Äppelmos

Fler äpplen än du orkar äta? Koka äppelmos! Passar lika fint till frukostgröten som på pannkakor.

Har du en matberedare med passertillsats använder du den, annars kan du följa receptet.

Du behöver

  • 2 kg äpplen
  • 600 g socker
  • 2 dl vatten
  • 1 tsk citronsyra
  • (ev 2 krm natriumbensoat)

Gör så här:

Skala och kärna ur äpplena.* Skär dem i mindre bitar och lägg i en kastrull. Rör ut citronsyran i vattnet och slå över frukten. Tillsätt socker och koka upp. Låt moset koka samman tills det är slätt, rör då och då så det inte bränns.

Ta av från värmen och rör eventuellt i två kryddmått natriumbensoat.

Slå upp mostet  i väl rengjorda och värmda burkar eller låt svalna och packa i plastpåsar för förvaring i frys. (I frysen behövs inget konserveringsmedel.)

Tips: Detta receptet ger ett ganska sött äppelmos som påminner om det mos du köper i butik. Sockermängden behövs för att konservera moset som annars lätt blir dåligt. Vill du ha ett mindre sött mos kan du frysa det. Om du fryser moset kan du minska sockermängden till 200-300 g.

 

* Om du använder en passertillsats till en hushållsassistent behöver du oftast varken kärna ur eller skala.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Ingela
3 september 2012

Jag har mycket mindre socker men jag fryser in mosen i platta paket som man lätt kan ta fram och tina istället för att ha den på burkar. Och sen kan jag tipsa om att ånga äpplena i en saftmaja isf att koka dem i vatten. Då stannar alla "nyttigheter" kvar och man får lite äppelsaft som bonus =)

Kommentar av Camilla
24 augusti 2011

Jag tog 450 g socker. Alldeles för mycket för min äpplesort.

Annars är receptet enkelt och moset mycket gott:)

Kommentar av f
15 februari 2011

läg i 50 gram socker.600 gram är för mycket

Kommentar av Kjell
13 november 2010

Hej Jag har fem år gammal hjortronsylt i frysen är den ok?

Redaktionens kommentar
Hm... låter som om den är lite väl gammal? Men du får tina och lukta och smaka...
Kommentar av Magnus
13 september 2009

lägg gärna i 2 kanelstänger och c:a 2 tsk riven ingerfära. Blir riktigt gott

Kommentar av mosmannen
25 oktober 2009

Tack för receptet. Detta är ett väldigt bra och enkelt recept men det blev enligt vår smak för sött. Jag skulle rekomendera att ta det lite lugnt med sockermängden. Kanske hälften vore perfekt.

Kommentar av gunghesten
27 augusti 2009

Krydda med vanilj och kardemumma, det är mumma! :D

Kommentar av Nicole
28 oktober 2009

Hej! helt underbara recept!

Undrar bara hur länge sylten håller sig i kylen resp. frysen?

Tack på förhand!

Redaktionens kommentar
I frysen klarar den sig till nästa säsong. I kylen lika länge, om burkarna är ordentligt rena och varma när du försluter dem.
Kommentar av Sandra
31 augusti 2010

Hej! Om man lägger natriumbensoat i äppelmosetoch ska förvara det i kylen, ska det då förvaras i glasburkar? Eller duger det med plastburkar?

Kommentar av Kent
21 augusti 2008

Jag tycker mos är gott

Svar av Malin
16 augusti 2012

Det är gott


Vintersoppor

Värmande vintersmaker med råvaror i säsong!

Gråa och kyliga novemberdagar kräver värme inombords. En ångande rotfruktssoppa med fänkål och tomat tinar frusna vintersjälar!

Vintermat måste inte vara lika grå som dagsljuset. Och även om man är miljöklok och väljer mat efter säsong så går det att laga god, vacker och värmande mat i november.
Mota undan förkylningen med basilikasoppa eller gör klassisk, värmande vintersoppa med fisk. Kanske ett långkok på köttsoppa med rotfrukter eller en värmande rödbetssoppa passar en kylig dag när man bara vill vara inomhus?
En vegetarisk gulaschsoppa är en riktigt mustig och värmande vintersoppa. Och så ska man inte glömma ärtsoppan – serverad med grovt bröd är det svårslagen vintermat.
Den som vill krydda soppan lite extra kan prova en rotfruktssoppa med fänkål och chili – en soppa som garanterat värmer i vinterrusket!

 sopprecept.se

Sopprecept

Sopplunch

Soppa är den perfekta lunchen en solig höstdag. Och en utmärkt starkt på middagen en kulen kväll! Nya sopprecept på sopprecept.se.

sopprecept.se

Kycklingrecept

Grillat är godast!

Färdiggrillad kyckling i påse från butiken? Nej tack! Laga rödlöksfylld kyckling med yoghurt i stället!

kycklingrecept.nu


Hembakat

Baka bättre bröd!

Hembakat bröd lyfter middagen till en ny nivå. Prova grahamsbröd som får gästerna att jubla!

Ingen kan vara likgiltig inför lukten av nybakat bröd. Att baka själv har blivit ett intresse som fångar allt fler. Förutom smaken så får du ett bröd du garanterat vet vad det innehåller. Och så kan du anpassa brödet så det passar din smak: Börja dagen med hålkakor, baka eget surdegsbröd till kallskuret och osten eller svänga ihop baguetter som passar soppan. Prova gärna ett nytt recept på grahamsbröd som är perfekt till höstens värmande grytor och soppor! Eller baka mångas favoritbröd – luftigt dinkelbröd till maten.

 hembakatbrod.se


Kladdkakor

Kladdkaka med nötmarängbotten Förnya kladdkaksbaket med en lätt marängbotten med hasselnötter. Vispad grädde är ett måste!

Laxrätter

Äppelfylld lax i ugn Lite tid att laga tar den, laxen, men med alla höstiga tillbehör gör den sig till såväl finmiddag som kall på buffé.
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...