Hjortronsylt

Av många sedd som den allra godaste sylten. Serveras till glass, rullrån, våfflor, pannkakor eller mandelmusslor med grädde.

Du behöver

  • 1 kg hjortron (cirka 2 liter)
  • 1 dl vatten
  • 6 dl socker

Gör så här:

Skölj bären. Koka en sockerlag på vatten och socker. Lägg i hjortronen, koka upp och låt massan sjuda i 15 minuter.

Skumma av sylten, tag av från värmen och slå upp på väl rengjorda burkar.

Hjortron innehåller mycket eget konserveringsämne och behöver sällan något extra för att få god hållbarhet.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Johanna
23 juli 2013

Jag hade verkligen inte behövt vatten, blev otroligt rinnig. Och mycket riktig brunaktig, men det är ok. Kommer göra enligt kloka kommentarer här nästa gång. Inget vatten, mindre socker och hälla i sockret på slutet för att få fin gul färg.

Kommentar av Greta
7 juli 2013

Det går inte att skölja mogna hjortron.Sila den saft som blir från ev insekter och skräp.

Kommentar av Plockat flera kg i år
13 augusti 2012

Varför vatten i hjortronsylt? Dom är ju så safftiga i sig själv. För mycket socker, behövs max helften. Själv kokar jag utan vatten och 3 dl socker/kg.

Kommentar av petra
1 augusti 2011

det var bra

Kommentar av osignerat
16 juli 2011

Doftar härligt i köket !!!! Jippiiii SKOGENS GULD!

Kommentar av Majco
5 juli 2011

Jag har lärt mig att koka bären i vatten först,ca 10-15 min.Efter det, röra i socker tills det smält.Sylten blir underbart gyllengul. ( kokar du med sockret, blir sylten mörk och ful)

Svar av Namn/signatur
28 juli 2011

Helt rätt det du säger.Metoden att rörö i socker efter koktiden ger en finar och gulare sylt. "lille mor"

Kommentar av Doddan
28 januari 2011

Det blev jättebra!!! Har precis kokat 2 liter hjortron!!

Kommentar av bra!
27 april 2010

BRA RECEPT!

Kommentar av Agneta
21 juni 2010

Första gången jag kokar hjortronsylt och sylt överhuvudtaget. Enkelt recept. Mamma sa att det smakar precis som hjortronsylt ska smaka. Tack för ett enkelt och bra recept. Ska prova fler :-)

Kommentar av barney.schultz@yahoo.com
2 augusti 2010

4 dl socker duger. Skippa vattnet. Strö socker över bären i en kastrull. Låt dra en kvart innan den sätts på svag värme. MINSTA möjliga omrörning för att bären skall förbli bär istället för gegga. Hygien är A o O. Diska + koka ALLT du använder, inkl händerna. Rätt att skippa konserveringsmedel, men skölj gärna burkar o lock i atamonlösning efter disk o kok. Så står sylten sig i flera år.


Grilltips!

Fräsch melonsallad gillar grillat!

Balansera grillkvällen med rätt tillbehör. Sallader på vattenmelon matchar kolgrillen perfekt!

Grillat är mat med rejäla smaker. Men kraftig mat behöver lite balans! Låt därför rätt tillbehör bli det som binder samman grillkvällen. Söt vattenmelon är fräscht i värmen och passar minst lika bra på grillbuffén som till desserten.

Melon går fint att servera som den är men prova en melonsallad med lagrad ost till grillad kyckling. Eller gör en kall tomat-och melonsalsa med chili som passar till grillad halloumiost och grönsaksspett. En syrlig melonsallad med gurka och rödlök är ett gott tillbehör till grillat kött av flera slag. Varför inte prova alla tre till nästa grillkväll? Vi lovar att de höjer smaken på resten av festen!

 grillrecept.nu

Sockerkakor

Mjuka kakor!

Kakälskare, se hit! www.sockerkakor.se är en sajt med bara mjuka kakor.

sockerkakor.se

Sallader

Somriga sallader

I värmen längtar man efter enkel, svalkande mat. Gör en spännande och nyttig quinoasallad med havtorn och marinerade bönor!

bärrecept.se


Pajrecept

Viltpaj som värmer

Prova ett gott recept på viltpaj och upptäck en god variant av den populära köttfärspajen!

Paj är både fest- och vardagsmat. Inte konstigt: En rätt som både är lättlagad, går att variera så mycket och dessutom kan smaka helt underbart är ju svårslagbar.

Till vardags lagar vi gärna standardpajerna, de recept vi gjort många gånger. Visste du att ett av de absolut mest populära recepten på paj är just köttfärspaj?

Prova att förnya den uppskattade pajen och gör en god variant på viltfärs i stället!

Laga viltpaj med skogssvamp eller champinjon från frysen eller butiken. Eller har du kanske torkad svamp kvar? Enbär ger god krydda och du får en paj med både mer och vildare smak än den vanliga.

God helg önskar pepparochsalt.se!

 pajrecept.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...