sylten sig i frysen?

Redaktionens kommentar
Sylt behöver inte frysas med god hygien vid kokningen, rena och steriliserade burkar och lock (värmda i ugnen till 100 grader i cirka 10 minuter) och sval förvaring.
Kommentar av Nana
25 maj 2012

Ska koka sylt för första gången och undrar om jag kan ta frysta jordgubbar istället för färska? vad är det för vikt på 3 liter jordgubbar?

Redaktionens kommentar
Jag tror det är svårt att få konsistensen bra med frysta jordgubbar, använd hellre färska! Snart är de smakrika svenska jordgubbarna i säsong...
Kommentar av Martin
24 mars 2012

Hur får man rårörd jordgubbssylt tjockare?

Kommentar av amanda
18 november 2009

Varför kan sylten bli lös?

Kommentar av SL
5 juli 2009

Hej!

Jag undrar hur lång tid sylten står sig i en oöppnad burk i kylen?

Jag vet att lingonsylt står sig länge, men hur är det med annan sorts sylt utan konserveringsmedel?

Redaktionens kommentar
Jättesvårt att säga, det beror på så många saker. Hur väl sylten konserverades, hur mycket socker den innehåller, om bären har något naturligt konserveringsämne. Från någon månad och upp till ett år...
Kommentar av rg
6 juni 2009

hejsan

Redaktionens kommentar
Ja, hej, hej...
Kommentar av http://nooshis.blogg.se
3 maj 2009

Hur skummar man sylten?

Redaktionens kommentar
Man tar bort skummet med en sked eller hålslev.

Äldre kommentarer

|  1  | 2 |

Fettisdagen 28 februari

Baka dina egna semlor hemma med nya recept!

Det är semmeltider och vi äter semlor som aldrig förr. Prova något nytt och baka egna semmelmuffins!

Nuförtiden kan vi köpa semlor i butiker och på café mellan jul och påsk. Varje år mumsar vi i oss över 40 miljoner semlor i Sverige. Och varianterna blir fler även om de flesta vill ha klassiska semlor kring fettisdagen.
Alla konditorier påstår att just deras semlor är de allra godaste. Men godast är väl ändå dina egna, hembakade semlor! Baka klassiska semlor, wienersemlor, semlor med hallon, lemoncurd-semlor eller kanske chokladsemlor. Prova karlsbadersemlor, vaniljsemlor eller petit-choux semlor … Kanske en semmelkrans som räcker till många?
Eller tänk på gränserna lite till och testa något nytt. Kanske ett recept på chokladsemlor, saffranssemlor eller ett fat läckra semmelmuffins fyllda med mandelmassa.
Inte konstigt att vi gillar semlor!

 semlor.nu

Kärleksfulla brownies

Fira kärleken med choklad!

Den 14:e februari firar vi alla hjärtans dag, så kom ihåg att choklad och kärlek går hand i hand. Brownies med honung för garanterat fram budskapet!

browniesrecept.se

Glass

Mera glass!

Finns det något godare än glass? Yoghurt- och saffransglass känns lyxigt och friskt!

glassrecept.nu


Bakakaka

Kex till osten

Riktig god ost kräver goda kex. Baka goda havrekex som garanterat passar till favoritosten!

Nybakat bröd i all ära, men ibland vill man ha någonting lite lättare som tilltugg. Ofta blir det kexpaketet. Och kex passar bra till mycket, både som lättare tilltugg till fikat och till ostbrickan. Bakar du havrekex som är en mindre söt variant än de vanliga digestivekexten går det utmärkt även som mellanmål, serverade med smör, ost och kanske marmelad.

Att baka kex är både lätt och går snabbt. Så även om det tar lite längre tid än att öppna ett kexpaket så är det väl värt jobbet.

Prova en plåt redan i dag och fikat är färdigt!

 bakakaka.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...