Jordgubbssylt

Ingen annan sylt är väl så förknippad med sommaren som jordgubbssylten. Som fyllning i tårtan, till pannkakorna eller serverad varm med vaniljglass!

Du behöver

  • 3 liter jordgubbar
  • 3 dl vatten
  • 8 dl socker
  • 1 tsk citronsyra

Gör så här:

Rensa jordgubbarna och dela dem i bitar. Blanda jordgubbar och socker i en kastrull. Låt sjuda tills jordgubbarna mjuknat och sedan ytterligare cirka 5 minuter.

Rör ner citronsyran. Skumma sylten och slå på rengjorda burkar eller låt sylten svalna, slå på fryssäker burk och förvara i frysen för längre hållbarhet.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av osignerat
25 juni 2014

Hur mycket sylt blir det?

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Malin
25 juni 2014

Var ska vattnet in i receptet? Jag hällde i lite tillsammans med sockret men det blev himla rinnigt resultat.

Kommentar av Cecilia
18 augusti 2013

Hej varför koka egen sylt och sen ha i den inte helt hälsosamma citronsyran...? Googla det så ser man att den utvinns från svartmögel. Funkar inte vanliga citroner lika bra?

Redaktionens kommentar
Mängden är liten, men det går också bra att byta citronsyra mot saften av en citron som kokas med från början. Det är bra att vara uppmärksam på tillsatser i maten!
Kommentar av carin
1 augusti 2013

Jag kommer från och med nu koka min egen sylt,marmelad och saft varför köpa när man kan göra själv. hur länge håller jordgubb sylten sig i frysen?

Redaktionens kommentar
Sylt behöver inte frysas med god hygien vid kokningen, rena och steriliserade burkar och lock (värmda i ugnen till 100 grader i cirka 10 minuter) och sval förvaring.
Kommentar av Nana
25 maj 2012

Ska koka sylt för första gången och undrar om jag kan ta frysta jordgubbar istället för färska? vad är det för vikt på 3 liter jordgubbar?

Redaktionens kommentar
Jag tror det är svårt att få konsistensen bra med frysta jordgubbar, använd hellre färska! Snart är de smakrika svenska jordgubbarna i säsong...
Kommentar av Martin
24 mars 2012

Hur får man rårörd jordgubbssylt tjockare?

Kommentar av amanda
18 november 2009

Varför kan sylten bli lös?

Kommentar av SL
5 juli 2009

Hej!

Jag undrar hur lång tid sylten står sig i en oöppnad burk i kylen?

Jag vet att lingonsylt står sig länge, men hur är det med annan sorts sylt utan konserveringsmedel?

Redaktionens kommentar
Jättesvårt att säga, det beror på så många saker. Hur väl sylten konserverades, hur mycket socker den innehåller, om bären har något naturligt konserveringsämne. Från någon månad och upp till ett år...
Kommentar av rg
6 juni 2009

hejsan

Redaktionens kommentar
Ja, hej, hej...
Kommentar av http://nooshis.blogg.se
3 maj 2009

Hur skummar man sylten?

Redaktionens kommentar
Man tar bort skummet med en sked eller hålslev.

Äldre kommentarer

|  1  | 2 |

Plommontider

Plommon till godaste kakorna och sylt!

Mjuk plommonkaka är ett fint sätt att ta vara på höstens plommon. Prova ett nytt recept och gör en riktig höstfika!

Plommonen är mogna och vi vill såklart ta vara på all den goda frukten. Några burkar god plommonsylt är perfekt att ta fram till vinterns desserter eller kakbak. Vill du variera så smaksätt sylten och koka plommonsylt med kardemumma. Riktigt gott till vaniljglass!
Eller baka en mjuk plommonkaka av lite av all frukten. Ett nytt, gott och lättbakat recept som passar både till efterrätt och som lyxig fika. God höstkaka som passar med glass eller vaniljsås!

 kokasylt.se

Vardagsfest

Dragongryta

Ingenting går upp mot smaken av dragon och svamp... Laga en festegryta som lockar fram det bästa ur helgen!

helgmenyn.se

Scones

Fruktscones

Scones är snabbakat och gott, både som fika och mellanmål. Prova ett nytt recept på små, smakliga fruktscones!

scones.se


Kladdkakor

Kladdigare kakor!

Någon som gillar kladdkakor? Baka en chokladstinn kaka, hitta nya favoriter och njut...

När jag drev café var kladdkakan en av våra verkliga storsäljare - vi älskar kladdkaka i detta land!

Kanske för att det finns en kladdkakaka för varje tillfälle.Vardagsfika eller buffé, barnkalas eller släktträff ? kladdkakan platsar och är lätt att lyckas med.

Prova en god kladdkaka med mörk choklad, eller kanske en seg och härlig kolakladdkaka?

Kladdkaka går också fint att baka helt utan ägg ? prova ett recept på chokladkladdkaka. För den som inte tål gluten finns en glutenfri variant. Och självklart går det att göra en god kladdkaka helt mjölkfri!

De knappa 20 minuter det tar att grädda kakan räcker fint för att duka och brygga kaffe. Om du inte använder tiden till att slicka ren bunken, förstås!

 kladdkakor.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...