Äppelchutney med tranbär

God och syrligt frisk chutney som passar bra som tillbehör till många rätter och som ingrediens i röror och såser.

Du behöver

  • 1 kg skalade och urkärnade äpplen (20–30 äpplen)
  • 2 medelstora gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 1/2 dl rödvinsvinäger
  • 4 dl farinsocker
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl syltade tranbär
  • 1 ekologisk citron
  • 2 tsk gula senapsfrön
  • 1 kanelstång
  • 2 tsk salt

Gör så här:

Skala och kärna ur äpplena. Har du en äppelsvarv som kärnar ur och skivar använder du den, annars klyftar du äpplena i tunna klyftor.
Skala och grovhacka löken. Skala och finhacka vitlöken.
Tvätta citronen noga och skrubba skalet. Finriv det yttersta skalet och pressa saften. Blanda skalet och saften med äpplet.
Lägg nu alla ingredienser i en stor kastrull och koka upp.
Låt chutneyn småkoka i cirka 50 minuter utan lock. Rör då och då i grytan.
Häll upp den heta chutneyn i väl rengjorda, varma burkar. Sätt på lock och låt dem svalna helt.
Lagra nu chutneyn svalt, i kyl, sval eller jordkällare i cirka en månad. Därefter har smaken mognat och den håller sig till nästa säsong om du förvarar den kallt.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Fettisdagen

Baka semlor med mjuk maräng till fettisdagen!

Vi älskar semlor! Årets absolut hetaste nyhet är semlor med mjuk färskmaräng på mandelfyllningen!

Stora, klassiska semlor fyllda med fluffig grädde. Eller minisemlor? Kanske en wienersemla, karlsbader, chokladsemla eller hallonsemlor? Lemon-curd-semla, tiramisù-semla eller semmelmuffins? Lingonsemla, chokladmoussemla eller vaniljsemla … Att skapa nya varianter av den klassiska semlan med mandelmassa och vispgrädde har verkligen spridit sig. Då vi på pepparochsalt var tidigt ut med att experimentera är det inte konstigt att vi har tagit fram några av de bästa recepten på hemgjorda semlor. Vilken blir då årets godaste nyhet på Fettisdagen? Självklart ett helt nytt recept på semla med färsk maräng. Nytt och spännande! Men oavsett om du vågar prova nytt är hembakat godast. Och hos oss får du både tips och recept för att skapa de allra bästa semlorna.

 semlor.nu

Laga mer fisk!

Mat med gott rykte

Inte bara nyttiga utan dessutom fulla med smak. Bjud på klassiskt dillkryddade laxkotletter!

fiskrecept.nu

Soppa

Ostsoppa

En tallrik soppa kanske? En krämig ost- och svampsoppa värmer gott!

sopprecept.se


Surdegsbröd

Hembakat med klass

Känslan av att ha bakat eget, riktigt gott bröd är fantastisk. Med bara mjöl, vatten, salt och lite jäst lyckas du med ljust surdegsbröd!

Surdegsbakandet stannade inte vid att bli en våg. Det är en alldeles för bra metod för att glömmas bort! Vi hjälper dig komma igång med din egen surdeg så du kan baka allt från grovt rågbröd med russin till ljust formbröd.

Experimentera gärna med dinkel eller havre för att hitta din favorit till frukosten. För dig som inte har degblandare eller starka armar rekommenderar vi knådfritt dinkelbröd helt utan jäst. Välkommen till en värld av gott bröd!

 surdegsbrod.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...