Äppelchutney med tranbär

God och syrligt frisk chutney som passar bra som tillbehör till många rätter och som ingrediens i röror och såser.

Du behöver

  • 1 kg skalade och urkärnade äpplen (20–30 äpplen)
  • 2 medelstora gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 1/2 dl rödvinsvinäger
  • 4 dl farinsocker
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl syltade tranbär
  • 1 ekologisk citron
  • 2 tsk gula senapsfrön
  • 1 kanelstång
  • 2 tsk salt

Gör så här:

Skala och kärna ur äpplena. Har du en äppelsvarv som kärnar ur och skivar använder du den, annars klyftar du äpplena i tunna klyftor.
Skala och grovhacka löken. Skala och finhacka vitlöken.
Tvätta citronen noga och skrubba skalet. Finriv det yttersta skalet och pressa saften. Blanda skalet och saften med äpplet.
Lägg nu alla ingredienser i en stor kastrull och koka upp.
Låt chutneyn småkoka i cirka 50 minuter utan lock. Rör då och då i grytan.
Häll upp den heta chutneyn i väl rengjorda, varma burkar. Sätt på lock och låt dem svalna helt.
Lagra nu chutneyn svalt, i kyl, sval eller jordkällare i cirka en månad. Därefter har smaken mognat och den håller sig till nästa säsong om du förvarar den kallt.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Krutonger

Tillbehören som lyfter maten

Rätt tillbehör förvandlar vardagsmat till fest. Läckra krutonger lyfter soppan, salladen eller grytan!

buffemat.se

Buffé

Planera sommarens buffé

Buffé är en avslappnad bjudform som ger mycket valfrihet. Säsong för sparris - vi bjuder på buffévarianter som sparris med parmesan eller parmaskinka!

buffemat.se


Bakabullar

Heja kanelbullen!

Fira en brungräddad fikafavorit! Den 4 oktober är det kanelbullens dag!

Få kakor och fikabröd är lika uppskattade och klassiska som kanelbullen!

Som caféägare fick jag baka plåtvis med dessa gyllenbruna läckerheter. För ung som gammal älskade bullar...

I år är det tio år sedan Kanelbullens dag först firades. Och nog finns det skäl att fira med en nybakad bulle.

bakabullar.se hittar du tipsen för de bästa kanelbullarna. Och skulle du mot förmodan vara trött på just kanelbullar så finns det recept på många andra, goda bullar!

 bakabullar.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...