Blåbärssylt

En sats ger cirka tre kilo sylt.

Du behöver

  • 3-4 liter blåbär (1 ½-2 kg)
  • (2 dl vatten)
  • 1 ½ kg socker
  • (1 krm natriumbensoat per liter färdig sylt)

Gör så här:

Rensa och skölj bären. Koka upp blåbären, sockret och eventuellt vatten och låt koka i cirka 10 minuter, eller tills bären är mjuka men inte sönderkokta. Tag av från värmen. Skumma av sylten och rör tills den börjar svalna. Vill du använda natriumbensoat så tillsätt nu ett kryddmått per liter färdig sylt och blanda väl. Slå upp sylten i väl rengjorda burkar.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Miwiart@glocalnet.net
12 mars 2013

Om man ställer dom varma burkarna upponer med så lite

Luft som möjligt

Så konserverar man dom

Kommentar av syltaren
11 september 2012

ett bra mått för sylt är annars två delar bär och en del socker

Kommentar av Tummen upp!
26 juli 2012

Enkelt och bra recept. Blev kalas med lite mindre socker också.

Kommentar av Sten-Åke Lindell
28 juni 2011

Alternativ till raffinerat socker (strösocker) är endast 350g honung. Det är bra att vara biodlare och samtidigt tycka om "riktig sylt" med mera % bär.

Det blir 80% blåbär och 20% honung, en riktigt bra sylt med större delen bär än sötningsmedel. Trots allt detta använder jag också 1 krm natriumbensoat men försluter burken med ett skikt rent bivax (avtäckningsvax).

80% riktiga bär får anses som lyx idag när procenten bär blir mindre än hälften i fabriskproducerad sylt. Honungen fungerar dessutom bättre än socker.

Kommentar av K
8 augusti 2009

Den blev lite lös men de kanske beror på att jag hade frysta bär och för mycket socker :) annars smaskens!

Kommentar av kids
2 december 2009

gött

Kommentar av Anders D
17 juli 2010

Skulle ni inte kunna ange receptet per kilo eller per liter bär?

Kommentar av blåbärsplockarna som gav upp vid en liter ;-)
23 juli 2010

tänk på att kanske skriva i mindre satser, utgå från en liter, då kan man ju räkna ut lättare!

Svar av en som tröttnar ganska snabbt !!!!
23 juli 2010

det låter väldigt rimligt,man plockar inte mycke mer bär på en och samma gång!!!

Kommentar av arg anonym!
23 juli 2010

ni får järna använda dl och liter istället för att blanda in kg och hg, som BARA förvirrar allt, nu är hela min satts på 5 liter förstörd!!!

Svar av Robert
27 augusti 2011

Gärna stavas det och klarar du inte av receptet så leta rätt på ett annat... Min femåriga dotter klarar av att klura ut måttskalan.

Svar av Cat
5 augusti 2012

Skaffa en köksvåg. En liter blåbär är inte samma sak som ett kilo. Skulle man ange måtten i volym skulle det bli ännu mer fel då blåbär har olika storlek och det får plats fler små blåbär i ett litermått än stora blåbär.

Tips till nästa gång... läs på lite innan du förstör alla dina blåbär.


Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Mat för små

Hemlagad mat åt alla barn!

Ge ditt barn stora matupplevelser. Hur då? Med enkla recept på allt från bärmos till fisk i ugn!

barnmatsrecept.se

Torsdag

Ärtsoppan

Traditionell ärtsoppa på torsdag eller omväxling mitt i veckan? Ja tack till soppa!

sopprecept.se


Muffins

Räddningen i en veckad pappersform

När det plötsligt knackar på dörren är det skönt att ha en snabb fikalösning till hands. Kladdkakemuffins kan vara räddningen!

Snabbakade, enkla och oemotståndliga - muffins finns i många skepnader och fungerar alltid. Allt från morotskaka i muffinsform, via svartvinbärsmuffins till riktigt fullproppade nöt- och chokladmuffins som kan fresta de flesta.

Gör en maffig efterrätt på några minuter: klyv en chokladmuffin och fyll med vispad grädde och banan. Eller servera morotssconesmuffins med smör och apelsinmarmelad...

 bakakaka.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...