Jordgubbssylt

Ingen annan sylt är väl så förknippad med sommaren som jordgubbssylten. Som fyllning i tårtan, till pannkakorna eller serverad varm med vaniljglass!

Du behöver

  • 3 liter jordgubbar
  • 3 dl vatten
  • 8 dl socker
  • 1 tsk citronsyra

Gör så här:

Rensa jordgubbarna och dela dem i bitar. Blanda jordgubbar och socker i en kastrull. Låt sjuda tills jordgubbarna mjuknat och sedan ytterligare cirka 5 minuter.

Rör ner citronsyran. Skumma sylten och slå på rengjorda burkar eller låt sylten svalna, slå på fryssäker burk och förvara i frysen för längre hållbarhet.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av osignerat
25 juni 2014

Hur mycket sylt blir det?

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Malin
25 juni 2014

Var ska vattnet in i receptet? Jag hällde i lite tillsammans med sockret men det blev himla rinnigt resultat.

Kommentar av Cecilia
18 augusti 2013

Hej varför koka egen sylt och sen ha i den inte helt hälsosamma citronsyran...? Googla det så ser man att den utvinns från svartmögel. Funkar inte vanliga citroner lika bra?

Redaktionens kommentar
Mängden är liten, men det går också bra att byta citronsyra mot saften av en citron som kokas med från början. Det är bra att vara uppmärksam på tillsatser i maten!
Kommentar av carin
1 augusti 2013

Jag kommer från och med nu koka min egen sylt,marmelad och saft varför köpa när man kan göra själv. hur länge håller jordgubb sylten sig i frysen?

Redaktionens kommentar
Sylt behöver inte frysas med god hygien vid kokningen, rena och steriliserade burkar och lock (värmda i ugnen till 100 grader i cirka 10 minuter) och sval förvaring.
Kommentar av Nana
25 maj 2012

Ska koka sylt för första gången och undrar om jag kan ta frysta jordgubbar istället för färska? vad är det för vikt på 3 liter jordgubbar?

Redaktionens kommentar
Jag tror det är svårt att få konsistensen bra med frysta jordgubbar, använd hellre färska! Snart är de smakrika svenska jordgubbarna i säsong...
Kommentar av Martin
24 mars 2012

Hur får man rårörd jordgubbssylt tjockare?

Kommentar av amanda
18 november 2009

Varför kan sylten bli lös?

Kommentar av SL
5 juli 2009

Hej!

Jag undrar hur lång tid sylten står sig i en oöppnad burk i kylen?

Jag vet att lingonsylt står sig länge, men hur är det med annan sorts sylt utan konserveringsmedel?

Redaktionens kommentar
Jättesvårt att säga, det beror på så många saker. Hur väl sylten konserverades, hur mycket socker den innehåller, om bären har något naturligt konserveringsämne. Från någon månad och upp till ett år...
Kommentar av rg
6 juni 2009

hejsan

Redaktionens kommentar
Ja, hej, hej...
Kommentar av http://nooshis.blogg.se
3 maj 2009

Hur skummar man sylten?

Redaktionens kommentar
Man tar bort skummet med en sked eller hålslev.

Äldre kommentarer

|  1  | 2 |

Vintersoppor

Soppan som värmer i vintermörkret!

Vegetariska soppor är klimatbra, billigt och supergott! Prova en krämig jordärtskockssoppa som enkel festmat.

Soppor är smart mat. Värmande i vintermörkret, lättlagade och enkla att ha färdiga om tiden inte räcker till. Med bröd eller krutonger är kvällsmaten färdig. Och en god soppa med nybakat bröd är också riktigt festmat. Lagar du soppa på råvaror i säsong får du dessutom miljö-bra mat. Och billig!
Därför slår vi gärna ett slag för rotfrukter och lagar potatissoppa, morotssoppa eller rödbetssoppa. Enkla recept med få ingredienser som ändå mättar och har massor av smak. Eller kanske en mustig rotfruktssoppa med fänkål?
Vår senaste favorit är ett nytt recept på jordärtskockssoppa. Smakrik och krämig blir den en perfekt helgrätt eller förrätt. Förförsikt gott, klokt billigt och sjukt lyxigt!

 sopprecept.se

Grilltips

Marinera mera!

Är grillen varm? En enkel marinad skiljer godkänt från grillfest!

helgmenyn.se

Rabarber

Rabarbertider

Nu sträcker de slanka röda stjälkarna på sig i trädgården. Dags att njuta av rabarber, kanske i muffins?

smulpaj.se


Bakabullar

Nybakat

Vad sägs om en nybakad kanelbulle till helgfikat? I stället för en mikrad från frysen...

Doften av nybakade kanelbullar som fyller köket kan göra både vuxna och barn helt saliga. Och locka fram helt oanade förmågor när det gäller hur många bullar vi kan stoppa i oss...

Själv bakar jag gärna en omgång klassiska kanelbullar, med eller utan pärlsocker, och njuter dem varma till latte eller svart te.

Kanelbullen är så självklar som fikabröd att den ibland kommer bort bland alla andra kakor. Eller så plågar vi våra smaklökar och äter den först efter att den varit fryst och uppvärmd... Nej, bjud dig själv på det enkla men goda, njut bullen helt nybakad!

Oavsett om du vill baka klassiska kanelbullar eller väljer någon annan variant så får du bra tips inför bullbaket på bakabullar.se.

Klassisk och god fika! Önskar pepparochsalt.se.

 bakabullar.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...