Jordgubbssylt

Ingen annan sylt är väl så förknippad med sommaren som jordgubbssylten. Som fyllning i tårtan, till pannkakorna eller serverad varm med vaniljglass!

Du behöver

  • 3 liter jordgubbar
  • 3 dl vatten
  • 8 dl socker
  • 1 tsk citronsyra

Gör så här:

Rensa jordgubbarna och dela dem i bitar. Blanda jordgubbar och socker i en kastrull. Låt sjuda tills jordgubbarna mjuknat och sedan ytterligare cirka 5 minuter.

Rör ner citronsyran. Skumma sylten och slå på rengjorda burkar eller låt sylten svalna, slå på fryssäker burk och förvara i frysen för längre hållbarhet.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av osignerat
25 juni 2014

Hur mycket sylt blir det?

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Malin
25 juni 2014

Var ska vattnet in i receptet? Jag hällde i lite tillsammans med sockret men det blev himla rinnigt resultat.

Kommentar av Cecilia
18 augusti 2013

Hej varför koka egen sylt och sen ha i den inte helt hälsosamma citronsyran...? Googla det så ser man att den utvinns från svartmögel. Funkar inte vanliga citroner lika bra?

Redaktionens kommentar
Mängden är liten, men det går också bra att byta citronsyra mot saften av en citron som kokas med från början. Det är bra att vara uppmärksam på tillsatser i maten!
Kommentar av carin
1 augusti 2013

Jag kommer från och med nu koka min egen sylt,marmelad och saft varför köpa när man kan göra själv. hur länge håller jordgubb sylten sig i frysen?

Redaktionens kommentar
Sylt behöver inte frysas med god hygien vid kokningen, rena och steriliserade burkar och lock (värmda i ugnen till 100 grader i cirka 10 minuter) och sval förvaring.
Kommentar av Nana
25 maj 2012

Ska koka sylt för första gången och undrar om jag kan ta frysta jordgubbar istället för färska? vad är det för vikt på 3 liter jordgubbar?

Redaktionens kommentar
Jag tror det är svårt att få konsistensen bra med frysta jordgubbar, använd hellre färska! Snart är de smakrika svenska jordgubbarna i säsong...
Kommentar av Martin
24 mars 2012

Hur får man rårörd jordgubbssylt tjockare?

Kommentar av amanda
18 november 2009

Varför kan sylten bli lös?

Kommentar av SL
5 juli 2009

Hej!

Jag undrar hur lång tid sylten står sig i en oöppnad burk i kylen?

Jag vet att lingonsylt står sig länge, men hur är det med annan sorts sylt utan konserveringsmedel?

Redaktionens kommentar
Jättesvårt att säga, det beror på så många saker. Hur väl sylten konserverades, hur mycket socker den innehåller, om bären har något naturligt konserveringsämne. Från någon månad och upp till ett år...
Kommentar av rg
6 juni 2009

hejsan

Redaktionens kommentar
Ja, hej, hej...
Kommentar av http://nooshis.blogg.se
3 maj 2009

Hur skummar man sylten?

Redaktionens kommentar
Man tar bort skummet med en sked eller hålslev.

Äldre kommentarer

|  1  | 2 |

Adventsfika

Adventsfika med hembakat

Bjud på klassisk adventsfika till helgen, med mjuka lussebullar och knapriga pepparkakor!

Första adventshelgen är som gjord för fin-fika med vänner eller familj. Ännu har julhetsen inte bitit sig tag och det är för tidigt att börja med det stora julstöket. Istället kan man baka en liten sats bullar eller kakor och njuta av nybakat till glöggen.

Så här inför jul satsar vi på klassiska smaker som vi inte fått på länge: Pepparkakor, lussekatter eller saffranslängd med recept som alltid fungerar. Klassiska pepparkakor eller möra pepparkakor? För den som inte kan bärga sig finns recept för pepparkakshus, kristyr och vita pepparkakor … Men själva passar vi på att adventsfika lite till först!

 julkakor.se

Alla hjärtans dag

Kärlek från köket

Det finns många sätt att visa kärlek på. Ett alldeles utmärkt är att baka söta, rosa dammsugare till dem man tycker om!

bakakaka.se

Lammrecept

Lyckas med lamm

Laga lamm till helgen! Prova lammkotletter med tomat och du har en rustik rätt med helgkänsla.

://www.lammrecept.se


Sopprecept

Gröna soppor i alla färger

Äter du alltid vegetariskt eller gillar du bara att äta grönt? Prova en färgglad soppa!

Soppor är en riktig guldgruva för den som äter vegetariskt! På kort tid kan du laga god, enkel, billig och nyttig mat, som dessutom ofta är vacker på fatet.

Eller vad sägs om en skål vackert djupröd borstj! , rödbetssoppa? Kanske en tallrik piggt orange morotssoppa? Eller en portion med vegansk helgrön basilikasoppa?

Till soppornas fördel hör att de platsar både som lätt lunchmat, till förrätt eller huvudrätt. Med kryddor och lite fantasi kan du lätt variera din favoritsoppa, även utan kött eller fisk. Ett gott bröd lockar fram soppans smak ytterligare och blir en fin kontrast till det färgglada. Liksom en skål yoghurt eller cream fraiche att klicka direkt i sopptallriken.

Smakligt färgglad måltid!

 sopprecept.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...