Choklad- och hallonsylt

En annorlunda och läcker sylt till glass eller våfflor!

1 burk

Du behöver

  • 1 l hallon, frysta går bra
  • 4-5 dl muscovadosocker eller rårörssocker
  • 150 g mörk choklad (minst 70 procent), grovhackad

Gör så här:

Blanda hallon och socker i en kastrull och låt sjuda i ungefär en kvart.

Skumma av om det behövs. Ta bort kastrullen från plattan och låt chokladen smälta ner i sylten.

Låt svalna en stund och häll sedan upp i glasburk.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av osignerat
20 december 2013

hur mkt sylt blir det?

Redaktionens kommentar
En mellanstor burk.
Kommentar av saga
17 november 2010

Hur länge håller den sig??

Svar av Mia
22 mars 2011

Om du gör rent dina burkar med att hälla i kokande vatten i burken, skruva på locket. Skaka burken med vattnet och sedan låter det stå så under tiden du kokar sylten och sedan häller av vattnet och i med sylten i burken och på med locket driekt (du får använda grytlappar så att du inte bränner dig), så kommer din sylt att hålla i minst 6 månader, men antagligen ännu längre. Oftast så får du vaccum i burken om du grö så här och då blir det ju heelt lufttätt och därmed är hållbarheten nästan obegränsad. lycka till!!!

Svar av LcE
25 juli 2011

Stæll burkarna upp och ned då du hæller i sylten så har du garanterat ett vakum och sylten håller en evighet

Kommentar av KriZ
11 september 2009

Den verkar ju lite... Annorlunda... Men den verkar också jättegod :)


Våffelfest

Våffeldagen är här!

Den 25 mars är det Maria Bebådelsedagen och också våffeldagen. Njut av dina favoritvåfflor med familj eller vänner nu på lördag.

Våffeldagen är ett säkert vårtecken. Det brukar påstå att våffeldagen beror på en felsägning, att Vårfrudagen, som Maria bebådelsedagen kallades i södra Sverige förr blev till våffeldagen. Oavsett om det är sant eller inte passar våfflor bra när solen börjar lysa och hönsen åter lägger ägg.
Våfflor finns i mängder av varianter. Från klassiska våfflor, till hallonvåfflor eller vaniljvåfflor. Franska våfflor, våfflor med dinkel … listan kan göras hur lång som helst. Och även om vi gärna serverar våfflor med klassiska tillbehör som sylt och grädde passar de utmärkt med matiga tillbehör som ost eller kallskuret.
Belgiska våfflor har vi puffat för i flera år och nu är de här på bred front. Dessa höga, superfrasiga våfflor har blivit mångas favoritvåfflor. Servera gärna med chokladsås och grädde!

 vafflor.se

Chokladbollar

Baka de godaste chokladbollarna!

Chokladbollar måste inte smaka barnkalas. Har du tröttnat på klassikern med kokos kan du prova våra chokladbollar med kakao nibs!

smakakor.se

Lyxfika

Bästa bakelsetipsen

Snabbaste bakelsen kan vara den godaste! Rulltårta fylld med romrussin blir lyxig helgfika.

bakakaka.se


Fjärde oktober är kanelbullens dag

Fira kanelbullens dag!

Nu kavlar vi upp ärmarna och firar kanelbullens dag med en mäktig butterkaka!

Kanelbullar finns det i många former. Den klassiska kanelbullen är fantastiskt god men med en rejäl dos kardemumma får vi istället minst lika goda kardemummabullar.

Butterkaka är en annan favorit som stått sig i längden, ja, namnet har den förstås från engelskans butter: smör, men innehåller också russin och vaniljkräm... Det är tid att sprida lite kärlek, omtanke och kaneldoft!

 bakabullar.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...