Björnbärssylt

Mogna björnbär ger en härlig sylt med fin sommarsmak.

Cirka 2 liter sylt

Du behöver

  • 3 liter björnbär
  • 2-4 dl vatten*
  • 900 g socker

Gör så här:

Rensa och skölj bären. Sjud bären i vattnet några minuter, tillsätt sockret och låt koka upp.

Låt sylten koka i cirka 10 minuter och slå upp i väl rengjorda och varma burkar.

* Mängden vatten som behövs kan variera beroende på hur saftiga bären är men också på hur lös eller fast sylt du föredrar. Är bären mycket saftiga eller närapå blöta behövs knappt något extra vatten - men även då kan det vara bra att tillsätta lite vatten för att inte sylten ska bränna när du koka upp bären.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Kommentar av osignerat
11 september 2012

blev super, använde endast lite vatten och resultatet blev toppen!!!

Kommentar av Sally
21 augusti 2012

Receptet funkar bättre utan något vatten alls. Jag tog bara 3 dl men även med en massa "panik-pektin" blev sylten ändå i lösaste laget. För söt blev den också. Tradigt med recept som inte ens har provats innan de läggs ut. =(

Redaktionens kommentar
Tråkigt att receptet inte blev bra. Alla recept ska vara provlagade men ibland blir det trots det fel och ibland blir resultatet olika beroende på hur bären är. Vi ska dock titta igenom receptet.
Kommentar av frida
26 augusti 2011

supergod och enkel dig gillar jag:)

Kommentar av Peter
28 augusti 2010

jag går och gör den här sylten nu. bums.


Våffelfest

Våffeldagen är här!

Den 25 mars är det Maria Bebådelsedagen och också våffeldagen. Njut av dina favoritvåfflor med familj eller vänner nu på lördag.

Våffeldagen är ett säkert vårtecken. Det brukar påstå att våffeldagen beror på en felsägning, att Vårfrudagen, som Maria bebådelsedagen kallades i södra Sverige förr blev till våffeldagen. Oavsett om det är sant eller inte passar våfflor bra när solen börjar lysa och hönsen åter lägger ägg.
Våfflor finns i mängder av varianter. Från klassiska våfflor, till hallonvåfflor eller vaniljvåfflor. Franska våfflor, våfflor med dinkel … listan kan göras hur lång som helst. Och även om vi gärna serverar våfflor med klassiska tillbehör som sylt och grädde passar de utmärkt med matiga tillbehör som ost eller kallskuret.
Belgiska våfflor har vi puffat för i flera år och nu är de här på bred front. Dessa höga, superfrasiga våfflor har blivit mångas favoritvåfflor. Servera gärna med chokladsås och grädde!

 vafflor.se

Risotto

Snabbt med stil!

En krämig risotto är snabblagad festmat. En variant med salami värmer med stil!

risotto.nu

Sopprecept

Gröna soppor i alla färger

Äter du alltid vegetariskt eller gillar du bara att äta grönt? Prova en färgglad soppa!

sopprecept.se


Frukostbullar

Börja dagen med nybakat!

Att vakna till doften av nybakat bröd höjer humöret hos de flesta. Gör lättbakade frukostbullar som jäser över natten!

Få tackar nej till nybakade frukostbullar, men få vill ställa sig och baka direkt på morgonen. Men det finns knep för att enkelt få nybakade bullar utan mycket jobb: Kalljäs bullarna över natten och baka riktigt gott bröd på morgonen.
Prova något av våra tre bra recept på grahamsbullar som blir extra goda om de jäser över natten! Klassiska grahamsbullar som du låter jäsa färdiga på plåten, eller en variant på grahamsbullar med havregryn i degen som ger mer fibrer. Eller så provar du ett nytt recept på riktigt smarta frukostbullar, där du inte knådar degen på morgonen utan bara delar den i bitar och gräddar. Garanterat luftiga och smakrika frukostbullar utlovas…

 frukostbullar.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...