Hjortronsylt

Av många sedd som den allra godaste sylten. Serveras till glass, rullrån, våfflor, pannkakor eller mandelmusslor med grädde.

Du behöver

  • 1 kg hjortron (cirka 2 liter)
  • 1 dl vatten
  • 6 dl socker

Gör så här:

Skölj bären. Koka en sockerlag på vatten och socker. Lägg i hjortronen, koka upp och låt massan sjuda i 15 minuter.

Skumma av sylten, tag av från värmen och slå upp på väl rengjorda burkar.

Hjortron innehåller mycket eget konserveringsämne och behöver sällan något extra för att få god hållbarhet.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Johanna
23 juli 2013

Jag hade verkligen inte behövt vatten, blev otroligt rinnig. Och mycket riktig brunaktig, men det är ok. Kommer göra enligt kloka kommentarer här nästa gång. Inget vatten, mindre socker och hälla i sockret på slutet för att få fin gul färg.

Kommentar av Greta
7 juli 2013

Det går inte att skölja mogna hjortron.Sila den saft som blir från ev insekter och skräp.

Kommentar av Plockat flera kg i år
13 augusti 2012

Varför vatten i hjortronsylt? Dom är ju så safftiga i sig själv. För mycket socker, behövs max helften. Själv kokar jag utan vatten och 3 dl socker/kg.

Kommentar av petra
1 augusti 2011

det var bra

Kommentar av osignerat
16 juli 2011

Doftar härligt i köket !!!! Jippiiii SKOGENS GULD!

Kommentar av Majco
5 juli 2011

Jag har lärt mig att koka bären i vatten först,ca 10-15 min.Efter det, röra i socker tills det smält.Sylten blir underbart gyllengul. ( kokar du med sockret, blir sylten mörk och ful)

Svar av Namn/signatur
28 juli 2011

Helt rätt det du säger.Metoden att rörö i socker efter koktiden ger en finar och gulare sylt. "lille mor"

Kommentar av Doddan
28 januari 2011

Det blev jättebra!!! Har precis kokat 2 liter hjortron!!

Kommentar av bra!
27 april 2010

BRA RECEPT!

Kommentar av Agneta
21 juni 2010

Första gången jag kokar hjortronsylt och sylt överhuvudtaget. Enkelt recept. Mamma sa att det smakar precis som hjortronsylt ska smaka. Tack för ett enkelt och bra recept. Ska prova fler :-)

Kommentar av barney.schultz@yahoo.com
2 augusti 2010

4 dl socker duger. Skippa vattnet. Strö socker över bären i en kastrull. Låt dra en kvart innan den sätts på svag värme. MINSTA möjliga omrörning för att bären skall förbli bär istället för gegga. Hygien är A o O. Diska + koka ALLT du använder, inkl händerna. Rätt att skippa konserveringsmedel, men skölj gärna burkar o lock i atamonlösning efter disk o kok. Så står sylten sig i flera år.


Kantareller

Sommarsvamp till pasta, pytt och sallad!

Att hitta sommarens första kantareller är ett magiskt ögonblick. Njut dem nystekta på en toast eller förvandla dem till en enkel sommarsallad.

Snart fylls skogarna på nytt med svamp, men nu är gul kantarell fortfarande en riktig lyx som dyker upp i gräset runt stigar och skogsvägar.
De första fynden vi bärgar, försiktigt plockade i solhatten, smörsteker vi alltid och lägger på en skiva rostat surdegsbröd. Kanske lite flingsalt och svartpeppar att strö över. Så enkelt men otroligt gott!
Ganska snart vill vi ha omväxling och gör en gräddig kantarellstuvning som gör sig på både bröd, som täcke på nöt– eller lammkött i ugn eller som tillbehör till vilt.
Kantareller passar också fint i lätta, somriga rätter. En pytt med kantareller lockar fram smakerna hos alla ingredienser och en snabb kantarellpasta är enkel sommarmat med festsmak.
Prova gärna att smörsteka kantarellerna och toppa en god grönsallad med dem. Ett annorlunda men riktigt gott sätt att njuta av sommarens första svampskörd!

 svamprecept.se

Laga mer fisk!

Mat med gott rykte

Inte bara nyttiga utan dessutom fulla med smak. Bjud på klassiskt dillkryddade laxkotletter!

fiskrecept.nu

Chokladkakor

Rött i chokladen

En riktigt god chokladkaka kan rädda en dålig dag. Kanske en mörk, rödvinsdoftande variant?

bakakaka.se


Helgtipset

Lasagne till helgen!

Finns det någonting som går upp mot en ångande, nygräddad lasagne?

En lasagne kan lagas på en mängd läckra

sätt. Vegetarisk med keso,

gjord på lammfärs eller

varför inte kycklinglasagne?

Och lasagne är inte svårlagat eller tidskrävande! Väl i ugnen sköter den sig själv och du får tid att fixa sallad, göra vitlöksbröd och provsmaka vinet!

God helg önskar Pepparochsalt!

 lasagne.nu


Vardagsfavorit i egen tappning

Fiskpinnar Hemgjorda fiskpinnar slår frysdiskens med hästlängder.

Piroger

Grönkålsfyllda piroger På sistone har grönkålen uppmärksammats för sina hälsoeffekter. Smaken är dessutom fantastisk! Baka en stor sats piroger och frys in.
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...