Äppelchutney med tranbär

God och syrligt frisk chutney som passar bra som tillbehör till många rätter och som ingrediens i röror och såser.

Du behöver

  • 1 kg skalade och urkärnade äpplen (20–30 äpplen)
  • 2 medelstora gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 1/2 dl rödvinsvinäger
  • 4 dl farinsocker
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl syltade tranbär
  • 1 ekologisk citron
  • 2 tsk gula senapsfrön
  • 1 kanelstång
  • 2 tsk salt

Gör så här:

Skala och kärna ur äpplena. Har du en äppelsvarv som kärnar ur och skivar använder du den, annars klyftar du äpplena i tunna klyftor.
Skala och grovhacka löken. Skala och finhacka vitlöken.
Tvätta citronen noga och skrubba skalet. Finriv det yttersta skalet och pressa saften. Blanda skalet och saften med äpplet.
Lägg nu alla ingredienser i en stor kastrull och koka upp.
Låt chutneyn småkoka i cirka 50 minuter utan lock. Rör då och då i grytan.
Häll upp den heta chutneyn i väl rengjorda, varma burkar. Sätt på lock och låt dem svalna helt.
Lagra nu chutneyn svalt, i kyl, sval eller jordkällare i cirka en månad. Därefter har smaken mognat och den håller sig till nästa säsong om du förvarar den kallt.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Våffelfest

Våffeldagen är här!

Den 25 mars är det Maria Bebådelsedagen och också våffeldagen. Njut av dina favoritvåfflor med familj eller vänner nu på lördag.

Våffeldagen är ett säkert vårtecken. Det brukar påstå att våffeldagen beror på en felsägning, att Vårfrudagen, som Maria bebådelsedagen kallades i södra Sverige förr blev till våffeldagen. Oavsett om det är sant eller inte passar våfflor bra när solen börjar lysa och hönsen åter lägger ägg.
Våfflor finns i mängder av varianter. Från klassiska våfflor, till hallonvåfflor eller vaniljvåfflor. Franska våfflor, våfflor med dinkel … listan kan göras hur lång som helst. Och även om vi gärna serverar våfflor med klassiska tillbehör som sylt och grädde passar de utmärkt med matiga tillbehör som ost eller kallskuret.
Belgiska våfflor har vi puffat för i flera år och nu är de här på bred front. Dessa höga, superfrasiga våfflor har blivit mångas favoritvåfflor. Servera gärna med chokladsås och grädde!

 vafflor.se

Kola

Lyxigaste lördagsgodiset!

Sötsuget tar inte slut med påsken, och hemlagad kola till lördagsgodis kan väl inte vara så farligt?

kolarecept.se

Pannkakor

Nyttig plockmat

Laga någonting nyttigt till helgen! Vad sägs om pannkakor?

pannkakor.se


Läcker pudding

Smakfull squash

Squash brukar växa så det brakar i augusti. En god pudding till efterrätt eller lunch kanske?

Nu är säsongen för squash och den som provat att odla dessa snabbväxande jättefrukter vet att de finns i mängder av varianter och kan bli enorma.
När du ätit dej mätt på squashsoppa kan du prova att göra en variant med squash och svamp. Att fylla och ugnsbaka squash är en läcker rätt som passar många. Eller använd den istället för aubergin i en klassisk moussaka.
En enkel squashpudding passar både efterrätt eller som lättare kvällsrätt. Servera med frukt och lite vispad grädde!

 efterratter.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...