Äppelmos

Fler äpplen än du orkar äta? Koka äppelmos! Passar lika fint till frukostgröten som på pannkakor.

Har du en matberedare med passertillsats använder du den, annars kan du följa receptet.

Du behöver

  • 2 kg äpplen
  • 600 g socker
  • 2 dl vatten
  • 1 tsk citronsyra
  • (ev 2 krm natriumbensoat)

Gör så här:

Skala och kärna ur äpplena.* Skär dem i mindre bitar och lägg i en kastrull. Rör ut citronsyran i vattnet och slå över frukten. Tillsätt socker och koka upp. Låt moset koka samman tills det är slätt, rör då och då så det inte bränns.

Ta av från värmen och rör eventuellt i två kryddmått natriumbensoat.

Slå upp mostet  i väl rengjorda och värmda burkar eller låt svalna och packa i plastpåsar för förvaring i frys. (I frysen behövs inget konserveringsmedel.)

Tips: Detta receptet ger ett ganska sött äppelmos som påminner om det mos du köper i butik. Sockermängden behövs för att konservera moset som annars lätt blir dåligt. Vill du ha ett mindre sött mos kan du frysa det. Om du fryser moset kan du minska sockermängden till 200-300 g.

 

* Om du använder en passertillsats till en hushållsassistent behöver du oftast varken kärna ur eller skala.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Ingela
3 september 2012

Jag har mycket mindre socker men jag fryser in mosen i platta paket som man lätt kan ta fram och tina istället för att ha den på burkar. Och sen kan jag tipsa om att ånga äpplena i en saftmaja isf att koka dem i vatten. Då stannar alla "nyttigheter" kvar och man får lite äppelsaft som bonus =)

Kommentar av Camilla
24 augusti 2011

Jag tog 450 g socker. Alldeles för mycket för min äpplesort.

Annars är receptet enkelt och moset mycket gott:)

Kommentar av f
15 februari 2011

läg i 50 gram socker.600 gram är för mycket

Kommentar av Kjell
13 november 2010

Hej Jag har fem år gammal hjortronsylt i frysen är den ok?

Redaktionens kommentar
Hm... låter som om den är lite väl gammal? Men du får tina och lukta och smaka...
Kommentar av Magnus
13 september 2009

lägg gärna i 2 kanelstänger och c:a 2 tsk riven ingerfära. Blir riktigt gott

Kommentar av mosmannen
25 oktober 2009

Tack för receptet. Detta är ett väldigt bra och enkelt recept men det blev enligt vår smak för sött. Jag skulle rekomendera att ta det lite lugnt med sockermängden. Kanske hälften vore perfekt.

Kommentar av gunghesten
27 augusti 2009

Krydda med vanilj och kardemumma, det är mumma! :D

Kommentar av Nicole
28 oktober 2009

Hej! helt underbara recept!

Undrar bara hur länge sylten håller sig i kylen resp. frysen?

Tack på förhand!

Redaktionens kommentar
I frysen klarar den sig till nästa säsong. I kylen lika länge, om burkarna är ordentligt rena och varma när du försluter dem.
Kommentar av Sandra
31 augusti 2010

Hej! Om man lägger natriumbensoat i äppelmosetoch ska förvara det i kylen, ska det då förvaras i glasburkar? Eller duger det med plastburkar?

Kommentar av Kent
21 augusti 2008

Jag tycker mos är gott

Svar av Malin
16 augusti 2012

Det är gott


Småkakor

Knapriga småkakor till finfikan!

Störst är inte alltid bäst. Klassiska småkakor är svårslagna på kakfatet, prova spröda mandelkakor med russin!

Chocolate chip cookies i all ära, men ibland är det bra att gå tillbaka till klassikerna för att njuta rena, goda smaker till fikat. Ett välfyllt kakfat med enkla småkakor är en garanterad njutning för alla livsnjutare. Välkända kakor som schackrutor, chokladbröd, kolakakor eller syltkakor fyllda med din favoritsylt. Kanske några spröda kringlor, doppade i pärlsocker? Eller finska pinnar? Själva gillar vi klassiska smaker med russin och mandel i spröda mandelkakor!
De flesta småkakor är lika lättbakade som de är lätta att äta. Som tur är passar de att baka många och frysa in – de tinar på några minuter och är perfekt att ta fram när det plötsligt är läge för finfika! Kanske är det läge att baka en plåt just idag?

 smakakor.se

Soppa

Vardag med stil

Tillbaka till vardagen efter alla helger. Starta upp med soppa och hembakat knäckebröd!

sopprecept.se

Sopprecept

Klassiska soppor

När det är grått ute värmer en soppa. Laga klassisk gulaschsoppa eller vegetariskt!

sopprecept.se


Tårtor

Tårtor för alla tillfällen

Sommaren är högsäsong för tårtor. Prinsesstårta med hallon och vaniljkräm sätter guldkant på skolavslutningen eller födelsedagen!

Gräddtårtan förknippas starkt med kalas, prova en ovanligt god variant med lemon curd i fyllningen! När de färska bären börjar komma lyfts de fram fint i en härlig pannkakstårta.

Alla kan baka tårta! Marängtårta med moccagrädde blir klar på en kvart med färdiga bottnar. Eller överraska med en nyskapande fyllning av hallon, lakrits och passionsfrukt. Variera med olika bär och garnera efter din egen fantasi. Lycka till med tårtkalaset!

 bakatårta.se


Baka med rotfrukter!

Morotskaka med honung Vi stoppar gärna rotfrukter i efterrätten - en morotskaka förstås! Len glasyr med honung blir pricken över i.

Pajrecept

Kryddig korvpaj Låt pajen bli en hel måltid!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...