Hjortronsylt

Av många sedd som den allra godaste sylten. Serveras till glass, rullrån, våfflor, pannkakor eller mandelmusslor med grädde.

Du behöver

  • 1 kg hjortron (cirka 2 liter)
  • 1 dl vatten
  • 6 dl socker

Gör så här:

Skölj bären. Koka en sockerlag på vatten och socker. Lägg i hjortronen, koka upp och låt massan sjuda i 15 minuter.

Skumma av sylten, tag av från värmen och slå upp på väl rengjorda burkar.

Hjortron innehåller mycket eget konserveringsämne och behöver sällan något extra för att få god hållbarhet.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Johanna
23 juli 2013

Jag hade verkligen inte behövt vatten, blev otroligt rinnig. Och mycket riktig brunaktig, men det är ok. Kommer göra enligt kloka kommentarer här nästa gång. Inget vatten, mindre socker och hälla i sockret på slutet för att få fin gul färg.

Kommentar av Greta
7 juli 2013

Det går inte att skölja mogna hjortron.Sila den saft som blir från ev insekter och skräp.

Kommentar av Plockat flera kg i år
13 augusti 2012

Varför vatten i hjortronsylt? Dom är ju så safftiga i sig själv. För mycket socker, behövs max helften. Själv kokar jag utan vatten och 3 dl socker/kg.

Kommentar av petra
1 augusti 2011

det var bra

Kommentar av osignerat
16 juli 2011

Doftar härligt i köket !!!! Jippiiii SKOGENS GULD!

Kommentar av Majco
5 juli 2011

Jag har lärt mig att koka bären i vatten först,ca 10-15 min.Efter det, röra i socker tills det smält.Sylten blir underbart gyllengul. ( kokar du med sockret, blir sylten mörk och ful)

Svar av Namn/signatur
28 juli 2011

Helt rätt det du säger.Metoden att rörö i socker efter koktiden ger en finar och gulare sylt. "lille mor"

Kommentar av Doddan
28 januari 2011

Det blev jättebra!!! Har precis kokat 2 liter hjortron!!

Kommentar av bra!
27 april 2010

BRA RECEPT!

Kommentar av Agneta
21 juni 2010

Första gången jag kokar hjortronsylt och sylt överhuvudtaget. Enkelt recept. Mamma sa att det smakar precis som hjortronsylt ska smaka. Tack för ett enkelt och bra recept. Ska prova fler :-)

Kommentar av barney.schultz@yahoo.com
2 augusti 2010

4 dl socker duger. Skippa vattnet. Strö socker över bären i en kastrull. Låt dra en kvart innan den sätts på svag värme. MINSTA möjliga omrörning för att bären skall förbli bär istället för gegga. Hygien är A o O. Diska + koka ALLT du använder, inkl händerna. Rätt att skippa konserveringsmedel, men skölj gärna burkar o lock i atamonlösning efter disk o kok. Så står sylten sig i flera år.


Försommarmat

Försommarens goda buffésallader!

Försommar är skolavslutningar picknick och första uteätarkvällarna. Somriga sallader passar perfekt som tillbehör på buffén eller till grillen!

En sallad är enkel försommarmat som passar lika bra ensamma som i sällskap. På buffén gör sig rena, tydliga smaker som fransk potatissallad eller krämig potatissallad med saltgurka. Klassiskt är också potatissallad med kapris eller äpple.
En god sallad till lite kryddigare eller grillad mat är pestokryddad pastasallad eller pastasallad med ost och paprika.
Vill du ha en matig sallad som kan vara stommen i en hel måltid är pastasallad med kikärtor mättande, en ljummen potatissallad med bacon likaså. Eller gör ett nytt, gott recept på potatissallad med vita bönor – gott, mättande och somrigt!

 salladsrecept.se

Lasagne

Varm vego!

Håll värmen uppe med en varm, vegetarisk lasagne i kylan!

lasagne.nu

Kola

Lyxigaste lördagsgodiset!

Sötsuget tar inte slut med påsken, och hemlagad kola till lördagsgodis kan väl inte vara så farligt?

kolarecept.se


Scones

Fruktscones

Scones är snabbakat och gott, både som fika och mellanmål. Prova ett nytt recept på små, smakliga fruktscones!

Vi är många som gillar scones! Att scones är populärt är kanske inte så konstigt - detta snabba bröd, som inte behöver jäsa, är lättbakat, kan varieras på många sätt. Och det smakar fantastiskt!

Nybakade scones, med smör och ost, kanske en god citrusmarmelad eller sommarens sylt från förrådet? Och så te till, förstås!

Variera sconesen med ett recept där torkad frukt och grahamsmjöl ger god smak åt brödet. Baka en omgång fruktscones, koka en kanna gott te och njut inne i värmen medan vårvintern härjar som värst utanför fönstret.

Snabba, men varma mathälsningar från pepparochsalt!

 scones.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Helgkyckling

Lättlagad kyckling. Filéer i ugn, fyllda med smakrik korv…Lätt nog för vardagen – gott nog för helgen!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...