Blåbärssylt

En sats ger cirka tre kilo sylt.

Du behöver

  • 3-4 liter blåbär (1 ½-2 kg)
  • (2 dl vatten)
  • 1 ½ kg socker
  • (1 krm natriumbensoat per liter färdig sylt)

Gör så här:

Rensa och skölj bären. Koka upp blåbären, sockret och eventuellt vatten och låt koka i cirka 10 minuter, eller tills bären är mjuka men inte sönderkokta. Tag av från värmen. Skumma av sylten och rör tills den börjar svalna. Vill du använda natriumbensoat så tillsätt nu ett kryddmått per liter färdig sylt och blanda väl. Slå upp sylten i väl rengjorda burkar.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Miwiart@glocalnet.net
12 mars 2013

Om man ställer dom varma burkarna upponer med så lite

Luft som möjligt

Så konserverar man dom

Kommentar av syltaren
11 september 2012

ett bra mått för sylt är annars två delar bär och en del socker

Kommentar av Tummen upp!
26 juli 2012

Enkelt och bra recept. Blev kalas med lite mindre socker också.

Kommentar av Sten-Åke Lindell
28 juni 2011

Alternativ till raffinerat socker (strösocker) är endast 350g honung. Det är bra att vara biodlare och samtidigt tycka om "riktig sylt" med mera % bär.

Det blir 80% blåbär och 20% honung, en riktigt bra sylt med större delen bär än sötningsmedel. Trots allt detta använder jag också 1 krm natriumbensoat men försluter burken med ett skikt rent bivax (avtäckningsvax).

80% riktiga bär får anses som lyx idag när procenten bär blir mindre än hälften i fabriskproducerad sylt. Honungen fungerar dessutom bättre än socker.

Kommentar av K
8 augusti 2009

Den blev lite lös men de kanske beror på att jag hade frysta bär och för mycket socker :) annars smaskens!

Kommentar av kids
2 december 2009

gött

Kommentar av Anders D
17 juli 2010

Skulle ni inte kunna ange receptet per kilo eller per liter bär?

Kommentar av blåbärsplockarna som gav upp vid en liter ;-)
23 juli 2010

tänk på att kanske skriva i mindre satser, utgå från en liter, då kan man ju räkna ut lättare!

Svar av en som tröttnar ganska snabbt !!!!
23 juli 2010

det låter väldigt rimligt,man plockar inte mycke mer bär på en och samma gång!!!

Kommentar av arg anonym!
23 juli 2010

ni får järna använda dl och liter istället för att blanda in kg och hg, som BARA förvirrar allt, nu är hela min satts på 5 liter förstörd!!!

Svar av Robert
27 augusti 2011

Gärna stavas det och klarar du inte av receptet så leta rätt på ett annat... Min femåriga dotter klarar av att klura ut måttskalan.

Svar av Cat
5 augusti 2012

Skaffa en köksvåg. En liter blåbär är inte samma sak som ett kilo. Skulle man ange måtten i volym skulle det bli ännu mer fel då blåbär har olika storlek och det får plats fler små blåbär i ett litermått än stora blåbär.

Tips till nästa gång... läs på lite innan du förstör alla dina blåbär.


Julkakor

Julens godaste fruktkaka med punsch och vanilj!

Vi älskar fruktkakor! Till jul är de söta kakorna sprängfyllda med syltad frukt och russin ett måste. Årets nyhet blir fruktkaka smaksatt med punsch och vanilj.

Någonting mer klassiskt till jul än fruktkakor är svårt att tänka sig. Och nästan alltid blir dessa välmatade kakor bättre i smaken om de bakas i god tid före jul och får vila svalt tills de ska serveras. Många bakar den tyska varianten, stollen som är fylld med mandel. Andra vill ha en gammaldags korintkaka där de lite syrliga korinterna sätter smaken. Vår klassiska fruktkaka med citronskal och syltad apelsinskal är perfekt till julkaffet, te eller het glögg. Nytt för den här julen är ett recept på fruktkaka med vanilj och punsch. Passar perfekt att servera i tunna skivor till glöggen en kylig vintereftermiddag. Baka den redan nu och lagra den till jul så hinner smakerna bli ännu bättre.

 julkakor.se

Lättlagad snabbmat

Hemgjorda piroger

Piroger är hemlagad snabbmat. Fyll frysen med köttfärspiroger och ta fram när det är bråttom!

helgmenyn.se

Efterrätter

Favorit choklad

Någon mer än jag som gillar choklad? Baka chokladkakan som slår de mesta i efterrättsväg!

efterratter.se


Kycklingrecept

Grillat är godast!

Färdiggrillad kyckling i påse från butiken? Nej tack! Laga rödlöksfylld kyckling med yoghurt i stället!

Kyckling är festmat för många av oss. Och med rätt råvaror och lite tid är det onekligen en läckerhet!

Självklart föder du upp dina egna broilers för att säkra kvaliten och djurhållningen! Inte det? Som tur är finns det ofta bra kyckling att köpa i butiken, svensk och kravmärkt.

Att grilla en kyckling i ugn är lätt och resultatet brukar bli fantastiskt gott. Ett bra tips är att fylla kycklingen med gott innehåll. Lök, äpplen eller svamp ger fin smak. Fyllningen serveras tillsammans med steken och köttet tar också mycket smak från det du stoppar i.

Ett gott recept på grillad kyckling är rödlöksfylld kyckling. Servera rykande varm tillsammans med couscous, bulgur, ris eller ugnsstekta potatishalvor. Gärna lättkokta grönsaker eller en god sallad som sälskap. Med hembakat bröd, smör och ett gott glas rött så är du så långt från färdiggrillat i påse du någonsin kan komma!

Hemlagade hälsningar från pepparochsalt.se!

 kycklingrecept.nu


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...