Äppelchutney

Bra recept på en klassisk, söt-syrlig äppelchutney med russin och lite sting av ingefära och senapsfrön. Perfekt till höstgrytor och till fläskkött!

Stor sats - bra om du fått mycket äpplen.

Du behöver

  • 1 kg skalade och urkärnade äpplen (20–30 äpplen)
  • 3 medelstora gula lökar
  • 5 vitlöksklyftor
  • 3 dl äppelcidervinäger
  • 7 dl rårörssocker (vanligt socker går också bra)
  • 2 1/2 dl russin
  • 2 msk malen ingefära
  • 1 ½ tsk gula senapsfrön
  • 1 kanelstång
  • 2 tsk salt
  • 4 grovt krossade vitpepparkorn
  • (Saft av 1 citron)

Gör så här:

Skala och kärna ur äpplena. Har du en äppelsvarv som kärnar ur och skivar använder du den, annars klyftar du äpplena i tunna klyftor.

(Vill du så kan du blanda de skalade äpplena med citronsaft så får de ljusare och finare färg.)

Skala och grovhacka löken. Skala och finhacka vitlöken.

Lägg nu alla ingredienser i en stor kastrull och koka upp.

Låt chutneyn småkoka i 30 minuter utan lock. Rör då och då i grytan.

Häll upp den heta chutneyn i väl rengjorda, varma burkar. Sätt på lock och låt dem svalna helt.

Lagra nu chutneyn svalt, i kyl, sval eller jordkällare i cirka en månad. Därefter har smaken mognat och den håller sig till nästa säsong om du förvarar den kallt.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Pajrecept

Lättlagad fest!

Paj till helgen? Gör någon av de klassiska recepten eller en ny variant av paj med korv och champinjoner!

pajrecept.se

Kyckling

Citrongrillad

Citron och timjan kan aldrig bli fel. Servera citronkyckling, där honung och timjan ger smak.

kycklingrecept.nu


Fisksoppa

Fisk + tomat och halloumi

Fisksoppa kan vara både lättlagat och enkelt. Gör en läcker soppa med tomat och tärnad halloumi. En vardagssoppa som smakar fest!

Ibland räcker tiden och orken inte för några långkok. Men en god soppa behöver varken vara krångligt eller ta lång tid.

Prova ett nytt recept där tomat och halloumi lyfter fram fisksmaken och ger en mustigt värmande soppa. Perfekt både som för- och varmrätt, vardag som fest!

 fisksoppa.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...