Blåbärssylt

En sats ger cirka tre kilo sylt.

Du behöver

  • 3-4 liter blåbär (1 ½-2 kg)
  • (2 dl vatten)
  • 1 ½ kg socker
  • (1 krm natriumbensoat per liter färdig sylt)

Gör så här:

Rensa och skölj bären. Koka upp blåbären, sockret och eventuellt vatten och låt koka i cirka 10 minuter, eller tills bären är mjuka men inte sönderkokta. Tag av från värmen. Skumma av sylten och rör tills den börjar svalna. Vill du använda natriumbensoat så tillsätt nu ett kryddmått per liter färdig sylt och blanda väl. Slå upp sylten i väl rengjorda burkar.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Miwiart@glocalnet.net
12 mars 2013

Om man ställer dom varma burkarna upponer med så lite

Luft som möjligt

Så konserverar man dom

Kommentar av syltaren
11 september 2012

ett bra mått för sylt är annars två delar bär och en del socker

Kommentar av Tummen upp!
26 juli 2012

Enkelt och bra recept. Blev kalas med lite mindre socker också.

Kommentar av Sten-Åke Lindell
28 juni 2011

Alternativ till raffinerat socker (strösocker) är endast 350g honung. Det är bra att vara biodlare och samtidigt tycka om "riktig sylt" med mera % bär.

Det blir 80% blåbär och 20% honung, en riktigt bra sylt med större delen bär än sötningsmedel. Trots allt detta använder jag också 1 krm natriumbensoat men försluter burken med ett skikt rent bivax (avtäckningsvax).

80% riktiga bär får anses som lyx idag när procenten bär blir mindre än hälften i fabriskproducerad sylt. Honungen fungerar dessutom bättre än socker.

Kommentar av K
8 augusti 2009

Den blev lite lös men de kanske beror på att jag hade frysta bär och för mycket socker :) annars smaskens!

Kommentar av kids
2 december 2009

gött

Kommentar av Anders D
17 juli 2010

Skulle ni inte kunna ange receptet per kilo eller per liter bär?

Kommentar av blåbärsplockarna som gav upp vid en liter ;-)
23 juli 2010

tänk på att kanske skriva i mindre satser, utgå från en liter, då kan man ju räkna ut lättare!

Svar av en som tröttnar ganska snabbt !!!!
23 juli 2010

det låter väldigt rimligt,man plockar inte mycke mer bär på en och samma gång!!!

Kommentar av arg anonym!
23 juli 2010

ni får järna använda dl och liter istället för att blanda in kg och hg, som BARA förvirrar allt, nu är hela min satts på 5 liter förstörd!!!

Svar av Robert
27 augusti 2011

Gärna stavas det och klarar du inte av receptet så leta rätt på ett annat... Min femåriga dotter klarar av att klura ut måttskalan.

Svar av Cat
5 augusti 2012

Skaffa en köksvåg. En liter blåbär är inte samma sak som ett kilo. Skulle man ange måtten i volym skulle det bli ännu mer fel då blåbär har olika storlek och det får plats fler små blåbär i ett litermått än stora blåbär.

Tips till nästa gång... läs på lite innan du förstör alla dina blåbär.


Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Lyxig risotto

Krämig räkrisotto

En krämig risotto är tveklöst helgmat. Koka egen fond och gör god räkrisotto!

risotto.nu

Pajrecept

Fetaostpaj

Någon som gillar fetaost? Kalamata-oliver? Tomater? Här är receptet för er!

pajrecept.se


Smulpaj

Solmogna bär i smulpaj

Den enklaste vägen till somrig fika stavas smulpaj. Under ett smuligt täcke är det gott med allt från syrliga krusbär till saftiga jordgubbar!

På några minuter har du blandat ihop degen till grundreceptet - socker, vetemjöl och smör. Nyplockade bär betyder pajkalas! Särskilt till syrliga pajer som krusbärspaj är vaniljsås gott. När de första blåbären mognar strax blir det blåbärspaj med vanilj och självklart går det bra att göra pajen glutenfri eller mjölkfri.

 smulpaj.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...