Blåbärssylt

En sats ger cirka tre kilo sylt.

Du behöver

  • 3-4 liter blåbär (1 ½-2 kg)
  • (2 dl vatten)
  • 1 ½ kg socker
  • (1 krm natriumbensoat per liter färdig sylt)

Gör så här:

Rensa och skölj bären. Koka upp blåbären, sockret och eventuellt vatten och låt koka i cirka 10 minuter, eller tills bären är mjuka men inte sönderkokta. Tag av från värmen. Skumma av sylten och rör tills den börjar svalna. Vill du använda natriumbensoat så tillsätt nu ett kryddmått per liter färdig sylt och blanda väl. Slå upp sylten i väl rengjorda burkar.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Miwiart@glocalnet.net
12 mars 2013

Om man ställer dom varma burkarna upponer med så lite

Luft som möjligt

Så konserverar man dom

Kommentar av syltaren
11 september 2012

ett bra mått för sylt är annars två delar bär och en del socker

Kommentar av Tummen upp!
26 juli 2012

Enkelt och bra recept. Blev kalas med lite mindre socker också.

Kommentar av Sten-Åke Lindell
28 juni 2011

Alternativ till raffinerat socker (strösocker) är endast 350g honung. Det är bra att vara biodlare och samtidigt tycka om "riktig sylt" med mera % bär.

Det blir 80% blåbär och 20% honung, en riktigt bra sylt med större delen bär än sötningsmedel. Trots allt detta använder jag också 1 krm natriumbensoat men försluter burken med ett skikt rent bivax (avtäckningsvax).

80% riktiga bär får anses som lyx idag när procenten bär blir mindre än hälften i fabriskproducerad sylt. Honungen fungerar dessutom bättre än socker.

Kommentar av K
8 augusti 2009

Den blev lite lös men de kanske beror på att jag hade frysta bär och för mycket socker :) annars smaskens!

Kommentar av kids
2 december 2009

gött

Kommentar av Anders D
17 juli 2010

Skulle ni inte kunna ange receptet per kilo eller per liter bär?

Kommentar av blåbärsplockarna som gav upp vid en liter ;-)
23 juli 2010

tänk på att kanske skriva i mindre satser, utgå från en liter, då kan man ju räkna ut lättare!

Svar av en som tröttnar ganska snabbt !!!!
23 juli 2010

det låter väldigt rimligt,man plockar inte mycke mer bär på en och samma gång!!!

Kommentar av arg anonym!
23 juli 2010

ni får järna använda dl och liter istället för att blanda in kg och hg, som BARA förvirrar allt, nu är hela min satts på 5 liter förstörd!!!

Svar av Robert
27 augusti 2011

Gärna stavas det och klarar du inte av receptet så leta rätt på ett annat... Min femåriga dotter klarar av att klura ut måttskalan.

Svar av Cat
5 augusti 2012

Skaffa en köksvåg. En liter blåbär är inte samma sak som ett kilo. Skulle man ange måtten i volym skulle det bli ännu mer fel då blåbär har olika storlek och det får plats fler små blåbär i ett litermått än stora blåbär.

Tips till nästa gång... läs på lite innan du förstör alla dina blåbär.


Blåbärspaj

Honung lyfter blåbärspajen!

Sommarens första blåbärspaj smakar alltid fantastiskt. Prova ett nytt recept på blåbärspaj med honung!

Blåbären är mogna och vi plockar massor. De blåa bären passar till mycket gott, allt från att strö på gröten till smulpaj. Får du mycket bär i korgen kan du koka blåbärssylt. Prova gärna en variant på blåbärssylt med vanilj eller blåbärssylt med kanel som passar till desserter och glass.
I paj gör sig blåbär perfekt. De är lagom söta och innehåller ofta inte så mycket vatten att pajdegen blir blöt och mjuk. Prova klassisk blåbärspaj eller gör en paj med vaniljsmak.
Nu när säsongens honung brukar finnas att köpa kan du prova ett nytt recept på blåbärspaj med honung. Honungen lyfter blåbärssmaken fint och du får en riktigt god sommarpaj!
Lycka till i bärskogen!

 bärrecept.se

Lasagne

Ädelost

Kombinera grovt med grönt och gör en god fullkornslasagne!

lasagne.nu

Efterrätter

Klassiskt!

En god efterrätt kan lyfta vilken måltid som helst! Varför inte en klassisk pudding?

efteratter.se


lyxspagetti

4 X Carbonara!

Krämig ska pastan vara. Snabbaste vägen till smakrik pastalyx stavas klassisk carbonara!

Vi älskar pasta! En riktigt klassisk carbonara hänger på ingredienserna. Välj din favoritspagetti, en god skinka eller bacon och fin parmesanost. Vi lovar att middan blir lyckad! Elegant och kryddigt blir carbonara med chorizo och ruccola. Och vill du göra det lätt en vardag är enkla carbonaran med skinka fint! Eller så lagar du oststinn pasta carbonara med färskost och basilika. Helt rätt till helgen!

 pastarecept.nu


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Smått och gott

Mandelkakor. Småkakor är stor bakning! Det enkla är ibland det allra godaste.
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...