Hjortronsylt

Av många sedd som den allra godaste sylten. Serveras till glass, rullrån, våfflor, pannkakor eller mandelmusslor med grädde.

Du behöver

  • 1 kg hjortron (cirka 2 liter)
  • 1 dl vatten
  • 6 dl socker

Gör så här:

Skölj bären. Koka en sockerlag på vatten och socker. Lägg i hjortronen, koka upp och låt massan sjuda i 15 minuter.

Skumma av sylten, tag av från värmen och slå upp på väl rengjorda burkar.

Hjortron innehåller mycket eget konserveringsämne och behöver sällan något extra för att få god hållbarhet.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Johanna
23 juli 2013

Jag hade verkligen inte behövt vatten, blev otroligt rinnig. Och mycket riktig brunaktig, men det är ok. Kommer göra enligt kloka kommentarer här nästa gång. Inget vatten, mindre socker och hälla i sockret på slutet för att få fin gul färg.

Kommentar av Greta
7 juli 2013

Det går inte att skölja mogna hjortron.Sila den saft som blir från ev insekter och skräp.

Kommentar av Plockat flera kg i år
13 augusti 2012

Varför vatten i hjortronsylt? Dom är ju så safftiga i sig själv. För mycket socker, behövs max helften. Själv kokar jag utan vatten och 3 dl socker/kg.

Kommentar av petra
1 augusti 2011

det var bra

Kommentar av osignerat
16 juli 2011

Doftar härligt i köket !!!! Jippiiii SKOGENS GULD!

Kommentar av Majco
5 juli 2011

Jag har lärt mig att koka bären i vatten först,ca 10-15 min.Efter det, röra i socker tills det smält.Sylten blir underbart gyllengul. ( kokar du med sockret, blir sylten mörk och ful)

Svar av Namn/signatur
28 juli 2011

Helt rätt det du säger.Metoden att rörö i socker efter koktiden ger en finar och gulare sylt. "lille mor"

Kommentar av Doddan
28 januari 2011

Det blev jättebra!!! Har precis kokat 2 liter hjortron!!

Kommentar av bra!
27 april 2010

BRA RECEPT!

Kommentar av Agneta
21 juni 2010

Första gången jag kokar hjortronsylt och sylt överhuvudtaget. Enkelt recept. Mamma sa att det smakar precis som hjortronsylt ska smaka. Tack för ett enkelt och bra recept. Ska prova fler :-)

Kommentar av barney.schultz@yahoo.com
2 augusti 2010

4 dl socker duger. Skippa vattnet. Strö socker över bären i en kastrull. Låt dra en kvart innan den sätts på svag värme. MINSTA möjliga omrörning för att bären skall förbli bär istället för gegga. Hygien är A o O. Diska + koka ALLT du använder, inkl händerna. Rätt att skippa konserveringsmedel, men skölj gärna burkar o lock i atamonlösning efter disk o kok. Så står sylten sig i flera år.


Glassfest!

Hemgjord glass – läcker svalka i sommarvärmen!

Att göra egen glass är lättare än det kanske verkar. Med en enkel glassmaskin gör du hemgjord glass med mer smak än all glass du kan köpa!

Det är en varm sommar i år och få tackar nej till lite svalkande glass. Få saker är lika tacksamma att göra själv som just glass. Du får en helt annan och mycket rikare smak på hemgjord glass och vet dessutom vad du stoppar i den!
Och det är inte så svårt. Knepet för att lyckas är att röra glassen medan den fryser och för det använder du en glassmaskin. Det finns en uppsjö av modeller men har du inte bråttom så räcker en enkel maskin långt.
Glass kan göra på mängder av sätt. Från en enkel och snabb vaniljglass utan ägg till en riktigt krämig och smakrik chokladglass. Eller yoghurtglass, bärglass eller kanske mjölkfri glass?
Det är lätt att experimentera om du väl gjort glass några gånger. Anpassa dej efter vilka bär som är mogna. Kanske blåbärsglass, hallonglass eller en god sorbet på citron eller havtorn? Eller så lyxar du till det med en svalkande saffransglass!
Oavsett vilken din favorit blir så smakar hemgjord glass fantastiskt! Och glöm inte chokladsåsen

 glassrecept.nu

Vardagsrecept

Enklaste fiskrätten mättar många

Smidigaste vardagsfisken är varken torr eller smaklös. Laga några allt-i-ett favoriter, som fisk i sås på risbädd.

fiskrecept.nu

Vardagsfest

Dragongryta

Ingenting går upp mot smaken av dragon och svamp... Laga en festegryta som lockar fram det bästa ur helgen!

helgmenyn.se


Matbröd

Hembakad lyx

Doften av nybakat bröd fyller köket! hembakatbrod.se är här!

Visst är det någonting speciellt med doften av nybakat bröd som sprider sig i köket!

Lär dig baka bättre bröd med våra tips. Prova bra brödrecept på olika typer av bröd. Vad sägs om mjuka och goda hålkakor på råg? Eller kanske ett gott grahamsbröd som passar både till soppan och ostbrickan?

Ett helt färskt franskbröd till brunchen är oslagbart... Eller vill du stila med hembakta hamburgerbröd? Välkommen till ännu en god sida på nätet!

 hembakatbrod.se


Kladdkakor

Kladdkaka med nötmarängbotten Förnya kladdkaksbaket med en lätt marängbotten med hasselnötter. Vispad grädde är ett måste!

Soppor

Grönsakssoppa Kallt ute? Laga en värmande höstsoppa!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...