Äppelmos

Fler äpplen än du orkar äta? Koka äppelmos! Passar lika fint till frukostgröten som på pannkakor.

Har du en matberedare med passertillsats använder du den, annars kan du följa receptet.

Du behöver

  • 2 kg äpplen
  • 600 g socker
  • 2 dl vatten
  • 1 tsk citronsyra
  • (ev 2 krm natriumbensoat)

Gör så här:

Skala och kärna ur äpplena.* Skär dem i mindre bitar och lägg i en kastrull. Rör ut citronsyran i vattnet och slå över frukten. Tillsätt socker och koka upp. Låt moset koka samman tills det är slätt, rör då och då så det inte bränns.

Ta av från värmen och rör eventuellt i två kryddmått natriumbensoat.

Slå upp mostet  i väl rengjorda och värmda burkar eller låt svalna och packa i plastpåsar för förvaring i frys. (I frysen behövs inget konserveringsmedel.)

Tips: Detta receptet ger ett ganska sött äppelmos som påminner om det mos du köper i butik. Sockermängden behövs för att konservera moset som annars lätt blir dåligt. Vill du ha ett mindre sött mos kan du frysa det. Om du fryser moset kan du minska sockermängden till 200-300 g.

 

* Om du använder en passertillsats till en hushållsassistent behöver du oftast varken kärna ur eller skala.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Ingela
3 september 2012

Jag har mycket mindre socker men jag fryser in mosen i platta paket som man lätt kan ta fram och tina istället för att ha den på burkar. Och sen kan jag tipsa om att ånga äpplena i en saftmaja isf att koka dem i vatten. Då stannar alla "nyttigheter" kvar och man får lite äppelsaft som bonus =)

Kommentar av Camilla
24 augusti 2011

Jag tog 450 g socker. Alldeles för mycket för min äpplesort.

Annars är receptet enkelt och moset mycket gott:)

Kommentar av f
15 februari 2011

läg i 50 gram socker.600 gram är för mycket

Kommentar av Kjell
13 november 2010

Hej Jag har fem år gammal hjortronsylt i frysen är den ok?

Redaktionens kommentar
Hm... låter som om den är lite väl gammal? Men du får tina och lukta och smaka...
Kommentar av Magnus
13 september 2009

lägg gärna i 2 kanelstänger och c:a 2 tsk riven ingerfära. Blir riktigt gott

Kommentar av mosmannen
25 oktober 2009

Tack för receptet. Detta är ett väldigt bra och enkelt recept men det blev enligt vår smak för sött. Jag skulle rekomendera att ta det lite lugnt med sockermängden. Kanske hälften vore perfekt.

Kommentar av gunghesten
27 augusti 2009

Krydda med vanilj och kardemumma, det är mumma! :D

Kommentar av Nicole
28 oktober 2009

Hej! helt underbara recept!

Undrar bara hur länge sylten håller sig i kylen resp. frysen?

Tack på förhand!

Redaktionens kommentar
I frysen klarar den sig till nästa säsong. I kylen lika länge, om burkarna är ordentligt rena och varma när du försluter dem.
Kommentar av Sandra
31 augusti 2010

Hej! Om man lägger natriumbensoat i äppelmosetoch ska förvara det i kylen, ska det då förvaras i glasburkar? Eller duger det med plastburkar?

Kommentar av Kent
21 augusti 2008

Jag tycker mos är gott

Svar av Malin
16 augusti 2012

Det är gott


Rabarberpremiär

Frisk sylt av årets först rabarber!

Säsongens första rabarber är alltid den allra godaste. Njut den i en nygräddad paj eller som varm rabarbersylt med citrus!

Rabarber hör sommaren till och brukar vara något som odlas i den minsta av täppor. Så här års har de rödaktiga stjälkarna blivit stora nog att skördas i stora delar av landet.
Klassiska bakverk som smulpajen med smak av kolasmak eller kardemumma är ett måste till någon av vårens fikastunder.
Längre fram är rabarbersylt av alla slag eller rabarberchutney att spara i skafferiet till hösten något som är väl värt besväret.
Men prova redan nu att göra ett nytt recept på rabarbersylt med citrus – ett riktigt gott och friskt sätt att ta vara på de fina stjälkarna. Perfekt som scones eller kex! Och riktigt gott att servera ljummen på vaniljglass eller våfflor!

 kokasylt.se

Pastarecept

Bästa helgpastan

Älskade pasta! Byt vardagsmakaroner mot läcker cannelloni i helgen.

pastarecept.nu

Squashrecept

Squash i överflöd

När squashen mognar i trädgården blir mången odlare panikslagen. Vad gör man med överflödet? Tja, kanske paj?

vegetariskarecept.se


Kantareller

Snabblagad svamplycka

Ingen svamp är lika fylld med sommarsmak som kantarellen. Laga kantarellpasta för att fånga smaken.

Att svampen smakar bäst fräst i lite smör är ingen hemlighet. Tillagar du den rätt räcker det med en mindre mängd svamp för att smaksätta en måltid. Fräs lite kantarell och blanda i västerbottenostpajen och du har en smakrik kantarellpaj. Till risotton är svampen sjävklar och i frasiga kantarellknyten lyfter mördegen fram smaken på snabbaste och lyxigaste sätt. Blandar du smörstekta kantareller med mango och honung fixar du en härlig kantarellpasta där mangons söta smak lockar fram svampsmaken. Perfekt sommarmat helt enkelt!

 pastarecept.nu


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Vegoparty

Vegetarisk som mättar. En riktigt matig vegosallad med massor av smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...