Äppelmos

Fler äpplen än du orkar äta? Koka äppelmos! Passar lika fint till frukostgröten som på pannkakor.

Har du en matberedare med passertillsats använder du den, annars kan du följa receptet.

Du behöver

  • 2 kg äpplen
  • 600 g socker
  • 2 dl vatten
  • 1 tsk citronsyra
  • (ev 2 krm natriumbensoat)

Gör så här:

Skala och kärna ur äpplena.* Skär dem i mindre bitar och lägg i en kastrull. Rör ut citronsyran i vattnet och slå över frukten. Tillsätt socker och koka upp. Låt moset koka samman tills det är slätt, rör då och då så det inte bränns.

Ta av från värmen och rör eventuellt i två kryddmått natriumbensoat.

Slå upp mostet  i väl rengjorda och värmda burkar eller låt svalna och packa i plastpåsar för förvaring i frys. (I frysen behövs inget konserveringsmedel.)

Tips: Detta receptet ger ett ganska sött äppelmos som påminner om det mos du köper i butik. Sockermängden behövs för att konservera moset som annars lätt blir dåligt. Vill du ha ett mindre sött mos kan du frysa det. Om du fryser moset kan du minska sockermängden till 200-300 g.

 

* Om du använder en passertillsats till en hushållsassistent behöver du oftast varken kärna ur eller skala.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Ingela
3 september 2012

Jag har mycket mindre socker men jag fryser in mosen i platta paket som man lätt kan ta fram och tina istället för att ha den på burkar. Och sen kan jag tipsa om att ånga äpplena i en saftmaja isf att koka dem i vatten. Då stannar alla "nyttigheter" kvar och man får lite äppelsaft som bonus =)

Kommentar av Camilla
24 augusti 2011

Jag tog 450 g socker. Alldeles för mycket för min äpplesort.

Annars är receptet enkelt och moset mycket gott:)

Kommentar av f
15 februari 2011

läg i 50 gram socker.600 gram är för mycket

Kommentar av Kjell
13 november 2010

Hej Jag har fem år gammal hjortronsylt i frysen är den ok?

Redaktionens kommentar
Hm... låter som om den är lite väl gammal? Men du får tina och lukta och smaka...
Kommentar av Magnus
13 september 2009

lägg gärna i 2 kanelstänger och c:a 2 tsk riven ingerfära. Blir riktigt gott

Kommentar av mosmannen
25 oktober 2009

Tack för receptet. Detta är ett väldigt bra och enkelt recept men det blev enligt vår smak för sött. Jag skulle rekomendera att ta det lite lugnt med sockermängden. Kanske hälften vore perfekt.

Kommentar av gunghesten
27 augusti 2009

Krydda med vanilj och kardemumma, det är mumma! :D

Kommentar av Nicole
28 oktober 2009

Hej! helt underbara recept!

Undrar bara hur länge sylten håller sig i kylen resp. frysen?

Tack på förhand!

Redaktionens kommentar
I frysen klarar den sig till nästa säsong. I kylen lika länge, om burkarna är ordentligt rena och varma när du försluter dem.
Kommentar av Sandra
31 augusti 2010

Hej! Om man lägger natriumbensoat i äppelmosetoch ska förvara det i kylen, ska det då förvaras i glasburkar? Eller duger det med plastburkar?

Kommentar av Kent
21 augusti 2008

Jag tycker mos är gott

Svar av Malin
16 augusti 2012

Det är gott


Julgodis

Julstämning för alla gottegrisar!

Kola, fudge och marsipan – hemlagat godis är det bästa julstök som finns!

Det är någonting särskilt med smaken av hemkokt kola. För många är därför just kolan det viktigaste att göra själv till jul. Och det är inte så svårt! Har du en termometer och tid på dej är chansen stor att du får en härlig och lagom seg kola! Klassiska kolor som julkola eller gräddkola passar fint till jul. Vår egen favorit i år är fransk chokladkola. Lite överkurs kanske, men garanterat värt jobbet! Fler bra kolarecept för julfirande kolakokare på kolarecet.se.
Och så vill vi ha fudge till jul! Det är mjukt chokladgodis som påminner både om nougat, kola och choklad… Underbart gott och lätt att lyckas med. Gör minst en omgång chokladfudge! Perfekt att ge bort. Det har aldrig hänt att den inte går åt!
Sen ska vi inte glömma alla andra klassiker: Ischokladen med mint eller apelsin, marsipanen, knäck med mandel eller vanilj och tryffel! Kanske en bit hasselnötsnougat på slutet?
Bara att börja jobba på en godisgodare jul!

 kolarecept.se

Dressing

Salladens bästa vän

Det är dressingen som får salladen att lyfta! Sno ihop en rhodeislandsås som skickar den färdiga varianten till skamvrån.

dressingrecept.se

Sallader

Somriga sallader

I värmen längtar man efter enkel, svalkande mat. Gör en spännande och nyttig quinoasallad med havtorn och marinerade bönor!

bärrecept.se


Kladdkakor

Nya kladdiga kakor

Kladdkaka är mångas favoritkaka. På kladdkakor.se finns alltid recepten du behöver. Bara att slå på ugnen!

Prova en ny kladdkaka till fikat! Eller baka nåt gott till helgen. Nu finns nya recept på kladdkakor på kladdkakor.se. Vad sägs om kladdkaka med mörk choklad? Eller en variant med mint som smak? Härligt kladdigt och läckert!

 kladdkakor.se


Saffranskaka

Saffransbutterkaka En god variant av saffransbröd som passar från 1 advent till nyår! Riktigt smaskigt som räcker till många julfirare.

Långkål

Grönkål har varit ett måste på julbordet i många familjer under långa tider. Klassiskt julkryddat med grädde och kryddnejlika!
Prenumerera direkt! Gratis!

Hemlagat julgodis

Gräddkola Inget slår hemkokt kola i godispåsen. Det är enklare än du tror, håll koll på när kolan är färdig bara (och försök hålla dig från att smaka brännhet smet...).
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...