Äppelmos

Fler äpplen än du orkar äta? Koka äppelmos! Passar lika fint till frukostgröten som på pannkakor.

Har du en matberedare med passertillsats använder du den, annars kan du följa receptet.

Du behöver

  • 2 kg äpplen
  • 600 g socker
  • 2 dl vatten
  • 1 tsk citronsyra
  • (ev 2 krm natriumbensoat)

Gör så här:

Skala och kärna ur äpplena.* Skär dem i mindre bitar och lägg i en kastrull. Rör ut citronsyran i vattnet och slå över frukten. Tillsätt socker och koka upp. Låt moset koka samman tills det är slätt, rör då och då så det inte bränns.

Ta av från värmen och rör eventuellt i två kryddmått natriumbensoat.

Slå upp mostet  i väl rengjorda och värmda burkar eller låt svalna och packa i plastpåsar för förvaring i frys. (I frysen behövs inget konserveringsmedel.)

Tips: Detta receptet ger ett ganska sött äppelmos som påminner om det mos du köper i butik. Sockermängden behövs för att konservera moset som annars lätt blir dåligt. Vill du ha ett mindre sött mos kan du frysa det. Om du fryser moset kan du minska sockermängden till 200-300 g.

 

* Om du använder en passertillsats till en hushållsassistent behöver du oftast varken kärna ur eller skala.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Ingela
3 september 2012

Jag har mycket mindre socker men jag fryser in mosen i platta paket som man lätt kan ta fram och tina istället för att ha den på burkar. Och sen kan jag tipsa om att ånga äpplena i en saftmaja isf att koka dem i vatten. Då stannar alla "nyttigheter" kvar och man får lite äppelsaft som bonus =)

Kommentar av Camilla
24 augusti 2011

Jag tog 450 g socker. Alldeles för mycket för min äpplesort.

Annars är receptet enkelt och moset mycket gott:)

Kommentar av f
15 februari 2011

läg i 50 gram socker.600 gram är för mycket

Kommentar av Kjell
13 november 2010

Hej Jag har fem år gammal hjortronsylt i frysen är den ok?

Redaktionens kommentar
Hm... låter som om den är lite väl gammal? Men du får tina och lukta och smaka...
Kommentar av Magnus
13 september 2009

lägg gärna i 2 kanelstänger och c:a 2 tsk riven ingerfära. Blir riktigt gott

Kommentar av mosmannen
25 oktober 2009

Tack för receptet. Detta är ett väldigt bra och enkelt recept men det blev enligt vår smak för sött. Jag skulle rekomendera att ta det lite lugnt med sockermängden. Kanske hälften vore perfekt.

Kommentar av gunghesten
27 augusti 2009

Krydda med vanilj och kardemumma, det är mumma! :D

Kommentar av Nicole
28 oktober 2009

Hej! helt underbara recept!

Undrar bara hur länge sylten håller sig i kylen resp. frysen?

Tack på förhand!

Redaktionens kommentar
I frysen klarar den sig till nästa säsong. I kylen lika länge, om burkarna är ordentligt rena och varma när du försluter dem.
Kommentar av Sandra
31 augusti 2010

Hej! Om man lägger natriumbensoat i äppelmosetoch ska förvara det i kylen, ska det då förvaras i glasburkar? Eller duger det med plastburkar?

Kommentar av Kent
21 augusti 2008

Jag tycker mos är gott

Svar av Malin
16 augusti 2012

Det är gott


Kantareller

Sommarsvamp till pasta, pytt och sallad!

Att hitta sommarens första kantareller är ett magiskt ögonblick. Njut dem nystekta på en toast eller förvandla dem till en enkel sommarsallad.

Snart fylls skogarna på nytt med svamp, men nu är gul kantarell fortfarande en riktig lyx som dyker upp i gräset runt stigar och skogsvägar.
De första fynden vi bärgar, försiktigt plockade i solhatten, smörsteker vi alltid och lägger på en skiva rostat surdegsbröd. Kanske lite flingsalt och svartpeppar att strö över. Så enkelt men otroligt gott!
Ganska snart vill vi ha omväxling och gör en gräddig kantarellstuvning som gör sig på både bröd, som täcke på nöt– eller lammkött i ugn eller som tillbehör till vilt.
Kantareller passar också fint i lätta, somriga rätter. En pytt med kantareller lockar fram smakerna hos alla ingredienser och en snabb kantarellpasta är enkel sommarmat med festsmak.
Prova gärna att smörsteka kantarellerna och toppa en god grönsallad med dem. Ett annorlunda men riktigt gott sätt att njuta av sommarens första svampskörd!

 svamprecept.se

Sopprecept

Sopplunch

Soppa är den perfekta lunchen en solig höstdag. Och en utmärkt starkt på middagen en kulen kväll! Nya sopprecept på sopprecept.se.

sopprecept.se

Vardagsfest

Dragongryta

Ingenting går upp mot smaken av dragon och svamp... Laga en festegryta som lockar fram det bästa ur helgen!

helgmenyn.se


Sopprecept

Goda soppor

En god soppa till helgen? Många av nya recept på sopprecpt.se!

Förrätt, varmrätt eller efterrätt ? soppan platsar på många ställen i menyn. Milt och lättlagat eller mustigt och smakrikt, det finns en soppa för varje tillfälle.

Vegetarisk morotssoppa, potatis- och purjolökssoppa eller en rustik köttsoppa? Nu har vi gjort en stor uppdatering av sopprecept.se ? sajten med många bra recept för soppälskare. Fler recept, nya varianter och fler bilder. Krämig kycklingsoppa? Kanske en tallrik Borsjtj ? rödbetssoppa?

Titta in på en tallrik soppa, vi vet att den kommer att smaka bra!

 sopprecept.se


Kantareller

Svampstuvning på toast. Färska kantareller i en len gräddstuvning är den perfekta förrätten...

Soppor

Grönsakssoppa Kallt ute? Laga en värmande höstsoppa!
Prenumerera direkt! Gratis!

Quesadillas

Greppvänliga tacos Visst är tacos gott men variation förnöjer - gör egna quesadillas med härligt rökig smak.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...