Äppelchutney med enbär och rökt chili

Läcker chutney som passar både till vilt och grillat! Prova till lammstek...

Du behöver

  • 1 kg skalade och urkärnade äpplen
  • 2 stora gula lökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 500 g socker eller brun farin
  • 1 msk malen ingefära
  • 1 dl russin
  • 1 rökt, torkad chilifrukt
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk malen kanel
  • 8 enbär
  • 2 1/2 dl vitvinsvinäger

Gör så här:

Satsen räcker till cirka 4 stora 700g burkar.

Skala och kärna ur äpplena. Har du en äppelsvarv som kärnar ur och skivar använder du den, annars klyftar du äpplena i tunna klyftor.

Skala och skiva löken fint. Skala och finhacka vitlöken.

Klipp eller skär chilin i små bitar. Vill du ha en mildare smak skrapar du bort fröna.

Lägg alla ingredienser i en stor kastrull och koka upp.

Låt chutneyn småkoka i 40 minuter utan lock. Rör då och då i grytan.

Häll upp den heta chutneyn i väl rengjorda, varma burkar. Sätt på lock och låt dem svalna helt.

Lagra nu chutneyn svalt, i kyl, sval eller jordkällare i 3-4 veckor. Den håller sig till nästa säsong om du förvarar den kallt.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Våffelfest

Våffeldagen är här!

Den 25 mars är det Maria Bebådelsedagen och också våffeldagen. Njut av dina favoritvåfflor med familj eller vänner nu på lördag.

Våffeldagen är ett säkert vårtecken. Det brukar påstå att våffeldagen beror på en felsägning, att Vårfrudagen, som Maria bebådelsedagen kallades i södra Sverige förr blev till våffeldagen. Oavsett om det är sant eller inte passar våfflor bra när solen börjar lysa och hönsen åter lägger ägg.
Våfflor finns i mängder av varianter. Från klassiska våfflor, till hallonvåfflor eller vaniljvåfflor. Franska våfflor, våfflor med dinkel … listan kan göras hur lång som helst. Och även om vi gärna serverar våfflor med klassiska tillbehör som sylt och grädde passar de utmärkt med matiga tillbehör som ost eller kallskuret.
Belgiska våfflor har vi puffat för i flera år och nu är de här på bred front. Dessa höga, superfrasiga våfflor har blivit mångas favoritvåfflor. Servera gärna med chokladsås och grädde!

 vafflor.se

Röda, svarta och vita vinbär

Semestertid med vinbärsplockning

Svarta och röda vinbär skiljer sig distinkt åt när det gäller smak, men båda blir goda i vinbärskakor - eller till sylt förstås!

smakakor.se

Rabarber

Rabarbertider

Nu sträcker de slanka röda stjälkarna på sig i trädgården. Dags att njuta av rabarber, kanske i muffins?

smulpaj.se


Sockerkakor

Mjuka kakor!

Kakälskare, se hit! www.sockerkakor.se är en sajt med bara mjuka kakor.

Finns det någonting mera klassiskt i kakväg än sockerkaka? Goda, mjuka och lättbakade. Och med stora variationsmöjligheter.

En luftig och lätt tårtbotten, en saftig och god chokladkaka eller en enkel sockerkaka, som passar fint en vardag? Nu lansera vi receptsajten www.sockerkakor.se inom pepparochsalt.se.

Kanske hittar du en ny favoritkaka redan i dag? Varmt välkommen in bland de nya recepten!

 sockerkakor.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...