Hjortronsylt

Av många sedd som den allra godaste sylten. Serveras till glass, rullrån, våfflor, pannkakor eller mandelmusslor med grädde.

Du behöver

  • 1 kg hjortron (cirka 2 liter)
  • 1 dl vatten
  • 6 dl socker

Gör så här:

Skölj bären. Koka en sockerlag på vatten och socker. Lägg i hjortronen, koka upp och låt massan sjuda i 15 minuter.

Skumma av sylten, tag av från värmen och slå upp på väl rengjorda burkar.

Hjortron innehåller mycket eget konserveringsämne och behöver sällan något extra för att få god hållbarhet.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Johanna
23 juli 2013

Jag hade verkligen inte behövt vatten, blev otroligt rinnig. Och mycket riktig brunaktig, men det är ok. Kommer göra enligt kloka kommentarer här nästa gång. Inget vatten, mindre socker och hälla i sockret på slutet för att få fin gul färg.

Kommentar av Greta
7 juli 2013

Det går inte att skölja mogna hjortron.Sila den saft som blir från ev insekter och skräp.

Kommentar av Plockat flera kg i år
13 augusti 2012

Varför vatten i hjortronsylt? Dom är ju så safftiga i sig själv. För mycket socker, behövs max helften. Själv kokar jag utan vatten och 3 dl socker/kg.

Kommentar av petra
1 augusti 2011

det var bra

Kommentar av osignerat
16 juli 2011

Doftar härligt i köket !!!! Jippiiii SKOGENS GULD!

Kommentar av Majco
5 juli 2011

Jag har lärt mig att koka bären i vatten först,ca 10-15 min.Efter det, röra i socker tills det smält.Sylten blir underbart gyllengul. ( kokar du med sockret, blir sylten mörk och ful)

Svar av Namn/signatur
28 juli 2011

Helt rätt det du säger.Metoden att rörö i socker efter koktiden ger en finar och gulare sylt. "lille mor"

Kommentar av Doddan
28 januari 2011

Det blev jättebra!!! Har precis kokat 2 liter hjortron!!

Kommentar av bra!
27 april 2010

BRA RECEPT!

Kommentar av Agneta
21 juni 2010

Första gången jag kokar hjortronsylt och sylt överhuvudtaget. Enkelt recept. Mamma sa att det smakar precis som hjortronsylt ska smaka. Tack för ett enkelt och bra recept. Ska prova fler :-)

Kommentar av barney.schultz@yahoo.com
2 augusti 2010

4 dl socker duger. Skippa vattnet. Strö socker över bären i en kastrull. Låt dra en kvart innan den sätts på svag värme. MINSTA möjliga omrörning för att bären skall förbli bär istället för gegga. Hygien är A o O. Diska + koka ALLT du använder, inkl händerna. Rätt att skippa konserveringsmedel, men skölj gärna burkar o lock i atamonlösning efter disk o kok. Så står sylten sig i flera år.


Vintersoppor

Soppan som värmer i vintermörkret!

Vegetariska soppor är klimatbra, billigt och supergott! Prova en krämig jordärtskockssoppa som enkel festmat.

Soppor är smart mat. Värmande i vintermörkret, lättlagade och enkla att ha färdiga om tiden inte räcker till. Med bröd eller krutonger är kvällsmaten färdig. Och en god soppa med nybakat bröd är också riktigt festmat. Lagar du soppa på råvaror i säsong får du dessutom miljö-bra mat. Och billig!
Därför slår vi gärna ett slag för rotfrukter och lagar potatissoppa, morotssoppa eller rödbetssoppa. Enkla recept med få ingredienser som ändå mättar och har massor av smak. Eller kanske en mustig rotfruktssoppa med fänkål?
Vår senaste favorit är ett nytt recept på jordärtskockssoppa. Smakrik och krämig blir den en perfekt helgrätt eller förrätt. Förförsikt gott, klokt billigt och sjukt lyxigt!

 sopprecept.se

Honung

Honung sätter smak

Jämfört med vitt socker smakar honung så mycket mer. Avgör själv med honungsbullar med aprikoser och pumpakärnor!

frukostbullar.se

Fruktrecept

Fem om dagen

Paj, sallad, soppa, smoothie. Vi äter gärna fem frukter om dagen, särskilt när de samsas i en fruktsallad!

fruktrecept.se


Cheesecake

Citronkakan

Citronkräm och färskost förvandlar kakan till riktigt läcker efterätt! Prova en kall cheesecake med hemlagad lemoncurd till helgen!

Få kakor finns i så många varianter som cheesecake. Den kan bakas som sockerkaka eller serveras frusen. Prova en lite lyxigare variant som efterrätt eller helgfika! I detta nya recept får cheesecaken smak av hemlagad lemoncurd och vanilj.

Kakan, som serveras kall, ska inte bakas i ugn utan stelnar i frysen. Lemoncurden ger den fina smaken och kakan gör helgstämningen så total den bara kan bli!

Trevlig helg önskar pepparochsalt.se!

 cheesecake.nu


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...