Blåbärssylt

En sats ger cirka tre kilo sylt.

Du behöver

  • 3-4 liter blåbär (1 ½-2 kg)
  • (2 dl vatten)
  • 1 ½ kg socker
  • (1 krm natriumbensoat per liter färdig sylt)

Gör så här:

Rensa och skölj bären. Koka upp blåbären, sockret och eventuellt vatten och låt koka i cirka 10 minuter, eller tills bären är mjuka men inte sönderkokta. Tag av från värmen. Skumma av sylten och rör tills den börjar svalna. Vill du använda natriumbensoat så tillsätt nu ett kryddmått per liter färdig sylt och blanda väl. Slå upp sylten i väl rengjorda burkar.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Miwiart@glocalnet.net
12 mars 2013

Om man ställer dom varma burkarna upponer med så lite

Luft som möjligt

Så konserverar man dom

Kommentar av syltaren
11 september 2012

ett bra mått för sylt är annars två delar bär och en del socker

Kommentar av Tummen upp!
26 juli 2012

Enkelt och bra recept. Blev kalas med lite mindre socker också.

Kommentar av Sten-Åke Lindell
28 juni 2011

Alternativ till raffinerat socker (strösocker) är endast 350g honung. Det är bra att vara biodlare och samtidigt tycka om "riktig sylt" med mera % bär.

Det blir 80% blåbär och 20% honung, en riktigt bra sylt med större delen bär än sötningsmedel. Trots allt detta använder jag också 1 krm natriumbensoat men försluter burken med ett skikt rent bivax (avtäckningsvax).

80% riktiga bär får anses som lyx idag när procenten bär blir mindre än hälften i fabriskproducerad sylt. Honungen fungerar dessutom bättre än socker.

Kommentar av K
8 augusti 2009

Den blev lite lös men de kanske beror på att jag hade frysta bär och för mycket socker :) annars smaskens!

Kommentar av kids
2 december 2009

gött

Kommentar av Anders D
17 juli 2010

Skulle ni inte kunna ange receptet per kilo eller per liter bär?

Kommentar av blåbärsplockarna som gav upp vid en liter ;-)
23 juli 2010

tänk på att kanske skriva i mindre satser, utgå från en liter, då kan man ju räkna ut lättare!

Svar av en som tröttnar ganska snabbt !!!!
23 juli 2010

det låter väldigt rimligt,man plockar inte mycke mer bär på en och samma gång!!!

Kommentar av arg anonym!
23 juli 2010

ni får järna använda dl och liter istället för att blanda in kg och hg, som BARA förvirrar allt, nu är hela min satts på 5 liter förstörd!!!

Svar av Robert
27 augusti 2011

Gärna stavas det och klarar du inte av receptet så leta rätt på ett annat... Min femåriga dotter klarar av att klura ut måttskalan.

Svar av Cat
5 augusti 2012

Skaffa en köksvåg. En liter blåbär är inte samma sak som ett kilo. Skulle man ange måtten i volym skulle det bli ännu mer fel då blåbär har olika storlek och det får plats fler små blåbär i ett litermått än stora blåbär.

Tips till nästa gång... läs på lite innan du förstör alla dina blåbär.


Vintersoppor

Soppan som värmer i vintermörkret!

Vegetariska soppor är klimatbra, billigt och supergott! Prova en krämig jordärtskockssoppa som enkel festmat.

Soppor är smart mat. Värmande i vintermörkret, lättlagade och enkla att ha färdiga om tiden inte räcker till. Med bröd eller krutonger är kvällsmaten färdig. Och en god soppa med nybakat bröd är också riktigt festmat. Lagar du soppa på råvaror i säsong får du dessutom miljö-bra mat. Och billig!
Därför slår vi gärna ett slag för rotfrukter och lagar potatissoppa, morotssoppa eller rödbetssoppa. Enkla recept med få ingredienser som ändå mättar och har massor av smak. Eller kanske en mustig rotfruktssoppa med fänkål?
Vår senaste favorit är ett nytt recept på jordärtskockssoppa. Smakrik och krämig blir den en perfekt helgrätt eller förrätt. Förförsikt gott, klokt billigt och sjukt lyxigt!

 sopprecept.se

Scones

Fruktscones

Scones är snabbakat och gott, både som fika och mellanmål. Prova ett nytt recept på små, smakliga fruktscones!

scones.se

Picknick till 6 juni

Fira nationaldagen med en härlig picknick!

Svenskare än vår svenska natur kan det väl inte bli? Fira 6 juni och allemansrätten, packa en härlig picknickkorg - kanske med fyllda baguetter med brie och aprikos!

utflyktsmat.se


Matbröd

Hembakad lyx

Doften av nybakat bröd fyller köket! hembakatbrod.se är här!

Visst är det någonting speciellt med doften av nybakat bröd som sprider sig i köket!

Lär dig baka bättre bröd med våra tips. Prova bra brödrecept på olika typer av bröd. Vad sägs om mjuka och goda hålkakor på råg? Eller kanske ett gott grahamsbröd som passar både till soppan och ostbrickan?

Ett helt färskt franskbröd till brunchen är oslagbart... Eller vill du stila med hembakta hamburgerbröd? Välkommen till ännu en god sida på nätet!

 hembakatbrod.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...